Besøkstall

99 437 denne måneden

15 739 618 i år

Annonse

Annonse

Annonse

"Kampen om Thamshavnbanen" kommer på Orkdal kino

Thorry_Ki_____r_i_Stockholm_1.jpg

Hold av kvelden fredag 16.april! Da vises filmen "Kampen om Thamshavnbanen" eksklusivt  på Orkdal kino klokka 18.00 og 20.00. Billetter fås kjøpt på servicetorget (72483030) for 100 kroner. Fredagen før kommer produsent Christian Falch på Orklapøbben kl. 20.00 for å  vise glimt og fortelle om filmen.

Arrangementet på puben faller på symboltunge 9.april - på dagen 70 år etter at Hitlers styrker invaderte Norge.

Christian Falch ser for seg at seansen tar en times tid. Det blir anledning til å stille spørsmål.

Dokumentarfilmen handler dypest sett om universelle tema som makt og sannhet. Den skildrer dramaet rundt motstandsmannen Petter Deinboll jr. og familien hans, om tyskernes maktmisbruk og - ikke minst - om Orkla Grubers opptreden.

Satt på spissen er "Kampen om Thamshavnbanen" et oppgjør med det som kan framstå som historieforfalskning i regi av et av landets mektigste industrikonsern.

Folk fikk i lang tid høre en versjon om Orkla som en stille sabotør som bremset produksjonen og utvant dårlig malm for å ramme tyskerne.

Orkanger-mannen Christian Falch forteller derimot en historie om et gruveselskap som produserte som aldri før under krigen, og en Orkla-direktør med personlige bånd til ledende representanter for nazi-Tyskland.

Mektige krigsprofitører slapp billig unna landssvikoppgjøret etter krigen, mens passive NS-medlemmer risikerte både straff og langvarig stigmatisering.

Familien til sabotøren Petter Deinboll jr. fra Orkanger falt i unåde hos Orkla. "Kampen om Thamshavnbanen" er også en viktig del av Orkangers historie. Mange av dagens ørbygg har foreldre, besteforeldre, oldeforeldre eller andre nære slektninger som jobbet i konsernet under krigen,, særlig på Thamshavn.

Falch forteller blant annet at Thamshavn-arbeidere ble nektet å gå i bomberom av hensyn til produksjonen.

Christian Falch og produsent Fredrik Horn Akselsen vil svare på spørsmål etter visningene.

Under er et bilde fra filmen som viser motstandsmenn på sabotasjeaksjon mot Orklas anlegg. Gruvene på Løkken hadde svært stor betydning for Hitler-Tyskland.

Sabotasje_mot_omformerstasjonen_1.jpg 

Publisert 27.03.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Erik Prestmo 31.03.2010 17:56
Kolossal artikkel i Sør-Trøndelag i dag,onsdag 31/3 2010! Flott intervju med Christian, og med kilden hans, og et noe dafft svar fra Slørdal, Orkla. Kjernepunkt : hvor ble de av de 1,9 millioner tonn rik kis som Orkla påstår de gjemte unna for tyskerne, når gruva vitterlig var tom rett etter krigen og et styremedlem ville skrive ned verdien til bare EN krone? Det er noen som lyver her, og styremedlemmer i Orkla hadde ingen grunn til å lyve rundt 1950! Dessuten er det ingen som har tenkt over hvilken MENGDE malm det her er snakk om? Vi snakker tross alt om 350 000 lastebillass, og tyskerne som er bergverksfolk måtte ha vært mer enn blinde og døve for ikke å finne ut av dette, de måtte rett og slett ha vært daue! Det er faktisk MER enn hele produksjonen under krigen, og det går ikke an i og med at man overoppfylte tyskernes produksjonskrav til "den totale krig" med over 15%! Filmen forteller nok sannheten; Th. Kiær hadde behov for å lage en historie og tok i så han var sikker, og får å male seg selv så pent som mulig, brukte han metoden "tenk på et tall" og ingen andre enn en utskjelt politisk venstreside våget å stille spørsmål, men de ble da også effektivt brakt til taushet.

Erik Prestmo 27.03.2010 17:59
Flott! Flott at Christian tar sjansen og setter opp to forestillinger! Og flott at vi får enda en sjanse til å se filmen, Orkdalinger : Kjenn deres besøkelsestid, dette er en anledning vel verdt å ta en tur ut av stua for! Oppfordring går også til Orkdals-skolene, nå må skoleverket gripe sjansen og rette opp en bitte liten del av all den feilinformasjon som er gitt siden 1945! Og til Søra, som varsler en større artikkel om filmen "etter påske" : dette er en historie vi hilser velkommen i avisa, det er på tide! Det er ingen tvil om at Orkla Grube slapp alt for lettvint unna i 1945, og spesielt ledelsen på Løkken, som fikk nyte fruktene av samarbeidet gjennom 5 års krig, og satt videre i trygge og gode jobber. Nå foreligger dokumentasjonen, NY informasjon, som står dokumentfast, i motsetning til det Slørdal (Orkla) og Lysholm (Orkdal) hevder, når de avviser dette som "gammelt nytt". For det som er nytt nå, er at alle opplysninger er kryssjekket og dokumentert av en historiker. Tidligere har bare deler av historien vært kjent og ikke dokumentfast, og denne delen ble i mange år avfeidd som feilaktig og feiltolket og ble avvist som "venstrreradikal propaganda". Akkurat det setter Lysholm og Slørdals avfeiing i et merkelig lys, hvor er det EGENTLIG de har hentet opplysningene som setter dem i stand til å dømme dette nord og ned som "gammelt nytt"??? Erik Prestmo

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse