Hjem Aktuelt Orkanger – dødt eller levende?

Orkanger – dødt eller levende?

Publisert:

|

Oppdatert:

Hvordan kan vi gjøre Orkanger til et triveligere sted å bo? Kan innbyggerne selv bidra til å øke småbyens puls? Er sentrum dødt eller levende? Orkland kommune inviterer til åpent møte om Orkanger på rådhuset tirsdag kl. 19-21. Møt opp! Kommunen arrangerer en møteserie om stedsutvikling.

Det første møtet – på og om Løkken – samlet mye folk. Nå er du som er interessert i framtida til Orkanger invitert. Her er det mulig å lufte ideer, eller høre hva andre har på hjertet.

Orkanger er unikt
Orkanger som regionsenter har noen andre utfordringer enn tettstedene ellers i kommunen.

  • Trafikken virker kvelende på flere bomiljø og skremmer myke og svake trafikanter.
  • Tett gjennomgangstrafikk preger handlegata.
  • Sentrumsdød truer fordi vi skal ha vekst utenfor sentrum i stedet for å bygge innenfra først.

Det siste er en alvorlig problemstilling som har stått på dagsorden til ingen nytte i 20 år. Orkdal 2040-planen skulle gi oss et kompakt sentrum med gangavstand mellom tilbud, men politiske vedtak gikk motsatt vei. Vi har fått mer biltrafikk, flere tomme lokaler i sentrum – og mindre bruk av vår egen småby på kveldstid.

SENTRUMSDØD? I debatten i sosiale medier går det igjen at Orkanger aldri har vært så dødt på kveldstid som nå.

På den positive sida etter den store planen i 2010:

  • Orklandbadet, som var et politisk initiativ.
  • Utbygging av mange sentrumsboliger, på initiativ fra Salvesen & Thams.

Orkanger er ikke bare til for dem som bor på stedet. Et attraktivt sentrum vil trekke innbyggere til kommunen og bidra til nødvendig vekst. Et ikke-attraktivt sentrum skader hele Orkland. Orkanger kan virke både som motor og brems.

Akkurat nå er situasjonen vanskelig med massiv biltrafikk, stengt Bunnpris-butikk, tomt ST-bygg og en politistasjon der utvikling av en skjemmende eiendom er i det uvisse. Siste nytt er at Moon restaurant stenger.

INGEN MAT: Ei sentrumsgate uten dagligvarebutikk er krise. Butikklokalet tvers over gata står tomt etter Britt i by´n.

Det kommunen kan gjøre
1. Hindre videre byspredning. Det toget gikk med vedtaket om ny handelspark på Laksøra.
2. Legge til rette for mer næring i sentrum ved feks å godta enkelte høyere bygg. Noe ble tillatt i en ny sentrumsplan i fjor.
3. Legge kommunale tilbud til sentrum for å gi liv også på kveld. Først på lista står kino og bibliotek, men det er usikkert når og om det skjer pga penger og politikk. Komplett kulturhus ligger enda lenger fram.

Det du kan gjøre
Komme på møtet om Orkanger tirsdag kl. 19.

Det har vært møte på Løkken og skal være møter i Lensvik og på Krokstadøra.

DØDT INNE – JOBB UTE: Salvesen & Thams har hittil ikke lyktes med å få leietakere inn i ST-gården. Men utendørs er det et lyspunkt. Etter mange års politisk kamp blir fortauskanter fjernet. Folk med rullator og rullestol kan krysse gata uten frykt for å sette seg fast.