Moan som pulserende bydel. Det foreslår en gruppe arkitektstudenter ved NTNU som gransker mulighetene på Orkanger. De ser for seg kulturhus, aktivitetsparker og grønne lunger – inkludert en botanisk hage – i aksen fra Folkehelsesentret via Sponplaten og ut til elva. Området er ikke spesielt sjarmerende i dag.
Grunnideen er å lage et attraktivt område med opplevelser i sonen mellom dagens bebyggelse i Moan og industrien. Dette er ett av tre Orkanger-prosjekt som er i arbeid i regi av NTNU. Det første tar for seg gata: Slik kan det bli liv i Orkanger sentrum. Prosjekt Franslykkja blir publisert her i helga.
Moan-gruppen peker på de samme overordnede problemene som Sentrum- og Franslykkja-oppgavene:
- Veldig mye plass er satt av til parkering
- Veldig mye biltrafikk
- Mangel på grønne områder
- Vanskelig for fotgjengere
MOAN-PROSJEKTET
Kan framstå som mer «science fiction» enn forslagene for gata. Studentene erkjenner at omforming vil ta mange år, men ser også at noe kan gjøres raskt. Orkland kommune er grunneier i deler av området, private eier også store arealer. Tomta bak OTI er det eneste ledige, sentrumsnære området kommunen eier selv når det blir bygd sykehjem på Franslykkja.
Studentene er opptatt av at svære arealer på bakken er avsatt til bilparkering, at Tverradkomsten er en sterkt trafikkert barriere og at mulighetene for rekreasjon (unntatt sport) er dårlig utnyttet trass i Orklaparken. De ønsker seg et mer vennlig Orkanger.
BOTANISK HAGE
Muligens det mest overraskende forslaget. Rett bak OTI ser arkitektstudentene for seg et grønt område som er spennende å oppsøke og bruke. Studentene kommer fra flere land. Arbeidsspråket er engelsk – derfor engelsk tekst på illustrasjonene.

Blant enkle tiltak foreslår studentene å forbedre grønne traseer, lage møteplasser med aktiviteter i området og utsiktspunkter mot elva.

VED OTI: Ide om aktivitetspark i stedet for biler på deler av den svære OTI-parkeringa. Det samme foreslår de ved Folkehelsesentret.


ALT VI SAVNER
Orkland kommune mangler både moderne kulturhus, kino og bibliotek, noe som er en forutsetning for å skape en småby som lever på dag og kveld. Vi lekker til Trondheim. NTNU-studentene deltok aldri i debatten og utredningene om hvor slike tilbud kan plasseres (hvis det noen gang blir bevilget penger). De ser Orkanger med nye øyne og så et potensial ved Sponplaten. Å erstatte industri med kultur og boliger der gammel industri ligger veldig nær bysentrum, er noe som skjer over alt i verden. Derfor: Et kultursenter med liv og røre og flere boliger på Flata i Moan – når tida er moden.

VI MANGLER UNGDOM
Orkland kommune forgubbes. Folkeveksten har stagnert. De store byene trekker til seg det meste av den unge kompetansen som næringslivet vårt og kommunens tjenester trenger. NTNU-studentene er unge selv. De skriver at mer kultur og flere opplevelser må til hvis Orkanger og Orkland skal bli et attraktivt sted for unge. Orkanger-gruppen som tar for seg sentrumsgata foreslår ungdomshus der dagens bibliotek ligger. Moan-gruppen retter seg også inn mot unge. Dette er i tråd med innspill fra Orkland ungdomsråd da studentarbeidene startet.
