Besøkstall

50 262 denne måneden

13 030 945 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Lykkelig Lita Deinboll Jenssen: 640 så filmen

IMG_0018_1.JPG

"Kampen om Thamshavnbanen" trakk to fulle hus på kinosalen fredag kveld. Filmen fikk stående applaus etter første forestilling. Lita Deinboll Jenssen og sønnen Peter var til stede ved begge forestillinger. På bildet ser du Peter (nevø av den omkomne sabotøren med samme navn) og Lita.
Nå ligger det an til ny visning under Orkangerdagene i juni.

640 kjøpte billett, og mange var for seint ute. Den store interessen gjør det veldig aktuelt med en forestilling også fredag under Orkangerdagene, bekrefter filmprodusent Christian Falch.

Oppmøtet på kinosalen var en usedvanlig opplevelse for folk i Orkdal, og også for en overveldet Kai Roger Magnetun i kulturetaten. Drøyt 300 mennesker forlot rådhuset mens 300 nye strømmet til for en kulturell opplelvelse.

Orkanger Vel arbeider for at slike begivenheter kan finne sted oftere, og at de skjer i et mangfoldig hus nær kafeer og restauranter der folk kan diskutere det de har opplevd i stedet for å sette seg i bilen og kjøre hjem.

Nok om det:
Filmen er en solid dokumentar der lokalhistorie og menneskeskjebner veves inn i verdenshistorien.

Produsent Christian Falch fortalte selv at det vanskeligste er å bestemme hva som IKKE skal være med når du komprimerer en innfløkt fortelling ned til 55 minutter.

"Kampen om Thamshavnbanen" forteller mange historier. Her er fire av dem:

* Løkken-gruvenes, og dermed også Orkanger-samfunnets, strategiske betydning før og under krigen fordi svovelkisen var så viktig for tysk krigsindustri.

* Det personlige motet til sabotørene som satte livet på spill for å skåne Orkanger fra bombing.

* Deinboll-familiens skjebne: Sabotøren Peter junior forulykket. Faren, som også het Peter, fikk sparken av Orkla da han kom hjem til Orkanger etter krigen. Orkla-konsernet fratok familien Thorry_Ki_____r_i_Stockholm_1_1.jpgbåde hjemmet deres og eiendelene.

* Historieforfalskningen: Hvordan den tyskvennlige Orkla-sjefen Thorry Kiær inntok rollen som patriot og "stille sabotør" så snart freden var et faktum.

Heltene tapte, og medløperne vant. Men i dag mener Lita Deinboll Jensen at hennes far og bror har fått oppreisning.

 

Publisert 17.04.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse