Hjem Aktuelt Isfjord-griseri: Nekter for smittefare

Isfjord-griseri: Nekter for smittefare

Publisert:

|

Oppdatert:

Ledelsen ved Isfjord Norway avviser blankt at fiskerester som ligger strødd rundt bedriften kan spre sykdom til villaksen i Orkla, men lover nok en gang bedre rutiner. Mattilsynet sa i sin tid nei til å legge fabrikken nær elva på grunn av smittefare. Departementet ga dispensasjon fra avstandskravet på fem kilometer fra lakseelva.

Orkdal kommune bygde industribygget for utleie til bedriften da Isfjord måtte ut av lokalene i Trondheim. Siden åpninga i 2019 har det versert stadige konflikter om miljø og sikkerhet mellom Orkdal/Orkland kommune og Isfjord. I desember ble det kjent at konteinere med avfall fra produksjonen har stått åpne i lang tid i strid med regelverket. Kråker og måser har spredd rester ut over et stort område.

Faksimile fra ST 19. desember.

I et nytt svar til Orkland kommune skriver Isfjord Norway at bedriften skal gå tilbake til en ordning med tette kar «så snart det er mulig å få levert». Fiskerestene leveres til Nutrimar på Frøya. Samtidig avfeier daglig leder Lars Krogh all faglig bekymring for at fiskerester kan havne i elva og spre laksesykdom. Kortversjonen:
1. Fugl vil spise fisken på stedet, og ikke fly med den 200 meter til Orkla.
2. Dersom det likevel skulle skje, vil smittepotensialet være ikke-eksisterende.

Isfjord Norway har tredoblet omsetninga og passert en milliard etter flyttinga til skreddersydde lokaler på Orkanger, men konflikter har preget virksomheten.

  • Isfjord drev uten påslippstillatelse i to år trass i stadige forsøk fra kommunen på å få til en avtale. Statsforvalteren grep inn til slutt.
  • Deretter oppsto en konflikt om gebyrene Isfjord skal betale.
  • Store mengder avløpsvann med fiskeslim har gått fra bedriften og inn på kommunens renseanlegg i Gammelosen. Isfjord påsto at dette skyldtes en regnefeil fra kommunens side da kommunen satte opp industribygget. Etter en langvarig tvist slo Statsforvalteren fast at bedriften selv er ansvarlig.
  • Isfjord har selv sammenlignet fiskeslimet med tapetlim. Kommunen må framskynde bygging av nytt renseanlegg til ca 400 mill. kr. på grunn av problemene.

Les tidligere artikkel om utslipp av fiskeslim.

Isfjord Norway har ca 300 ansatte og passerte en milliard i i årsomsetning i 2023.