Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Langfredagsfjæra i Gammelosen

Langfredagsfjære

Langfredagsfjære er et etablert begrep for storfjære. Begrepet brukes mest langs Helgelandskysten, men er også et fenomen her i distriktet der det hvert år er storfjære ved påsketider. I dag kunne vi oppleve langfredagsfjære i Gammelosen.

Alle vet jo hva fjære er!!?? Det er et fenomen som også blir kalt lavvann eller ebbe, og er når tidevannet er på sitt laveste. Ved halvmåne er fjæra høyere enn normalt og kalles nippfjære, mens ved fullmåne og nymåne er fjæra lavere enn normalt og kalles springfjære. Fjære kan sies å være det motsatte av flo.

Enkelte steder i verden finnes tidevannsforskjeller som kan bli om lag 14 meter, mens noen få områder knapt har tidevannsforskjell.

Storfjære er det v altså kaller langfredagsfjære i og med at den oppstår ved påsketider.

Fjære brukes også for å beskrive strandlinjen mot sjøen.

fjere_1.jpg

fjere_2.jpg

fjere_3.jpg

fjere_4.jpg

 

Publisert 02.04.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Løsningen på fenomenet! 04.04.2010 15:21
Den ligger selvsagt forbundet med KIRKEÅRET, og det er knyttet til månefasene. I gamle dager hadde man jo ikke hverken en Gregoriansk eller Juliansk kalender, det var virvar med kalenderen, feks var den gamle kalenderen så mye ute av kurs at oktoberrevolusjonen i russland foregikk i feil måned, russerne brukte den gamle, ortodokse kalenderen. For å få tidfestet dette FØR kalenderen, knyttet man alt til astronomiske fenomener, og det gjenspeiles i Kirkeåret den dag i dag! (få presten på banen her, jeg er på tynn is!) Så påska kommer hvert år etter ei bestemt tid for et astronomisk fenomen. Og det er knyttet sammen med månen, som styrer flo og fjære, og dermed har vi vel fullmåne hvert år i påska og dermed ekstra kraftig flo og ekstra lav fjære. EP "Det er mer mellom himmel og jord, enn de fleste andre steder!" Darwin P. Erlandsen, President, Norges Dusteforbund.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse