Besøkstall

55 617 denne måneden

9 881 906 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kulturhus i ST-kvartalet: Gåte-Sveinung Sundli er med

n_8_1.jpg

Sveinung Sundli fra Gåte og Storåsfestivalen er en av underskriverne på et sterkt ønske om kulturhus i ST-kvartalet. Innlegget som står i ST i dag vil også bli sendt som en formell høringsuttalelse til Orkdal 2040. Sundli har i mange år vært en skapende kraft i spenningsfeltet mellom kultur og næring.
Nedenfor finner du argumenter for nettopp handlegata som stedsvalg.

Kort oppsummert argumenterer Sveinung Sundli, Arvid Blåsmo, Siv Åse Syrstad, Trygve Mostad Øyasæter og flere andre slik:

* ST-kvartalet er et naturlig knutepunkt i sentrum. Det ligger i gangavstand til butikker, restauranter, puber og annen næringsvirksomhet i sentrumsgata, og også i gangavstand til skoler, Idrettsparken og Gammelosen.

* Her kan det skapes en kjerne som gjør at Orkanger konkurrerer med Trondheim om å tilby folk i regionen et pulserende kulturliv.

*  Miljøhensyn tilsier at man fortetter sentrumsgata.

* En sentral plassering gjør det lettere å oppnå synergier som gjør huset lønnsomt, samtidig som det bygges opp under et allerede rikt og spennende kulturliv.

* Et mangfoldig kulturhus vil gi et fullverdig tilbud til barn og unge som ikke bare driver med idrett. Musikkinteresserte har i for stor grad blitt overlatt til seg selv.

Underskriverne ser for seg blant annet en eller to kinosaler for kommersiell kino og filmklubb, flerbrukssal, blackbox, øvingslokaler for band, kor og korps, servering mm.

Hele innlegget kan du lese i dagens ST. Det skal også legges ut under "diskusjoner" på Facebookgruppa "Orkanger - byen i Orkdalsregionen."

Dersom noen ikke visste det:
Sveinung Sundli er en kreativ musiker og kulturarbeider som var med og skapte Storåsfestivalen. I tillegg til å representere en  kulturell og sosial opplevelse, har festivalen profilert Meldal kommune og skapt stor meromsetning for lokalt næringsliv.

Et kulturhus i handlegata vil fungere på lignende måte: Det vil stimulere lokalt kulturliv og garantert gi vekstkraft til gata.

Sveinung er fra Fannrem, har bodd i Trondheim i mange år, men har flyttet til Orkanger.

På folkemøtet onsdag kveld kom blant annet disse innvendingene mot ST-kvartalet som stedsvalg:

* Påstand: For dyrt. Det vil koste 100-150 millioner og kanskje 100 millioner for tomter og hus.
Svar: Orkanger vel skisserer et hus på 2000 kvm. En kvm-pris på 25 000 kroner gir en pris på 50 millioner. Eventuell merkostnad avhenger særlig av mengde og standard på teknisk utstyr.
Oppkjøp av ST-eiendommen og tomter/andre hus: Ca. 20 millioner. ST-gården er til salgs for 12 millioner, men prisen kan bli lavere.
Det er ikke lagt opp til at den skal rives.

* Påstand: Det må rives 7-8 hus.
Svar: To boliger og korpshuset må innløses.
På sikt - kanskje mot 2040 - kan det være aktuelt å løse inn ytterligere tre hus for å ta i bruk et enda større areal. Vi antar at gammelapoteket (Aaes kontor) bør/må stå.

* Påstand: Dyrt å drive.
Svar: Kanskje, kanskje ikke. Vi foreslår utstrakt sambruk med skolene og andre virksomheter på dagtid for effektiv drift. Det er ikke dyrere å drive et kulturhus på Orkanger enn på Brekstad, i Bjugn, på Støren, Oppdal eller hundre andre norske steder.

Tvert imot kan vi oppnå et positivt samfunnsregnskap ved at:
1. Kulturhuset trekker brukere til lokalt næringsliv.
2. Redder det sosiale miljøet i handlegata.
3. Virker forebyggende i barne- og ungsdomsmiljøene.

n_11_1.jpg


 

Publisert 22.04.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Ole solstad 23.04.2010 15:28
Et kulturhus i glass,stål og betong vil vel bryte sterkt med nuværende bebyggelse !! ?

PerIS 22.04.2010 22:58
ST - bygget, trolig det styggeste bygget i sentrum, bør "kles opp" utvendig, gjerne lik noen av arkitekt Thams praktbygg. Da kan Orkanger sentrun få et unikt "look", som ofte er etterlyst.

Nikki 22.04.2010 22:08
Ikke bare eksperter, byplanleggere ,sentrumsforeningen, store delere av folket og Orkanger Vel som ønsker sentrum og kulturhus i Orkdalsveien. Flere og flere profilerte personer har samme mening. Og flere kommer med. Stå på folkens - gata skal bli Orkdalens nye sentrum.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse