Norsk Kylling har åpnet en egen produksjonslinje for halalslaktet kylling. Det koker av protester på STs Facebookside, men hvorfor halloi på grunn av halal på Orkanger? Konkurrenten Nortura har levert halalkylling fra Elverum i 20 år. Andre norske slakterier tilbyr både lam og storfe som halal.
Sinte ST-lesere mener halalslakting på Grønøra betyr at vi nå underkaster oss islam, og at dette er nok et steg mot et muslimsk samfunn. Noen vil boikotte Rema og enkelte hevder at Norsk Kylling innfører dyreplageri.
Det finnes motstemmer i den emosjonelle tastaturstormen på Facebook, for eksempel Hans Kristian Lerstad, som er ansatt: «Fantastisk bedrift. 31 nasjonaliteter . Menneskeheten i miniatyr. Innovasjon utvikler oss videre.»
Her er et forsøk på noen fakta oppi alle følelsene:
Gudstro og penger
I Norge har det lenge vært et stort marked for halalkjøtt. Norsk Kylling driver forretning. Selskapet lager et produkt det er mulig å tjene penger på. Økt produksjon og lønnsomhet sikrer arbeidsplasser på Orkanger og er en fordel for lokale bønder som leverer kylling. Halalkjøtt er produsert i Norge i mange tiår. Nortura flyttet nylig halaslakting fra Elverum til Indre Østfold.
Halal og dyreplageri
Halalslaktet kylling blir bedøvd med gass før avliving akkurat som når halsen kuttes på annen kylling. Pakningene merkes «halal» som på bildet over. Det er noen religiøse ritualer knyttet til slaktingen, men de har ikke noe med dyrevelferd å gjøre. Påstandene om dyreplageri treffer enda dårligere fordi…
Norsk Kylling er best
på dyrevelferd. Selskapet tar kun imot rasen Hubbard, som vokser saktere og har det bedre enn konkurrentenes kylling. Hubbard har 41 prosent lengre liv og 27 prosent lavere dødelighet i fjøset enn standardkyllingen. Å boikotte kylling fra Orkanger til fordel for annen kylling er derfor et elendig valg hvis motivet er å støtte opp om dyrevelferd.
Globalt forbilde
Slakteriet på Orkanger ligger i front innen teknologi, bærekraft og dyrevelferd, og får besøk fra hele verden fordi produsenter i andre land vil lære av det som skjer på Grønøra. Det visste du kanskje ikke?
Flere fakta
REMA 1000 eier Norsk Kylling, som har 375 ansatte. Ca. 300 jobber på Orkanger, og de kommer fra ca. 30 land.
142 bønder i Midt-Norge lever av å levere kylling til slakteriet ved Havneveien.
65 000-70 000 (!) kyllinger blir slaktet her hver dag – en forsvinnende liten andel er «halal».
Norsk Kylling bruker fjernvarme fra Thamshavn og har solceller på taket. Sjøvann fra fjorden brukes til avkjøling.
Les mer om hjørnesteinsbedriften på Orkanger: Om Norsk Kylling