Hjem Aktuelt Håp om sand i Gammelosen til våren

Håp om sand i Gammelosen til våren

Publisert:

|

Oppdatert:

Orkland kommune og Orkanger Vel har nå satt av 150 000 hver til etterfylling av sand på strendene i Gammelosen. Planen er å gi badeplassene ei skikkelig oppgradering til våren. Det blir dessverre ikke skjellsand som før, men finknust kalksand fra Glærum i Surnadal. Bildet over er tatt i forbindelse med påfyll 2013, da det ennå var enkelt å skaffe sand fra sjøen.

Orkland kommunestyre vedtok i budsjettbehandlinga tirsdag å bevilge 150 000 – samme beløp som velforeninga holder av til innkjøp. Det skal gi så mye sand at det vil holde noen år. Samtidig planlegger Orkanger Vel å bygge en liten molo på vestsida av brua for å bremse utvasking fra den vesle stranda som var veldig populær så lenge det var sand der. Kommunen har gitt klarsignal, men kostnadene er litt usikre.

Millioner fra frivillige
Velforeninga har investert millionbløp av egne midler i Gammelosen de siste 20 årene. Innkjøp av sand har vært en av de store utgiftspostene i det som var Orkdals – og nå er Orklands – attraktive bypark og lett tilgjengelige rekreasjonsområde. Sandstrendene ble fort en del av identiteten til Orkanger, men nå er sand et problem. Kort historikk:

Fra Fosen
De første årene kjøpte Orkanger Vel kortreist korallsand fra et uttak utenfor Ørlandet uten at det kostet skjorta. Staten stoppet uttaket på grunn av nærheten til naturreservatet i Grandefjæra.

Fra Bergen
Nærmeste lovlige uttak (konsesjon) lå utenfor Bergen. Nå gikk prisen i taket pga transport. Orkanger Vel inviterte grunneier Orkdal kommune med på et spleiselag. Kommunen sa ja til å spleise 50/50 med frivilligheten. I 2021 sa den nye Orkland kommune ja til å fortsette spleisen, og formannskapet satte av 150 000 kroner i et møte i mars 2022.

Strengere regler
MEN: Nå måtte kommunen (grunneier) søke Statsforvalteren om lov til å fylle på sand. Statsforvalteren krevde grunnundersøkelser i tilfelle det fantes miljøgifter i sjøbunnen. Resultater var OK. Etterfylling av sand kunne faktisk være positivt med tanke på å holde rester av forurensing på plass nede i grunnen. Men undersøkelsene tok sin tid, og mens de pågikk oppsto et nytt problem:

Havnespy
Den svartelistede arten havnespy hadde nå spredt seg nordover og var blitt registrert på Vestlandet. Derfor sa Statsforvalteren nei til å hente sand fra uttaket utenfor Bergen av frykt for videre spredning til Trøndelag. Statsforvalteren anbefalte å lete etter et uttaksområde i Midt-Norge.

Håp på Hitra
Etter mye fram og tilbake fant Orkanger Vel et mudringsprosjekt ved Kvenværet på Hitra. Grunneier sa ja til uttak, men det har vært umulig å finne en sandbåt som kommer inn. Bare to norske rederier driver i sandbransjen nå. Ett kastet kortene pga dybdeforholdene, ett avslo oppdraget uten nærmere vurdering.

Siste utvei – Surnadal
Glærum i Surnadal har kritthvite strender takket være kalkgruva i nærheten. I sommer kjøpte Orkanger Vel et prøveparti (fire billass). Denne sanden er fin å se på, men grov og vond å gå på. I høst fikk vi pristilbud på en dyrere, men finere fraksjon som ligner mer på vanlig sand. Dette er siste utvei inntil noen med egnet skip skulle skaffe seg konsesjon på uttak fra sjøen i Midt-Norge – noe som ikke ser ut til å skje.

EI FIN TID: Fra fellesbading da Orkanger fikk bystatus 1. juli 2014. Da var Gammelosen på sitt flotteste. Sparebanken ga penger til innendørs badeanlegg hvis mange nok hoppet uti, og det gjorde folk.

Orkland-budsjettet
Tirsdag 17. desember sa Orkland kommunestyre ja til å sette av 150 000 kr til sand. Pengene måtte bevilges på nytt fordi de 150 000 fra 2022 er brukt til prøvetaking i Gammelosen. Med totalt 300 000 fra kommunen og Orkanger Vel er det håp om at strendene blir fine igjen til våren. Da blir etterfyllinga mer fleksibel. Vi må ikke lenger ha transportører klare på havna når båten kommer med lossing. Lastebiler kjører fra Surnadal og direkte ut på strendene.

PS: Hvis du vil støtte Orkanger Vels arbeid: Vipps 200 kr til 112615 (uforpliktende medlemskap).