Hjem Aktuelt Slik var Orkanger sentrum på 60-tallet

Slik var Orkanger sentrum på 60-tallet

Publisert:

|

Oppdatert:

Norpark var Orkangers sentrum og verdens navle da dagens 60-åringer vokste opp. Her lå kafé, kiosk, snackbar og bensinstasjon. Sykler preget gatebildet om sommeren og sparkstøttinger om vinteren. Klarer du å finne ut hvilket år dette og andre bilder i artikkelen ble tatt? Trolig er vi nær midten på 1960-tallet. Fotograf var Jens Vik. Bildene er utlånt av dugnadsgjengen i Orkanger historie.

Orkanger historie ønsker seg flere bilder til et stadig mer imponerende fotoarkiv fra Orkanger før i tida. «Før i tida» beveger seg for øvrig framover. Hvis du vil sikre Orkanger-bilder for framtida, ta kontakt:

Leder: Tormod Rostad, 932 07 627
E-post: orkanger.hist@gmail.com

Norpark var stedet der gatene møttes, og dermed møtested for folk også utendørs. Bak et gjerde kan du skimte benken ved Martha Nærviks kiosk. Der løste ørbyggen verdensproblemer og utvekslet nyheter mens en beskjeden biltrafikk passerte forbi. Bilister fikk hjelp på verkstedet ved Mobil-stasjonen.

HANDLEGATA: Mesteparten av handelen foregikk i Kåres gate nord for Norpark. Her er noen på vei ut fra dagligvarebutikken Edm. Henden.

Forretningene lå på rekke og rad nedover Kåres gate. Da han fotograferte, sto Jens Vik med ryggen mot Solbugården. Der drev familien Solbu kiosk. Til høyre lå samvirkelaget (neste bilde). Lenger ned i gata fant du flere som drev med fisk og fiskemat, med Brødrene Dahlø som den mest kjente over tid. Slakteri og bakerier fantes også den dagen Vik gikk tur med kamera.

SAMLAGSSVINGEN: Svingen finnes fortsatt, men store deler av samvirkelagsbygget med mat, jernvare og konfeksjon forsvant etter en brann i 1980.

Vi skimter Solbugården til venstre på bildet over. Du ser det karakteristiske skiltet til Kafé Corner rett fram. I dag har Kafé Corner tilhold på OTI-sentret, som opprinnelig huset Orkla Trekonstruksjoner og Impregneringsfabrikk (OTI). Samlagssvingen var et begrep. Folk gikk rett ut i gata fra døra til matvarebutikken. Noen skifter vinduer og kleding på huset bak dama på bildet. Huset er borte i dag.

ALT SOM FØR: Her er det lett å kjenne seg igjen. Huset til venstre er bygd på i tradisjonell stil over verandaen. Du ser knapt forskjell.

Ved den bakerste av de to bilene på bildet over lå den legendariske sportsforretningen A. Todals Eftf. Jens Olsen og Sverre Hammer drev den sammen i mange år. Hammer holdt ut i gata til siste slutt. Han var kjent for et spektakulært varelager og endeløse diskusjoner om jakt og fiske med kundene. Forretningsbanken holdt til i huset til høyre der Hegle regnskap har kontor.

Orkanger histories nettside har mye informasjon om næringslivet på Orkanger opp gjennom tidene: http://www.orkanger.info/

SENTRUMSGATA: Ja, slik så det ut der vi finner Solruns og Litt tå kvart i dag.

Utrydningstruet
Dette er gata arkitekter og byplanleggere utenfra trygler oss om å redde i konkurranse med kjøpesentre og byspredning. Bildet er rikt på detaljer. Legg merke til storken utenfor butikken med barneklær. På neste bygg ser du skiltet til den anerkjente klesforretningen H. Levin. Ikke alle medlemmene av den jødiske Levin-familien overlevde nazistenes herjinger. I Kåres gate ligger en nedstøpt snublestein til minne om Auschwitz-offeret Leopold Levin.

Nytt styre i sentrumsforeninga
Orkanger sentrumsforening fikk nytt styre 9. april. Gründeren Jonny Åge Lium tar på som leder. Han har etablert virksomheter innenfor regnskap, driver nå Jobbkort AS på Orkanger og har kjøpt seg inn i Jenssen-gården sammen med Knut Ole Laksøyen. De to ønsker å utvikle eiendommen der New Moon er leietaker.

Det øvrige styret består av Monica Smenes (Kompis), Elisabeth Tøndel (Boots), Ragnhild Falch (Brødrene Mo), Ingri Rønning (Kontorplan), Marit Skjetne Volden (Skjetne design) og Marith Størseth (Optimal regnskap). Sentrumsforeninga arbeider for å styrke gata som et levende møtested på dag og kveld i tråd med visjonen i Orkdal 2040 – og i samsvar med alle faglige råd om stedsutvikling.

Til slutt et nyere bilde der Jens Vik ikke var fotograf. Dette bildet la vi ut på Facebook fredag med spørsmål om noen klarer å tidfeste det nøyaktig:

1994? Det er i hvert fall beste tips om hvilket år fotografen knipset motivet.

1994, foreslår leserne fordi:
Den nye Orklahallen sto ferdig høsten 1993, og den ser du er bygd.
Spolebasen til Technip åpnet i april 1995. Den er ikke på plass.

Sump i Gammelosen
Ellers finnes mye morsom informasjon i bildet. Flaggene vaier ved et ganske lite OTI-senter, som åpnet i oktober 1984, altså ti år tidligere. Con-Form har etablert seg bak OTI. Bedriften ligger i dag på Grønøra vest. Brua ytterst i Gammelosen har ikke kommet ennå. Det lå bare noen rør under Gammelosveien. Dårlig utskifting av vann førte til sumpdannelse og myriader av fjærmygg. Orkanger Vel og Orkdal kommune startet arbeidet med å gjøre Gammelosen til en attraksjon i 2004.

Uansett: Det er veldig sannsynlig at oversiktebildet er fra 1994. Nå er spørsmålet – årstall for de litt eldre bildene Jens Vik på Orkanger. Skriv i kommentarfelt på Facebook.