Strøsanden ligger i tykke lag på fortau og veger i sentrum etter vinteren. Støvskyene henger tungt over Orkanger på tørre dager. Samtidig oppdaget Orkland kommune i vinter at kommunens feiemaskin hadde havarert etter forrige vårsesong. Men det er håp også for Orkanger: Ei mindre maskin har nå feid gang- og sykkelvegen på fra Fannrem ned til Bårdshaug. Ny hovedmaskin som tar gatene kan komme denne uka.
En ustabil vinter med mye is har ført til hauger av strøsand som slår alle rekorder langs fortauene i sentrum. De som driver forretning og kundene deres støver ned. Svevestøv er helsefarlig, særlig for folk med luftveisplager eller nedsatt allmenntilstand. 41 prosent av beboerne i det nye sentrum er over 70 år. Orkanger er en rullatorby. Orkland kommune har samtidig vedtatt at Orkanger skal være en aldersvennlig by.

Folk venter på feiing når vinteren definitivt er over og en hver bevegelse gjør lufta grå av støv. To utfordringer:
- Orkland kommune prioriterer ikke sentrumsgata med mest trafikk, flest myke trafikanter og flest næringsdrivende.
- Kommunens feiemaskin har gått i stykker, noe det ble varslet om til et politisk møte 8. mars – kort tid før ny feiesesong.
Det siste er nå løst ved en hastebevilgning i Orkland kommunestyre forrige uke. Drøyt 1,1 millioner kroner er avsatt til ny maskin. Kommunalteknikk reserverte maskina med forbehold om godkjenning før politisk behandling. Den kan derfor leveres om få dager.

Kommunestyret hadde i praksis innført innkjøpsstopp i påvente av en gjennomgang av kommunens maskinpark og en vurdering av hva kommunen skal gjøre selv og hva slags tjenester kommunalteknikk skal kjøpe av private. Bakgrunnen var en ekstern gjennomgang som pekte på kostbart utstyr som er lite i bruk. Orkland kommunestyre vedtok likevel investeringen som en kriseløsning for å få feid.

De nedkjørte sentrumsgatene har vært samtaleemne lenge før støvskyene la seg over Orkanger. Det er håp også om en løsning her. Statens vegvesen sa i fjor høst ja til å ta kostnaden med å asfaltere kommunale gater som fikk hard medfart som omkjøringsveger for E39 da Bårdshaug bru var stengt i over ett år. Dette gjelder Tverradkomsten og deler av Orkdalsveien og Grønørveien – se kartet under.

FAKTA OG FORSKNING
NILU – forsker på svevestøv
NILU – svevestøv er farlig