Besøkstall

41 741 denne måneden

10 522 011 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Del 6: Monumentets forbannelse

De fem folkevalgte prøvde å samle tankene i hver sin solseng på Orkla Bys nye treffsted – fellessolariet med egen kaffe- og smørbrødautomat. Konkurransen mellom solstudioene i Orklaveien hardnet til etter at butikkene og restaurantene bukket under. De forsvant i krysspresset mellom handelsparker på Bårdsborg og Rødøra på den ene sida, og kulturelle opplevelser i Trondheim på den andre. Det florerte av fristende soletilbud. Folk solte seg så mye at tilreisende laksefiskere på Bårdsborg slott tok innfødte for å være flyktninger og asylsøkere.

Ordfører Gunnar Munkholms røst lød metallisk inne i en Supersun Anticancer MG5 DeLuxe XXL 4. Han gjentok bestyrtet:
”Motiv, Bong! Hva slags motiv har jeg for å ta livet av Knut Even Warmestad?”

Varaordfører Oddvar Bong svarte:

”For det første: Warmestad begynte å kalle oss Gjengangerne selv om han er en gjenganger selv  – riktignok uten makt. For det andre: Han var med på fakkeltoget mot oss  i 2004. For det tredje: Warmestad skrev under på protestbrevet som opprørte deg  i desember 2006 da det var snakk om å stenge Orkelhallen i helgene. Du trodde det var han som fikk alle de andre til å skrive under på at det føltes som om vi motarbeidet  idretten. For det fjerde: Warmestad klager hele tida. Han prøver å få medlemmer av UBUFP-partiet ditt til å stemme med Arbeiderpartiet i alle påfunnene for å lage et sentrum i sentrum. For det femte: Du vet godt at vi har mistenkt Ap-gjengen for å spionere på gruppemøtene våre. Var det sånn at du overrasket ham under avlytting fra dametoalettet? For det sjette: Kniven kom fra Bårdsborg slott! For det sjuende: Warmestad står i spissen for aksjonen mot Munkholm-monumentet. Og nå ser det ut til at han lykkes. Du så selv reaksjonen til Berit Solum da hun trodde det var modellen til monumentet vi smuglet ut av rådhuset.”

”Ærlig talt, jeg er da ingen morder! Du var på toalettet selv. Kanskje det var du!”, protesterte Munkholm.

”Jeg går ikke på damer!”, freste Bong.

”Og hvordan skal vi andre vite det?” spurte Munkholm spydig.

”Nå er det nok! Dette er ikke tid og sted for å miste besinnelsen! Ro ned!!!” brølte Arne Grønoset og dundret neven så hardt i instrumentpanelet at ansiktssolen på hans Gigasun 540 GTI flimret og døde hen.

”Monumentet var i hvert fall din egen idé. Derfor kalte folk det opp etter deg. Det har bare ført til jævelskap ”, kom det bryskt fra FrPs Tjostolv Larson i en Hypersun Negroid MX5 Longlasting Bronze.

Og Larson hadde rett. Monumentet var Munkholms svar da Orkla By Vel utfordret ordføreren for seks år siden: Hvordan vil DU skape et levende sentrum?

Munkholm så med ett for seg en bauta i byens senterpunkt, et Orklas svar på Trygvason-statuen på Trondheim torg.

”Men hvor er sentrum?” , tenkte han, og svarte selv: ”Ingen steder. Derfor reiser vi monumentet midt på Seterrømme, så kanskje det kommer noen og bygger hus rundt skulpturen.”

Etter forslag fra ordføreren bevilget flertallet ti millioner kroner til monumentet. Det ble et fryktelig spetakkel med politiske motsetninger Orkla kommune knapt hadde sett maken til. Først om pengebruken. Deretter om hva monumentet skulle forestille.

Munkholm var opptatt av å fortelle Orkla kommunes industrielle historie. Han ville hedre gründeren Thames, som bygde opp lokalt næringsliv for senere å bli en pionér i arbeidet med å sivilisere de ville i Afrika.  Stolte jakttroféer og fantastiske bilder av Thames blant datidens negre forteller om verdensborgerens eventyr og forretningsidéer i hjertet av det ukjente kontinent.

Kunstneren fikk følgende oppdrag:
Modellér Thames med tropehjelm i en bærestol på skuldrene til seks kongolesere. Foran dem hviler kong Leopold II av Belgia på en trone for å synliggjøre Thames´ internasjonale kontaktnett. Thames var jo  ridder av den belgiske Leopoldordenen.

”En foregangsmann og pionér - en mann av sin tid!”, agiterte Munkholm & co.

”En koloniherre og utbytter – en skam for sin tid!”, svarte en opphisset Knut Even Warmestad og andre av de røde.

Var det derfor Warmestad døde?

Klikk her for fortsettelse: Hva skjedde i Afrika?

 

Publisert 02.04.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

ivo 03.04.2010 19:54
Jeg ler så tårene renner, arti, men stakkars Knut Even, da! Jeg håper Johan B har rettighetene i orden;-)

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse