Besøkstall

28 989 denne måneden

12 290 043 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdal 2040: Ideen om sentrum nær en politisk død

DSC_0005_1.JPG

Orkdal 2040s mål om å bygge en levende og kompakt bykjerne ser ut til å lide nederlag. Ideen om å samle sentrum er nærmest politisk død en drøy måned før avgjørelsen faller. Flere av partiene foreslår konkrete tiltak for å spre sentrum i stedet for å samle.
Statens Vegvesen protesterer mot ordførerens forslag om detaljhandel også rundt Shell på Bårdshaug (bildet).

Orkdal 2040 - opprinnelig kostnadsberegnet til åtte millioner skattekroner-  har tre hovedmål: Sentrumsutvikling, bruk av fjernvarme og å skape engasjement i folket.

Spredningen av Orkanger gjennom mange år bidro til prestisjeprosjektet. Men: Etter to års arbeid ser det ut til at Orkdal kommune anført av Orkdalslista gravlegger hele sentrumsideen. Markedskreftene skal fortsatt bestemme.

Det er en rimelig konklusjon på grunnlag av følgende:
1. Forslaget til plan som kommunestyret har sendt ut på høring.
2. Innspill de samme partiene nå har kommet med innen høringsfristen.

Partiene med flertallsmakt har ingen strategi for sentrum. I stedet har de bidratt med dette:

* Vil utvide sonen for detaljhandel i stedet for å samle handelen. Ordføreren personlig foreslo å flytte den røde streken sørover ved Shell på Bårdshaug - stikk i strid med tanken bak Orkdal 2040.
Hele Orkdalslista, Senterpartiet, FrP, Høyre, samt deler av Venstre og KrF stemte for å spre handelen. (19 mot 16 stemmer).
Statens Vegvesen skriver i en uttalelse av man er "overraska" over at kommunen vil trekke sentrumsområdet over på sørsida av framtidig E39. Vegvesenet protesterer.

* Høyre vil ha felles ungdomsskole på Follo - altså flytte undervisning ut av sentrum.

* Venstre skriver at partiet er "svært fornøyd" med planen. Lavrans Skuterud har gått offentlig ut for å flytte den røde streken innover i håp om å tvinge OTI-butikker til Sæther/Rømme. Dette er ikke nevnt i partiets innspill.

* KrF har ikke ett ord om sentrumstiltak.

* Orkdalslista er omtalt i egen sak. Ordførerens parti foreslår ingen virkemidler for å bygge en bykjerne, men peker i stedet på historien og ønsker seg flere skulpturer, ungdomsskole på tivolitomta og industri mellom OTI og Sponplaten.

Kun Arbeiderpartiet har lagt fram konkrete forslag for å styrke sentrum i tråd med intensjonen bak Orkdal 2040:
* Fortettingsplan for Orkdalsveien.
* Kulturhus i ST-kvartalet.
* Forretningsformål øst for torget.
* Ingen utbygging av kjøpesentre før halve Sæther/Rømme er utbygd.

Ap har bare 12 av 35 stemmer i kommunestyret. Alle partiets forslag ble nedstemt. Partienes nye innspill tyder på at dette også blir det endelige resultatet 23.juni:

En politikk for videre spredning av sentrum av hensyn til den sterkestes (rikestes) rett.

Nedenfor finner du lenker til de omtalte høringsuttalelsene slik at du kan lese dem i sin helhet framfor å stole på dette nettstedet:

Statens Vegvesen.
Høyre.
Venstre.
KrF.
Orkdalslista.
Arbeiderpartiet.

 

Publisert 10.05.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Elvis 11.05.2010 21:46
Ta det helt cooly folkens. Når 2040 er ferdig vil omtrent ingen ting av planene bli satt ut i livet. Alt fortsetter som før. Domus og Oti bygges ut, Bårdshaug Herregård ble bygget ut i byggestoppen, ingen konstruktive forslag kommer fra flertallsgruppen om å få aktivitet inn i handlegata igjen. Noe som var viktige forslag fra bl.a. innleide byplanleggere. Ingen overraskelse dette, kun tomt prat og bortkastet millioner nok en gang.

Svend Åge Sæther 11.05.2010 18:29
Det er sikkert kjent for de fleste voksne personer at det er mulighet til å melde seg inn i et parti og delta i lokalpolitikken. På den måten er det lettere å være med å bestemme det som skjer i Orkdal. På den annen side så er 2040 et prosjekt som bør gjennomtenkes og gjennomføres tverrpolitisk. Det er ingen partier som trenger å "vinne" dette "slaget". I Drammen klarte de dette og det endte opp med et meget godt resultat.

berit gjølmesli 11.05.2010 21:27
Nå kan vi bare håpe at politikerne i Orkdal er så voksne at de lytter til dine kloke ord; dette er ikke en sak ett parti bør vinne, tenk på kommunens beste og legg partipolitikken og eventuelle andre hensyn til side. Kort sagt: samarbeid.

gerd nordli 11.05.2010 10:30
Når det gjelder politikerne i Orkdal blir man ikke overrasket,bare oppgitt.Planene til ordføreren at Shell også skal være et område for detaljhandel,viser vel hvor farlig det er når egne interesser blandes med politikk.

Blir Orkanger 2010 gravølet? 10.05.2010 23:51
Da tror jeg enkelte sentrale Orkdals-politikere gjør best i å holde seg heime akkurat de kveldene...... EP

Binga 10.05.2010 23:09
Det er selvfølgelig sørgelig at 8 mill er sløset bort på unyttig byråkrati og rådgiving. Men tatt det i betraktning kan det jo være at Orkanger på lang sikt har spart seg Byskatt og kostnad med å betale byråd. Dessuten tror jeg Orkdal Kommune må bli litt mere ''voksen'' i sin saksbehandling av innbyggere før dette million ansvaret kan legges i en valg urne, Det har uansett vært interessant å følge med i debatten. Det er hyggelig at både Søra, Erikbloggen og Orkanger Vel har et høyt toleransepunkt for debatter.Det er med å trygge fremtids Orkladalsføre.

opposisjon 10.05.2010 21:51
Dette er ingen overraskelse. Spredningen av sentrum fortsetter i samme stil, 8 mill. rett i vasken. Det som er mest skammelig er at flertallsgruppen overser rådene fra de som de selv har leid inn. Dette prosjektet var egentlig dødfødt fra starten av, da de som skal ta avgjørelsene , stort sett er de samme som har spredd og rasert dagens ikkesentrum. Det eneste håpet er at det blir en stor utskiftelse i det politiske miljøet etter neste valg.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse