Hjem Aktuelt Blir det slik i Orkanger sentrum?

Blir det slik i Orkanger sentrum?

Publisert:

|

Oppdatert:

Illustrasjonene fra On viser hvordan den nye eieren ser for seg utbygging der politistasjonen og Monte Rosa ligger i dag. Investoren Øyvind Christensen (selskapet Ursus) vil bygge høyere og annerledes enn tillatt. Det blir ikke noen dagligvarebutikk her som tidligere planlagt – og neppe ny politistasjon, heller.

Tirsdag skal politikerne behandle planen for første gang. Problemene står i kø:

  1. Utbygger varsler nå at planen om Rema-butikk i første etasje er droppet på grunn av mangel på parkering. I stedet ønsker Christensen å bygge butikk på den gamle Prix-tomta. Men atskillig verre:
  2. Forhandlingene med politiet om areal og pris har stoppet opp. Kjernen i prosjektet var å bygge ny politistasjon der Monte Rosa ligger, og dermed sikre en stor leietaker. Utbygger skriver nå at dette «er satt på vent».
  3. Utbygger vil ha flere unntak fra sentrumsplanen som ble vedtatt så seint som i mars 2023.
Kommunedirektøren mener balkongkassene må bort og takhøyden jekkes ned fra 15,6 til det tillatte maks-nivået på 14 meter. Skråen på toppen av det nærmeste bygget kan fjernes.

Om unntakene
Byggehøyde:
Etter forslag fra Småbypartiet ble det tillatt å bygge høyere akkurat her enn det som var lov før. Håpet var å få til et bygg med næring/kontor i første etasje og leiligheter over. Det ble foreslått likebehandling med høyden tillatt i ST-kvartalet.
Resultatet var en makshøyde på 14 meter med tillatelse til flatt tak. Utbygger vil ha 15,6 meter for å få til en fjerde etasje og bedre lønnsomheten.

Balkongkasser ut mot gata
Dette ble forbudt i den nye planen fra 2023. Hensikten var å sikre et mest mulig helhetlig gateløp og unngå privatisering av gaterommet (kommunedirektørens beskrivelse). Utbygger vil ha balkonger hengt utenpå bygningskroppen i andre og tredje etasje.

Areal til uteopphold
Utbygger vil regne med plassen på balkonger for å få til nok utendørs areal. Det går ikke hvis balkongene forbys. For øvrig er det tenkt fellesområde på taket som på Coop Extra-bygget.

Både politiskiltet og butikkskiltet på illustrasjonen er lite aktuelt i dag.

Kommunedirektøren mener forslaget er dårlig tilpasser omgivelsene og ber politikerne holde fast på bestemmelsene i den nye kommuneplanen/sentrumsplanen: Maks høyde på 14 meter, ingen balkonger ut mot gata og nok areal til uteopphold.

Andre problemstillinger

  • Eldre trehus på eiendommen: Utbygger holder muligheten åpen for å rive også det gamle trehuset på hjørnet mot Norpark/Dahlgården. Det er beholdt i illustrasjonene. Huset er ikke vernet, men danner en overgang til den eldre trehusbebyggelsen.
  • Parkering: Skal i hovedsak løses med parkeringskjeller eller parkeringshus, ifølge reglene, men er lite avklart i forslaget. Vanskelige grunnforhold er brukt som argument mot kjeller. Det er imidlertid bygd parkeringskjeller på naboeiendommen mot sør.
Framtida til det eldre trehuset (pila) på bildet er uavklart, selv om det er med på de foreløpige tegningene.

Politiet er i knipe
Oppkjøpet og planen ble møtt med stor interesse. Muligheten for å bli kvitt et skjemmende bygg i en etasje til fordel for flere boliger og en god løsning for politiet i sentrum framsto som et kinderegg. Men når saken kommer til politisk behandling er det høyst tvilsomt om politiet vil få et nytt lokale her, det kommer ingen butikk – og planen forutsetter flere brudd på reglene som nylig er vedtatt for utbygging.

Politiets lokaler i dagens bygg er svært dårlig egnet, men det gjenstår mange år av leiekontrakten som ble inngått med den forrige eieren, Grytting. Grytting-selskapet satte i sin tid opp bygget som trykkeri.

On arkiteter og ingeniørers skisse sett fra skolegården. Tårnet i midten er en heissjakt som vil strekke nå godt over 16 meter.