Hjem Aktuelt 90 tonn sand til Gammelosen

90 tonn sand til Gammelosen

Publisert:

|

Oppdatert:

Orkanger Vel har kjøpt ytterligere 90 tonn kalksand fra Glærum kalkgruve i Surnadal. Dermed blir det hvitt igjen på den vesle stranda i nordvest. Samtidig fortsetter jakten på en båt som kan grave opp ekte skjellsand fra sjøbunnen på Hitra.

NB! Vær ekstra forsiktig med sola på strendene som er kritthvite. Du kan bli fortere solbrent her. Bruk høy solfaktor.

Pilot i Hermetikken
Velforeninga testet ut et lass (30 tonn) Surnadal-sand i Hermetikken. Denne sanden er grov som grus, og ganske dyr, men hvit og fin å se på. Forhåpentligvis vaskes den ikke så lett ut. Løsningen fungerer såpass greit at Orkanger Vel nå har kjøpt 90 tonn for å få til fin strand igjen i nordvest. Dette er et flott sted for bading og strandliv, men her er det flere år siden skjellsanden ble vasket vekk med strømmen under brua.

Første last fra Surnadal kom før morgentåka lettet torsdag.

Dyrt for Orkanger Vel
Torsdag ble sanden losset i tre omganger. Orkland kommune var behjelpelig med trafikkvakt, siden veien som nå fungerer som omkjøring for E39 måtte stenges mens lossinga pågikk. Med transport koster kalksanden i Hermetikken og på den vesle stranda i nord ca 50 000 kr. Styret i velforeninga mener det er verdt forsøket, men på de store strendene må vi ha skjellsand.

Havnespy og båtmangel
For å gjenta og gjøre en lang historie kort:
* Opprinnelig kjøpte vi sand til Gammelosen fra en forekomst på Fosen. Det var ganske billig. Staten stoppet uttaket av miljøhensyn.
* Deretter har vi kjøpt fra et firma som henter opp sand fra sjøen utenfor Bergen. Siste handel ble utsatt fordi Statsforvalteren først krevde undersøkelser av grunnen i Gammelosen av frykt for forurensing. Undersøkelsene ga grønt lys, men så kom et nytt problem da alt så ut til å falle på plass:
* Den svartelistede arten havnespy var registrert på Vestlandet. Statsforvalteren nektet uttak av frykt for spredning til Trøndelag og anbefalte å finne en forekomst i Midt-Norge.
* Etter mye om og men fant vi et mudringsprosjekt på Hitra. Men…nå er det ingen i Midt-Norge som har båter som grabber eller suger opp sand fra bunnen lenger.

90 tonn kalksand venter på å bli doset utover på stranda i nordvest. 30 tonn er losset i Hermetikken.

Har ikke gitt opp
Vi sjekker nå om rederiet på Vestlandet kan brukes på Hitra selv om båtene deres tidligere har lastet sand fra et området som kan ha havnespy. Det andre alternativet er et rederi i Lofoten. Kostnadene kan bli for store. Uansett er det nå usannsynlig at vi klarer å skaffe skjellsand i år. Men det kommer en sesong i 2025 også.

Stranda i nordvest da den var på sitt beste med sand og badeliv.