Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger-spredning får etterspill

Orkdalsveien_004_1.jpgKnut Even Wormdal (Ap) vil ha klarhet i hvem som snakker sant og usant i Comfort-saken. Vedtaket om å slippe til flere butikker i et utleiebygg på Grønøra industriområde (bildet) får derfor et politisk etterspill. Det skyldes at Høyres Geir Inge Singstad gikk ut i ST og sa at kommunen hadde gitt investorene positive signaler. Disse "signalene" skal ha bundet politikerne til å bryte reguleringsplanen og spre Orkanger videre.

Vedtaket om å tillate butikkdrift på industriområdet ble fattet med en stemmes overvekt i hovedutvalg for forvaltning. Høyre, Frp, Orkdalslista og Senterpartiet tillot ytterligere spredning av varehandelen. Ap, Venstre og KrF ville ikke tillate butikker på Grønøra industriområde.

Vedtaket ble paradoksalt nok fattet samtidig som de samme politikerne sa ja til å bruke ti millioner skattekroner på å lage en plan for blant annet å utvikle et kompakt og miljøvennlig sentrum (Orkdal mot 2040).

Uttalelsene fra Geir Inge Singstad om "positive signaler" til utbygger kan tyde på at den prinsipielt viktige saken er avgjort på bakrommet - via underhåndsløfter til investorene. Dette vil nå bli tatt opp politisk etter at Singstad har unnlatt å svare på hvem som skal ha gitt en form for løfter - og hva løftene gikk ut på.

Knut Even Wormdal mener det er alvorlig dersom viktige saker i realiteten blir avgjort i lukkede fora. Orkdal kommune har for øvrig åpenhet som erklært verdigrunnlag i kommuneplanen.

Orkdalsveien_007_1.jpgComfort-saken er alvorlig også fordi vedtaket kan bane veien for nye lekkasjer fra sentrum ut til industriområdet - stikk i strid med hva politikerne sier at de ønsker. I Orkdalsveien ligger to av konkurrentene til Comfort. Verken Bademiljø (Solligård AS - bildet) eller Fossline Kjøkken og Bad kan nektes å flytte til Grønøra etter Comfort-vedtaket.

Saken er den siste i en serie der politikere bøyer av for press fra investorer. Det startet med OTI-etableringen i et daværende industrilokale tidlig på 1980-tallet, og har fortsatt fram til i dag. Lokale kjøpmenn sto klare til å bygge på Sæther-eiendommen da en møbelhandler fra Løkken fikk politikerne til å åpne for butikk i lokalene etter limtrefabrikken OTI.

Daværende ordfører Kåre Gjønnes kjempet gjennom byspredningen den gangen. 25 år senere er Gjønnes fylkesmann i Sør-Trøndelag. Nå har han skaffet Orkdal kommune flere millioner statlige kroner i et forsøk på å redde et sentrum som ble ødelagt.

 

 

 

 

Publisert 22.07.2008


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse