Hjem Aktuelt Eierne får ikke bo i Damphuset

Eierne får ikke bo i Damphuset

Publisert:

|

Oppdatert:

Statsforvalteren sier nei til at Iren og Eduard Poort skal få bruke andre etasje i Damphuset til bolig. Det endelige avslaget kommer etter to års saksbehandling. Politikerne i Orkland har stemt to ganger for å tillate leilighet i andre etasje. Målet er at det kan styrke drifta og sikre at Damphuset blir holdt i aktiv bruk.

NB! Hva vil vi med Orkanger?
Det skal folk diskutere på et åpent møte om stedsutvikling på kommunesentret tirsdag kl. 19. Møt opp, mer info kommer. Tema er framtida til småbyen – død eller levende? Hva kan vi gjøre for Orkanger? Mer om møtet.

Mer om Damphuset
Saken i korte trekk: Damphuset er ikke regulert til bolig, derfor kreves det en dispensasjon fra reguleringsplanen. Kommunedirektøren frarådet dispensasjon, men enstemmige politikere vedtok følgende:

«Dispensasjon vil sikre aktiv bruk av et bygg som formidler viktig lokalhistorie, og formålet med planens bestemmelser settes ikke vesentlig til side. De samfunnsmessige fordelene er klart større enn ulempene. Dispensasjon styrker grunnlaget for næringsvirksomhet i tilknytning til trehusbyen Nerøra, noe som igjen bidrar til økt besøk i et historisk viktig bomiljø og bedre muligheter for å utvikle Nerviksfjæra til et godt friluftsområde for allmennheten. Med bakgrunn i dette mener hovedutvalget at fordelene er større enn ulempene.»

Frykter støy
Statsforvalteren klaget på kommunens vedtak, men politikerne sto på sitt. Nå har Statsforvalteren satt til side kommunens vedtak om å gi dispensasjon av tre grunner:

  • Risiko for støy, særlig fra trafikk.
  • Mulige konflikter knyttet til støy og lukt når det er servering i første etasje og bolig i andre.
  • Vanskelig å få til gode oppholdsarealer ute.

Som et apropos er Nerviksfjæra nå under opparbeiding som friområde. Strandheim-blokka skjermer mot støy fra E39.

Mulig Orkland kan løse floken
Statsforvalteren er enig i at det er bra å sikre næringsvirksomhet ved Trehusbyen Nerøra og aktiv bruk av et historisk viktig bygg, men mener det ikke kan tillegges avgjørende vekt.

Orkland kommune må endre reguleringsbestemmelsene for eiendommen hvis det skal bli lov å bo i andre etasje i Damphuset. Eierne ønsker å utvikle serveringsstedet. Å kunne bo i andre etasje er ett av flere tiltak for å styrke virksomheten. Blant planene inngår bygging av vinterhage – bildet under.