I.K. Lykke legger ned Bunnpris-butikken som ble ødelagt i brann 28. april. Det skjer kort tid etter at Moon restaurant måtte gi opp. Et nytt, hardt slag rammer den eneste sentrumsgata i Orkland kommune. Det nærmer seg krise for Orkanger sentrum som levende bykjerne.
Overfor ST forklarer eierne at kundegrunnlaget i sentrum er for dårlig til at de vil bygge opp igjen Bunnpris-butikken. En rekke eiendommer står nå tomme samtidig som gjennomgangstrafikken til og fra kjøpesentrene øker. Interesseorganisasjonen Orkanger sentrumsforening sliter.
En varslet død
Sentrumsdøden er et varslet resultat av politiske prioriteringer gjennom flere tiår. Det har ikke vært vilje til å satse på sentrum annet enn ved å vedta planer med liten praktisk verdi. I år skal sentrumsplanen revideres. Det skjer samtidig med at sentrum utarmes til fordel for videre byspredning.
Orkanger er motoren i Orkland, men folkeveksten har stagnert og næringslivet mangler arbeidskraft. Altfor mange vil heller bo i eller nærmere Trondheim og tilbudene der. Kommunedirektøren skriver følgende i det som kalles Kunnskapsgrunnlaget politikerne skal basere vedtak på:
Kveldsøkonomi
«En god sentrumsplan, som styrker Orkland og Orkanger som handelssentrum og gir styrke og utvikling av sentrum med levende by- og tettstedssentrum, vil være viktig for en bærekraftig samfunnsutvikling med trivsel og tilhørighet. I tillegg til å være næringsvennlig er det viktig å ha en god «kveldsøkonomi». Det vil si at en tilrettelegger for aktiviteter utover ordinær arbeidstid. Det kan være arrangement, tilstelninger eller andre aktiviteter som oppleves som attraktivt for innbyggerne i alle aldre.»
Møteplasser forsvinner
Orkanger mangler kveldsøkonomi, det vil si det mangfoldet av møteplasser etter vanlig arbeidstid som den store Orkdal 2040-planen hadde som mål å få til. I stedet har møteplasser utenfor kjøpesentrene forsvunnet – som feks Børsen, utesteder og nisjebutikker.
Tre grep må til for å redde Orkanger som levende sentrum:
- Etablere offentlige tilbud i gata
Orkanger og Orkland mangler moderne kino, bibliotek og kulturhus. I 2018 var det mulig å få til kino og bibliotek for oppsiktsvekkende lave kostnader i samarbeid med næringslivet. Et politisk flertall anført av Senterpartiet sa nei. Før jul stemte Senterpartiet også mot et forslag som å gå i dialog med næringslivet om mulig samarbeid i forbindelse med sentrumsplanen. Standpunktet til Sp oppsummerer godt hvorfor Orkanger er truet av sentrumsdød. Tilbud som kino og bibliotek vil styrke attraktiviteten og gi ringvirkninger til lokalt næringsliv både på dag og kveld. Kino- og bibliotekbesøket i Orkland er latterlig lavt i forhold til sammenlignbare kommuner. - Stoppe byspredning
Det betyr å si nei til nye butikketableringer utenfor sentrum før mer er bygd ut i sentrum. Til tross for alle faglige advarsler vedtok et overveldende flertall i Orkland kommunestyre i mars 2023 å åpne for en ny handelspark på Laksøra. Samtidig brukes sentrumsnære områder på Franslykkja til verksted, lager og annen virksomhet som hører til på et industriområde. - Legge til rette for næringsetableringer i sentrum
Akkurat det er lettere sagt enn gjort når det er billigere (og tillatt) å satse utenfor – se punkt 2. I 2023 ble det lov å bygge høyere på to sider av torget og ved politistasjonen. Et forslag om høyere bygg også øst for torget ble nedstemt. ST-bygget kan også bygges høyere enn i dag, men foreløpig ser det ikke ut til at markedet gjør det lønnsomt å satse verken der, på torget eller ved politistasjonen. ST-gården står tom, de nye eierne av politistasjonen har ikke bitt enige med staten om nybygg og ved torget er det liten plass.
Aldersvennlig?
Orkanger sentrum mangler møteplasser både ute og inne. Grønne flekker finnes knapt nær gata. Orkanger skal være en aldersvennlig by, men er først og fremst tilpasset biltrafikk. Stedet har endt opp som ei trafikkmaskin.
PS – vedtatt mot åtte stemmer:
Dette er verbalforslaget utarbeidet av Småbypartiet som Senterpartiet stemte mot i kommunestyret 17.desember:
«I 2019 la konsulentselskapet WSP og Lusparken arkitekter fram utredningsrapporten «Bibliotek, kino og flerbruksaraler i Orkdal kommune». Den peker på to privat eide tomter som best egnet for framtidig utbygging. Rapporten anbefaler at «den sammenslåtte Orkland kommune i den videre prosessen utarbeider konkurransegrunnlag for samarbeid med private aktører for å realisere bibliotek, kino og flerbruksareal.»
Flertallsgruppa prioriterer å investere i nytt helsetun og i skoler på Orkanger. Samtidig er det nødvendig å sikre plass til kino, bibliotek og kulturhus/flerbrukssal for å motvirke sentrumsdød, stimulere tilflytting og utvikle Orkanger til et attraktivt regionsenter. Samarbeid med privat næringsliv er et alternativ som må utredes uten at det foreløpig er grunnlag for å utarbeide et konkurransegrunnlag, slik rapporten anbefaler.
Forslag: Som et ledd i arbeidet med sentrumsplanen kartlegger kommunedirektøren offentlige og private tomtealternativer for kino og bibliotek separat og i kombinasjon med et framtidig kulturhus. Kartleggingen skal omfatte dialog med private aktører for å undersøke muligheten for å utvikle et sentrumsbygg i offentlig/privat samarbeid.»