Hjem Aktuelt Næringslivet åpner Orkanger mot sjøen

Næringslivet åpner Orkanger mot sjøen

Publisert:

|

Oppdatert:

Et bredt samarbeid mellom frivillige ildsjeler og lokalt næringsliv forvandler ei avfallsfylling til aktivitetspark og åpner Orkanger mot sjøen. Sparebank 1 går nå inn med 100 000 kroner mens en rekke bedrifter jobber gratis eller billig med prosjektet i Nerviksfjæra. Innsatsen tilsvarer flere millioner kroner.

Salvesen & Thams er eier
Nærviksfjæra er eid hovedsakelig av Salvesen & Thams og er regulert til friområde. Dette er siste rest av uberørt areal mot fjorden på Orkanger. Det vil si; ikke helt uberørt – for under bakken ligger mange tiår med gamle synder i form av avfall fra industrien. Deponiet er dekt til med masse fra utbygginga av havna ved Terna. Derfor kan det ikke graves i grunnen.

Reiseliv og industri
Den ideelle organisasjonen Orkanger Aktivum koordinerer arbeidet. Næringslivet stiller opp med arbeidsinnsats, spreke ideer og til dels friske penger.

– Bedriftene ser potensialet i området både for innbyggerne, reiselivet og Orkland som næringskommune generelt. Nerviksfjæra er nabo til trehusbyen Nerøra og innfallsporten til Grønøra industriområde fra nord. Responsen fra næringslivet er veldig positiv, sier leder Knut Even Wormdal i Orkanger Aktivum.

Planen i korte trekk:

  • En sammenhengende tursti på 1,2 km fra Gammelosen til Thamshavn som nordlig avslutning av Orklaparken. Stien starter ved den nyoppførte Jenssen-brygga, passerer Terna med planlagt bobil-camp, Langbrua og hundeparken på veien mot Nerviksfjæra i retning Thamshavn.
  • Turstien vil blant annet gi bilfri trase for ansatte som sykler til og fra Elkem.
  • Aktivitetspark med muligheter for klatring, volleyball og andre ballspill, tuftepark, hinderløype og badstu (ideer er velkommen).
  • Rasteplasser oppvarmet med fjernvarme etter initiativ fra Orkland Energi.
  • Åpne nedre del av Nerviksbekken, som ligger i rør her.
  • Gjennomført miljøprofil – alt av trematerialer skal feks være gjenbruk. Avfallsbeholdere med strøm fra sola skal komprimere søppel.

Prosjektet er tenkt bygd ut i løpet av tre år. I år er planen å gjøre ferdig turvegene med belysning.

Her er deltakerne i prosjektet så langt, pengegaven fra Sparebank 1 ikke inkludert: