Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger i framtida: Sæther-familiens visjon for sentrum

P6080004_1.JPG

Bildet viser Sæther-eiendommen slik den anerkjente arkitekten Per Knudsen ser for seg en mulig bruk av området. Knudsen la fram visjonen på vegne av grunneieren (familien Sæther) i formannskapet onsdag. Du ser gårdstunet til høyre. Ei ny gågate krysser dagens jorde i parallelt med Orkdalsveien. De karakteristiske byggene forestiller en "grønn" by med boliger og næring.

Knudsen tok utfordringen på strak arm da han ble bedt om å lage en idé for framtidig bruk av Sæthers eiendom - den såkalte indrefileten på Orkanger.

Arkitekten kaster fram tanken om å grave ned Orkdalsveien fra biblioteket til parfymeriet, og lage gågate over. 

Færre biler, parkering under bakken og mer bruk av sykkel og føtter er overordnede mål både i Orkdal og andre kommuners planlegging.

Selberg arkitektkontor har vært konsulenter for Orkdal 2040 uten å ha spilt inn slike visjoner. På et folkemøte i vår sa arkitekt Knut Selberg at det vil ta minst 30 år å fylle Sæther/Rømme, og at ting "ordner seg" etter hvert.

Arkitekt Per Knudsen/Sæthers mulighetsstudie kommer helt på tampen av prosessen. Den er en av mange mulige måter å utnytte området på. Andre har foreslått både kulturhus, skole, nytt rådhus og Thams-museum.

Det aller viktigste er trolig å hindre en klattvis og tilfeldig utbygging av triste boligblokker med kontorer i første etasje.

Under ser du en illustrasjon med Bankstua i forgrunnen. Øverst i høyre hjørne kan du skimte åpningen på en tunnel under Orkdalsveien - ved parfymeriet (Ill: Arkitekt Per Knudsen).

P6080005_1.JPG

 

Publisert 09.06.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Skikkelig trist 11.06.2010 22:28
Er det faktum at en privatperson, med ett arkitektkontor, og to fattige organisasjoner, Orkanger Vel og Orkkangerhistorien, som er Orkdal Historielags "forlengede arm" er de eneste som har kommet med KONKRET forslag til Orkanger 2040 så langt. Politikerne har ikke fått til noe, bortsett fra Arbeiderpartiet som ikke har makt, og som hgeller ikke har klart å konkretisere planene helt klart. Administrasjonen har ikke fått til NOE, bortset fra noen tre-dimensjonale pixler på en skjerm, som sier lite om hva de VIL, men mer om hvordan det er nå. Det er trist, og det peker mot et intetsigende vedtak i Kommunestyret, uten tiltak og NB! det viktigste, helt uten midler. Det er trist. Erik Prestmo

Urbanius 10.06.2010 12:13
Dæven døtte... hadde alt dette blitt gjennomført helt etter arkitektens skisse, ville jeg seriøst vurdert å flytte "heimatt". Uvant store, arkitekttegnede bygg i forhold til hva man er vant til, javel, men det blir man fort vant til - og vil like - såfremt det hele gjennomføres SAMMENHENGENDE og etter en KLAR PLAN. Utsikt til åser og himmel får man hvor som helst ellers, litt "tranghet" i indrefilét-området må man tåle. Er det uutholdbart kan man like gjerne flytte til Solsjøbygda eller noe lignende.

Javel 10.06.2010 18:25
Men se på det fine huste Arne vangen har tegnet og bygget ved tidligere Svensson/Eriksen! DEt er ikke alt som er fint i glass og ramme!

Jeg må bare si.... 10.06.2010 02:14
Jag har ikke sansen for firkanter kledd i glass, med flate tak, det ene etter det andre bortover, som en militærleir! Da er det bedre at det tar 40 år, og vokser seg til av seg selv, med variasjon fornyelse og fantasi!

Duvuduvukulu 09.06.2010 20:58
Attraktivitet kommer ikke av seg selv! At det kommer til å ta opp mot 30 år å fylle ut Sæther-tomta blir i mitt hode svada! Jeg har fulgt debatten om sentrumsutvikling på orkangervel.no siden jeg flyttet fra Orkanger. Og lesningene er ikke annet enn trist. Det skjer absolutt ingenting! Hvorfor skal man vente med å bygge ut? Attraktiviteten for forretninger og bedrifter, spesielt for detaljister, kommer av et område som ligger til rette for forretningsutvikling og tilgang til kunder! Dette eksisterer ikke på Orkanger per dags dato. Det handler om å ha ambisjoner, nyskaping, åpenhet, evne og dristighet og vise vilje til å ta risiko – da tenker man langsiktig og har evnen til å omstille seg og mestre endringer i omgivelsene. Og omgivelsene på Orkanger er ikke annet enn trist og dødt. Nå, etter to år, flytter jeg tilbake til Orkanger, til de samme, triste og grå omgivelsene som Orkanger sentrum ER!

Gerd Nordli 10.06.2010 13:38
Er helt enig med denne innsenderen.Vi som i lengre tid har bodd borte fra Orkanger,tror jeg ser den negative utviklingen bedre.At det skal ta 30 år å utvikle et nytt sentrum,høres derfor utrolig ut.De fleste som leser og kommenterer denne siden får derfor aldri oppleve det vi kjemper for.Da er det kanskje best å holde seg der man bor.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse