Må det se så trist ut på Orkanger? Franslykkja/Bårdshaug er alt et moderne bysentrum ikke skal være. Arkitektstudentene ved NTNU mener likevel det er mulig å omskape den mest uvennlige delen av Orkanger til byens pulserende sentrum: Samle parkering i p-hus. Lag grønne traséer. Bygg ungdomssenter på den øde p-plassen ved Statens Hus. Erstatt lager og verksteder med boliger og forretning.
Det er noen av de foreløpige forslagene fra arbeidsgruppa som tar for seg Bårdshaug/Franslykkja som framtidas «downtown Orkanger». De to andre prosjektene kan du lese om her:
Slik kan det bli liv i Orkanger sentrum
Moan som bydel med botanisk hage og kultur
Studenter fra flere land tar et dypdykk på Orkanger. De endelige ideene legger de fram i mai.
En av gruppene tar for seg den urbane ørkenen på Franslykkja: En strøm av biler, svære asfaltflater og bygg uten liv – i det som ser ut som Orkanger sentrum på et kart. Her er absolutt alt galt. Verksteder, lagerbygg og lett industri ligger inntil bykjernen mens et politisk flertall har vedtatt at vi i stedet skal ha en handelspark på andre sida av elva, på Laksøra. Studentene tok et par bilder og stilte spørsmål (arbeidsspråket er engelsk):

BIL, BIL, BIL
NTNU-studentene fant 905 p-plasser for bil spredt ut over et område tilsvarende fire fotballbaner på bakken i dette området. De fant 420 p-plasser i et p-hus som krever en brøkdel av dette arealet per bil. Ergo er første råd: Samle parkering i hus. P-hus kan bygges pent i tre og de kan ha flere funksjoner.
AVVISENDE SKYSSTASJON
Hvor venter du på bussen? Utendørs, oppdaget arkitetektstudentene. Råd: Skysstasjonen må enten bygges om eller flyttes. Orkland har ca 2350 som pendler ut av kommunen på jobb. Mange flere enn i dag kan ta buss. Bedre fasiliteter vil gjøre det fristende. Vi som bor her sløves og venner oss til at ting fungerer dårlig. De som kommer utenfra ser feil, mangler og utbedringsmuligheter med våknere blikk.

HVA MED AMFI?
Dette er stedet i Orkland der mest folk samles. Studentene lurer på hvor det finnes grønt rundt kjøpesentret. Svaret er at utbygger Coop/Amfi aldri fulgte opp kravet om grøntareal i reguleringsplanen, slik utbyggerne også trenerte andre krav i flere år. I ett av tre forslag foreslår studentene å fjerne bilparkering og lage et parkområde mellom fasaden og veien inn til p-huset. Det vil oppmuntre til opphold og gjøre atmosfæren utenfor varehuset mindre uvennlig.
STATENS HUS
Huset er lite pent og tomta har ligget som en ørken i mange år. Da Biltema likevel ikke ville bygge her men på Laksøra (der de til slutt heller ikke ville bygge) sa ledelsen i Coop at det er bedre å bygge et senter med små butikker på Statens Hus-tomta enn en stor Biltema-butikk. Men planer om nisjebutikker har Coop ikke. Studentene foreslår å utnytte dette brakklandet på tre ulike måter:
- Ungdomshus med aktivitetspark utendørs.
- Forretninsgbygg med park mellom nybygg og Statens Hus.
- P-hus for 300-500 biler på søndre del av tomta – kort avstand til skysstasjon og Amfi.


3 300 BOLIGER
NTNU-studentene har regnet ut at effektiv fortetting kan gi 3 300 nye boenheter på Bårdshaug/Franslykkja. De foreslår å prioritere fotgjengere framfor biler, noe det ikke er tradisjon for på Orkanger. Bårdshaug/Franslykkja (unntatt 11 mål avsatt til helsetun) er privat eid. Omforming krever derfor at private grunneiere mener det er lønnsomt å rive og bygge nytt og annerledes. Muligheten for det er redusert etter vedtaket om å tillate en ny handelspark utenfor sentrum, der det er mindre strenge krav til bygg og parkering – altså mer lønnsomt.
Studentenes endelige forslag kommer i mai. Nå starter også arbeidet med en ny sentrumsplan for Orkanger.