Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

9.april: Krigskveld på Orklapøbben

dokumentar_20orkdal_20032_1.jpgDe allierte hadde to valg: Å bombe Orkanger sønder og sammen, eller å gjennomføre avgrensede, målrettede sabotasjeaksjoner. Valget  falt på sabotasje. Fredag kl. 20.00 viser produsent Christian Falch klipp fra filmen "Kampen om Thamshavnbanen" på Orklapøbben. Falch forteller og svarer på spørsmål på dagen 70 år etter at Hitlers styrker invaderte Norge. 

Filmen forener lokalhistorie og verdenshistorie. Svovelkisen fra Løkken, som ble skipet ut over Thamshavn, hadde svært stor betydning som innsatsvare i nazistenes krigsindustri.

I rustningsperioden på 1930-tallet forsynte gruvene på Løkken Tyskland med 25 prosent av alt Hitler trengte av kobber og svovel. Okkupantene inntok Orkanger og Løkken kort tid etter invasjonen 9.april for å sikre disse krigsviktige leveransene.

Orkanger kunne langt på vei blitt lagt i grus dersom planene om bombing av Thamshavn og jernbanen var blitt gjennomført. Mange flyktet fra stedet i april 1940 på grunn av rykter om allierte angrep mot tyskerne.

I stedet ble sabotasje valgt som metode. Deinboll-familiens skjebne på Orkanger veves inn i historien. Aksjonene skapte vansker for produksjonen i perioder. Men gruvene på Løkken - og dermed også Thamshvanbanen og anlegget på Thamshavn - forble uhyre viktige leverandører til Hitlers våpenindustri også under krigen.

Under andre verdenskrig var det okkuperte Norge lenge eneste eksportør av svovel til Hitler-Tyskland. Orkla Gruber var det største gruveselskapet.

 

 

Publisert 07.04.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

ErikP 07.04.2010 11:40
Flott, og hils Christian og si at han børha med biletter tilkinoforestillingene, for det kommer folk som vil se filmen og som vil kjøpe biletter!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse