Hjem Aktuelt Betaler 700 000 for ikke å sikre farlig bygg

Betaler 700 000 for ikke å sikre farlig bygg

Publisert:

|

Oppdatert:

For andre gang har eierselskapet Arto AS betalt store bøter i stedet for å følge pålegg om å sikre farlige og skjemmende bygg på Nerøra. Den såkalte Middelskolen står fortsatt tom 30 år etter at selskapet kjøpte huset med fire leiligheter. Det falleferdige stabburet er minst like farlig for lekende barn som da selskapet fikk krav om å sikre det for ni år siden.

Middelskolen er den eldste skolebygningen på Orkanger. Bygget har kulturhistorisk verdi. Stabburet i bakgården inngår i et utrydningstruet, stedstypisk uthusmiljø som antikvariske myndigheter mener har nasjonal interesse. Kommunen nekter riving etter råd fra fylkesantikvaren.

Middelskolen har adresse Dordigata 11 og er vernet. Samme selskap, med eiere fra Levanger, eier også tomannsboligen Dordigata 16. Den står tom og til forfall.

UBEBODD: Arto AS eier også Dordigata 16 som ligger nær Middelskolen.

Nesten 900 000 i bøter
Nå har Arto AS betalt ca 685 000 kroner i bøter for stabburet etter tvangsinndriving. Dette var Orkland kommunes forsøk på å presse eierne til å sikre bygningen. De betalte i stedet for å sikre.

Tilsvarende skjedde med hovedhuset i 2009. Da betalte Arto AS bøter etter å ha neglisjert en rekke frister for å sette det skjemmende huset i stand. Arto AS har god økonomi, ifølge offentlige regnskapstall.

Kort historikk
1995: Konflikten mellom eierne og vernemyndighetene/Orkdal kommune startet med uenighet om valg av vinduer og kledning.

2007: Arto AS fikk pålegg om å utbedre hovedbygget.

2009: Ingen utbedring. Selskapet betalte 200 000 i bot – og startet deretter utvendig rehabilitering.

2016: Naboer klaget på at stabburet hadde fått slagside og var farlig. Kommunen ga forhåndsvarsel om tvangsbøter hvis bygget ikke ble sikret.

2017: Kommunen ga på nytt pålegg om sikring av stabburet etter befaring. Saken fikk dermed status som en ulovlighetssak. Samme år skrev for øvrig Arto AS til kommunen at hovedbygget ville bli satt i stand for utleie eller salg i løpet av sommer/høst 2017. Det skjedde ikke.

2020: Orkland kommune vedtok tvangsbøter; 20 000 først og deretter 5 000 kr hver uke inntil stabburet ble sikret. Arto AS betalte ikke bøter og sikret ikke bygningen.

2023: Orkland kommune vedtok å begjære tvangssalg for å stoppe det som juridisk sett er et ulovlig forhold. En omstendelig prosess med å skaffe kommunen pant endte med at Arto AS i år måtte gjøre opp for de utestående tvangsbøtene på ca. 685 000.

SNARVEI: Orkland kommune skal ruste opp denne snarveien forbi Middelskolen, ved Rianmyra barnehage. Den inngår i samme plan som fortau i Grensen og blir finansiert av Miljøpakken.

Kommunen sjakk matt
Orkland kommune har ikke lov til å sikre stabburet for eiers regning når bøtene er inndrevet. Da måtte man ha valgt en annen framgangsmåte fra starten av. Kommunen kan heller ikke tvangsselge så lenge eieren har gjort opp. Stabburet står fortsatt på vippen, midt i bebyggelsen og på en eiendom som ikke er bebodd.

Viktigst i Trøndelag
I 2023 oppsummerte kommunedirektøren saken slik i forslaget om å begjære tvangssalg:
«Stabburet har stått til forfall de siste 30 årene, og det anses som påregnelig at stabburet kan falle ned. Både sidevegger og bakveggen er råtne nederst, og bygningen heller bakover. Stabburet er en del av et kulturmiljø som av antikvariske myndigheter betegnes som et av de viktigste trehusmiljøene i Trøndelag. Det ligger innenfor reguleringsplanen «Orkanger, nordre del» og er i vernekartet oppgitt til å ha middels til høg verneverdi.»

Videre het det:
«Ved salg kan eiendommen forhåpentligvis få en eier som er interessert i å ta vare på begge de verneverdige bygningene. Av hensyn til ønsket om sikring og bevaring av middelskolen anbefales tvangssalg.«

Mange har tatt godt vare på de kulturhistorisk viktige uthusene de eier på Nerøra, mens andre uthus forfaller. Enkelte har ikke økonomi til å redde uthusene sine – i motsetning til Arto AS.

FARLIG: Stabburet ligger lett tilgjengelig og uten noen sikring annet enn et gjerde i bakkant. Bildet er tatt fra Dordigata.

Dilemma:
Hvis kommunen først gir noen tillatelse til å rive, slår kravet om likebehandling inn. Da øker risikoen for at viktige deler av miljøet forsvinner fordi forfall lønner seg. Forfallet kan gå så langt at det ikke er realistisk å reparere. I løpet av forfallsprosessen vil bygningene bli så farlige at det bryter med plan- og bygningsloven, slik som stabburet ved Middelskolen.

Fond til hjelp
Orkland kommune har et fond som kan gi inntil 100 000 kr til eiere som vil rehabilitere bevaringsverdige bygg, begrenset til maksimum 50 prosent av total kostnad.

Les også om Nerøra og kulturmiljøplanen