STYRET I 2024 HAR BESTÅTT AV:
Leder: Olav Rostad.
Nestleder: Geir Knutzen.
Sekretær: Hans Kringstad.
Kasserer: Anders Rotstigen Skjøld.
Styremedlemmer: Anita Holten, Sissel Moldjord, Jan Aage Mortensen.
Varamedlemmer: Ingeborg Ødegård, Thor I. Halvorsen, Vidar Liøkel.
Revisorer: Knut Even Wormdal og Arnt Ustad.
Valgkomité: Styret har fungert som valgkomité.
STYREMØTER OG SAKER
Det har vært ni styremøter i perioden. Blant sakene:
Sand til Gammelosen
Etter at Statsforvalteren avslo etterfylling av skjellsand fra Vestlandet av frykt for spredning av den svartelistede arten havnespy, fikk Orkanger Vel godkjent uttak fra et mudringsprosjekt på Hitra. Det viste seg umulig å skaffe båt som kunne gå inn på så grunt vann.
Orkanger Vel kjøpte derfor to prøvepartier med sand fra Glærum kalkgruve i Surnadal til bruk i Hermetikken og på stranda i nordvest. Kalksanden ser bra ut, men er grov og vond å gå på. Vi fikk senere avtale om akseptabel pris for 300 kbm av en finere fraksjon. Orkland kommune vedtok i desember å følge opp en tidligere bevilgning på 150 000 kr som et spleiselag. Det er derfor mulig å få til etterfylling flere steder i 2025. Orkanger Vel tok kostnaden med prøvepartier på 120 tonn på egen hånd.
Fellesfyrverkeri nyttårsaften
Orkanger Vel er nå formelt ansvarlig og fungerer som økonomisk garantist for tiltaket. I 2024 kom det til slutt inn mer penger via Spleis på nett og annen støtte enn det fellesfyrverkeriet kostet. Disse midlene settes av til fyrverkeri i 2025. Det profesjonelle familiefyrverkeriet i Gammelosen kl. 18 trekker mye folk og er veldig populært.
Orkanger mot sjøen
Orkanger Vel vedtok å støtte Orkanger Aktivums prosjekt i Nerviksfjæra med 125 000 kr. Velforeninga stiller ingen betingelser for bruk av midlene, men innkjøp av badstu er lansert som en mulighet. Orkanger mot sjøen er et tiltak som gir Orkanger nye kvaliteter. Orkanger Aktivum er en paraplyorganisasjon med Orkanger Vel som ett av flere medlemmer. Styret har sagt ja til at velforeninga står som søker av spillemidler til prosjektet.
Synlig forurensing i Gammelosen
Etter påtrykk fra Orkanger Vel sendte Orkland kommune i 2024 vannprøver til Norsk Institutt for vannforskning (NIVA). Analysene ga ikke svar på hva forurensingen består av, og hva som kan være kilden. Konklusjonen er at stoffet ser ut til å være naturlig, biologisk materiale.
Lys ved kapellet
Planer om belysning på den nye parkeringsplassen ved Den gode hyrdes kapell strandet på grunn av økonomiske problemer i Kirkelig fellesråd. Orkanger Vel tok kontakt med Kirkelig fellesråd, Orkland kommune og Orkla Mardahl for å finne en løsning. Velforeninga fikk pristilbud på anleggsarbeidet fra Orkla Mardahl, og finansierte dette. Orkland kommune leverte to master og tre armaturer. Lysene ble slått på 14. oktober.
Skøytebane ved Thamshavnbanen
Friområdet kalt Thamshavnbanen ved krysset Thamshavnveien/Bekkfaret fungerte tidligere som balløkke, men har nå ligget brakk i over ti år. Orkanger Vel innhentet tillatelse fra grunneier Salvesen & Thams til å utrede muligheten for et nærmiljøanlegg på tomta. Orkla Mardahl ga pristilbud på å opparbeide skøytebane med lys. Styret valgte ikke å ta stilling til ei slik investering i 2024, blant annet for å vurdere prosjektet opp mot andre mulige tiltak, se på muligheten for å få til aktiviteter på tomta også om sommeren, og vurdere nytte opp mot utfordringer med drift, vær og klima mm.
Drift i Gammelosen
– Tribunen i Hermetikken ble restaurert på dugnad.
– Den største badeflåta i Hermetikken ble ikke lagt ut igjen etter at den slet seg, dette ble utsatt blant annet fordi det trengs dykker for å unngå skader på fjernvarmeledning på bunnen når flåta forankres.
– Planer om molo mot vest for å begrense utvasking av sand ved brua: Kommunen har godkjent utfylling, men dette ble utsatt fordi tilgang til området var fysisk stengt pga omkjøringa i Gammelosveien.
Andre saker
– Samarbeid med dugnadsgruppa «Brødrene Gammelosen».
– 600 eksemplarer av Orkanger Vel-kalender 2025 produsert og det meste av opplaget solgt på dugnad.
– Skateparken: Purring på kommunen for bedre lys førte ikke fram. Kommunens budsjett er brukt opp og kostnadsoverslag for nytt lyspunkt er vurdert som for høyt til at velforeninga vil ta investeringen alene.
– Medlemsverving: 4000 Vipps-brosjyrer erstattet den tradisjonelle giroen i postkassene.
– Oppgradering av tursti Nerviksbakkan-Joplassen: Avtale gjort i 2024 om gjennomføring våren 2025.
– Dialog med Orkanger Sentrumsforening om samarbeid og fordeling av oppgaver.
ANNEN AKTIVITET
4. mai arrangerte Velforeninga vårdugnad i Gammelosen. Vi har et godt samarbeid med «Brødrene Gammelosen» gjennom hele sommerhalvåret.
22. juni deltok velforeninga med stand og Orkanger-quiz på byfesten.
23. juni arrangerte vi Familiedag i Hermetikken i strålende vær.
25. oktober takket vi dugnadsgjengen i Gammelosen med middag og hyggelig sammenkomst på O75.
17. november bidro velforeninga ved lysfesten i Gammelosen.
30. november arrangerte Orkanger Vel julegrantenning og marked på torget sammen med Orkanger sentrumsforening.
I tillegg har styremedlemmer i Orkanger Vel utført faste oppgaver som å sette ut benker i Gammelosen og i sentrum. Velforeninga bidrar med penger til blomster i sentrumsgata.
ØKONOMI
Orkanger Vel har god økonomi. De største, faste inntektskildene er medlemskontingent, grasrotandel og salg av Orkanger-kalenderen. Nesten hele opplaget på 600 produserte kalendere er solgt, ikke minst takket være Vidar Liøkels innsats. Største enkeltinvestering i 2024 var kalksand til Gammelosen og største bidrag til andre organisasjoners tiltak var 125 000 kr til Orkanger Aktivum sitt prosjekt i Nerviksfjæra.
Vi hadde 198 betalende medlemmer, 30 færre enn i 2023.