Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

En visjon for Orkanger: Se film fra kulturkvartalet

­

­
­Klikk her så ser du en film som viser hvordan ST-kvartalet kan bli hvis Orkdal kommune vil. Arkitekt Håkon Hamnes i 3de arkitektur & design har laget animasjonen for Orkanger Vel. Velforeninga spiller nå inn denne visjonen for Orkdal 2040. Som du ser foreslår vi å bevare selve ST-gården. Avisa hører med i en kulturell bue fra skolene via kulturhuset til Idrettsparken og Orklahallen. Stillbilder finner du nedenfor.

­Bildet under viser et tenkt kulturhus ut mot Orkdalsveien rett nord for ST-gården. Skissen forutsetter en kinosal med 400 seter inkludert gallerier og stor scene og bakscene. Dette er den turkise konstruksjonen som svever inne i bygningen (mer tekst under bildet).

n_8_1.jpg

 

Forslaget omfatter videre en liten kinosal, en såkalt black box og andre øvingslokaler i tillegg til foajé. Men detaljene er ikke viktige foreløpig.

Skissen viser hvordan det er mulig å bygge et moderne kulturhus i et etablert miljø - det mest urbane vi har i Orkdal.

Forslaget representerer et kulturbygg med et areal på ca 2000 kvm. Fløyen mot sør - langs J. O. Røhmesmos vei - er tenkt som et privat næringsbygg med plass for butikker, kontorer og/eller serveringssteder.

To bolighus og korpshuset må innløses for å skaffe nok areal. Da vil det være plass til ca 40 biler på bakken vest for bygget - mot Søster Signes vei. I tillegg kommer eventuell kjellerparkering.

Svært grovt anslått vil kulturhusdelen og kjøp av hele tomta koste ca. 70 millioner kroner. Orkanger Vel mener plasseringa er ideell med tanke på å skape en bykjerne med gangavstand mellom tilbudene, vitalisere handlegata, skape sambruk med skolene og bygge en kulturell akse med ST-kvartalet som senterpunkt.

Fordelene er mange i forhold til dagens kinosal og Sæther/Rømme.

En grundigere presentasjon vil komme etter hvert. Den arkitektoniske utformingen er selvsagt ikke låst med dette forslaget. Tanken foreløpig er først og fremst å vise mulighetene som ligger i ST-kvartalet som stedsvalg. Hva synes du?

 

 n_11_1.jpg­

 

 

Publisert 07.04.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

erikp 08.04.2010 20:08
Folk leter med lys og lykte etter feil - oftest for å skjule egne motiver for motstand mot en sentrumsløsning. I dag ble jeg tipset om at 2-d modellen er skalert helt feil angivelig er menneskene som er satt inn i modellen alfor små, angivelig er dette gjort bevisst for å gi bygget et imponerende skue. Besnærende konspirasjonsteori. Men nå har jkeg kikka litt sjøl, for å se om jeg kunne se det andre ser. Forskjellen er bare at jeg har jobbet med slike visualiseringsverktøy. Jeg har skrevet og holdt kurs i bruk av slike verktøy for en del år siden, når dette var splitter ny teknologi. Det gir meg fordelen av å vite hva jeg skal se etter og overser endel ting. Å skalere bilmodeller og menneskeskikkelser nøyaktig i slike modeller kan være vanskelig, fordi det er HUSET som er viktig. Ofte henter man figurer fra 3-partsleverandør og bare setter inn uten å legge vekt på det. Det man må se etter i dette tilfelle er størrelsen på KJENTE elementer, feks inngangspartiet i ST-bygget. Døra der og vinduene gir et inntrykk av dimensonen. Det stemmer nok at bilmodellen er litt for liten, det er ikke plass til mer enn 3 biler foran ST-bygget, i denne størrelsen blir det nok plass til 4. Det mener jeg er av underordnet betydning. Det stemmer nok også at barnefiguren som ser ut til å sitte på trappa er for liten, i allefall er føttene korte om barnet vifter med føttene! Det mener jeg er av underordnet betydning. Vurder glassfasaden mot eksisterende dør, Vurder høuden på glassfasaden mot eksisterende fasade, det gir et imponerende inntrykk. Argumentet mot at eksisterende parkeringsplass forsvinner fordi frasaden tar hele greia, som ble meg referet i dag, faller også. Hele kvartalet SNUES, parkering kommer på baksida, det er hele poenget, og i parkeringskjeller under marknivå. Det gir en bedre arealbruk - det er dumt å bruke FASADEN til parkering!

Strand 08.04.2010 17:09
En slik fornuftig visjon til det beste for alle innbyggerne i kommunen må bare bli hensyntatt.

Jon 08.04.2010 17:04
Med kulturhus i STkvartalet vil Orkdal få den berømte bykjernen alle snakker om. Men prikken over i´en blir den kulturelle buen Velforeningen har lansert. Den blir unik for hele landsdelen. Tenk skolene, den sentrale delen av handlegata, kulturhuset og Idrettsparken knyttet mot hverandre med kun sekunders gåavstand. Hvem vil egentlig motarbeide disse planene.?

Anja 08.04.2010 09:17
Et spennende forslag som favner Ole Brumm's "ja takk, begge deler". Orkdalsregionen får et attraktivt kulturkvartal med et vell av muligheter og man skaper en bykjerne.

Orkdal 07.04.2010 22:52
Ta det med ro. Tror Lysholm til slutt vil lytte til Orkdal 2040, folket, sentrumsforeninga og byplanleggerne. Altså ekspertisen det. Hva gjør vi når vi får problemer med en tann? Går vi til en snekker eller en tannlege for reperasjon av tanna? I sentrumstilfellet Orkanger som det vedtatte sentrum må forslagene fra ekspertene så klart telle mest.

Kari 08.04.2010 23:30
Lysholm sin politiske makt er kanskje overvurdert!

Synnøve 07.04.2010 20:29
Råbra forslag med kulturhus i ST kvartalet. Saken er såre enkel. Et kulturhus lengre sør enn ST kvartalet vil gravlegge mesteparten av Orkdalsveien som sentrumshandlegate. Det må samtlige politikere tenke på før de bestemmer plasseringen.

erikp 07.04.2010 14:28
Om overskriftab i dagens Søra stemmer, og Lysholm er sitert korrekt, var det nedslående reaksjon fra ordføreren på dette forslaget! At utseendet på bygget er bra kan jo alle se, men at plasseringen er feil, det er det snart bare 18 stykker i hele kommunen som klarer å få til! Dessuten har vel Orkanger Vel brukt 10 ganger så mye penger på visualiseringen som Søra antryder, jeg hadde i allefall ikke fått det til for så lite penger!

Erik A 05.04.2010 21:54
Er ikke medlem av orkanger Vel og kommer ikke fra Orkanger. Men ST kvartalet og nytt kulturhus der vil styrke hele regionen. Her kan man på sikt få bygget bykjernen kommunen så sårt trenger.

lærer 04.04.2010 18:11
Utrolig bra dette forslaget. Tenk på sambruket mellom kulturhuset - Orkanger barneskole - Orkanger Ungd.skole og Idrettsparken. Det blir helt unikt. Samtidig vil et kulturhus i St bygningene bidra til at butikkene/serveringsstedene i gata vil overleve, og faktisk øke i antall.

Kari 04.04.2010 17:03
Orkdaling peker på det viktigste i hele denne debatten. Hva skal til for at Orkedalsveien blomstrer opp i henhold til bykjerneavgjørelsen? Hva kan fremskaffe større trafikk og kunder i gata fra morgen til seint på kveld? Jeg ser ikke for meg noen bedre alternativer enn et kulturhus i Sør-Trøndelag bygget.

orkdaling 04.04.2010 03:38
De skal argumentere godt, de som er i mot ST KVARTALET som nytt kulturhus. Hva kan de isteden bidra med for å opprettholde aktiviteten i handelsgata? Har de konsultert med tidligere eiere av bedrifter og restauranter i gata? Hvilke alternative magneter kan de foreslå isteden for kulturhus i ST kvartalet? Hva kan de komme opp med, som kan berge gatas videre eksistens? Hvem kan egentlig overkjøre ekspertforslagene fra byplanleggere og ekspertisen? Jeg bare spør.

Atle Olav Sognli 03.04.2010 17:33
Det var fint å endelig få se skisser for et kulturhus i Orkdal.Og for en skisse !! Skal dette bli en realitet, så må den borgelige flertallsgruppa stemme på forslaget ifra Orkdal Ap ang regulering av ST-kvartalet. Blir vi nedstemt igjen, så er det mest trulig adjø til ST-kvartalet som kulturkvartalet i kommunen. Så derfor må du som vil ha et kulturkvartalt i ST-kvartalet engasjere deg. Det holder ikke med å skrive innlegg på gjesteboka til Orkanger vel og på debattforumet til Søra. Du må sende mail til de borgelige politikerne (mailadressen ligger på hjemmesiden til Orkdal komune, på området politikk) og skriv hvorfor det er viktig med dette kulturkvartalet. Skriv leserbrev, ta en telefon til de. Det bare press ifra deg som innbygger som kan få de borgelige politikerne til å snu. Orkdal Ap vil legge fram forslag i kommunestyre som kan gjøre kulturkvartalet til en realitet, vi kan og vil agrumentere heftig for dette i kommunestyre. Men skal vi greie dette, så er du som innbygger nødt til å engasjere deg. I Ap så har vi slagordet -Alle skal med. Nå håper jeg at vi alle sammen kan dra lasset sammen for et kulturkvartalet , for da kan vi få realisert disse planene

Arvid 03.04.2010 11:47
Hittil det eneste forslaget som ivaretar handlegatas eksistens og fremtid. Det er vel det som er målet med Orkdal 2040?

OKW 03.04.2010 11:08
Det er bare en ting å si om dette forslaget. Superb!!!

Nikki 02.04.2010 20:49
Fantastisk forslag Hans. Med tanke på Orkdalsveien som den nye sentrumskjernen så er dette forslaget suverent det beste. Det sier seg egentlig selv. Alle de som fortsatt ønsker butikker, restauranter og varehandel i Orkdalsveien og på Orkanger, må gå for dette forslaget.

handelskvinne 02.04.2010 20:27
Til Terje. Du trenger ikke å frykte alle sentrale politikere i flertallsgruppen. Regner med at Lysholm, Bang og Larsen snart forstår alvoret for Orkdalsveien og fremtidens sentrum der. Et kulturhus i ST KVARTALET eller litt lengre nord blir helt avgjørende for handlegatas være eller ikke være. Det tror jeg disse herrene er kloke nok til å forstå. Gi dem sjansen litt til.

Gerd Nordli 31.03.2010 21:40
Dette ser virkelig flott ut.Orkanger sentrum trenger sårt et nytt bygg der det skjemmende ST-bygget nå står.Man klarte å bygge en vakker skole i Orkdalsveien på 40-tallet,da er det underlig at så få folkevalgte ikke ser den samme verdien i vår tid.

Terje 31.03.2010 13:18
Synes det ser helt glimrende ut, og meget meget til fordel for det vedtatte sentrumet, handelsgata, skolene og Idrettsparken. ALT I GÅAVSTAND. Da er det vel bare å vente på nedraking og negativ respons fra de "vanlige" politikerne.

Erik Prestmo 31.03.2010 02:22
Kolossalt! Et kjempeforslag, et praktbygg og en merkestein for hele dalføret! Jeg likte spesielt at man har klart å innkorporere gamle deler av bygningsmassen med det nye. Men jeg er litt forundret over at man velger kinoinngangen som fasade og ikke plasserer næringsbygg ut mot Orkdalsveien, det skal ikke mange metrene til før man ligger i bakleksa, og jeg vil tro forretningsdrivende ønsker inngang fra gata. Ellers, prislappen, 80 millioner vil sikkert bli kjørt fram som horribel av motstanderne (men vi får jo ikke høre noe fra dem, hverken planer eller prislapper), men det er altså mindre enn 10 ganger prisen på planarbeidet (Orkdal 2040), sammenligne med Operabygget, så ser man hvor billig dette egentlig er!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse