Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Film-Falch: Orkla ufarliggjør "Kampen om Thamshavnbanen"

Soldater_2.jpg

Filmskaper Christian Falch fra Orkanger sier han er forbauset over Salvesen & Thams-direktør Arve Slørdahl - og skuffet over ST. Etter visningen av «Kampen  om Thamshavnbanen» sa Slørdahl til ST at filmen «kom ikke med noe som er nytt for oss». Ifølge Falch burde Orkla i så fall selv ha fortalt historien om samarbeidet med Nazi-Tyskland, i stedet for å spre myter om stille motstandskamp.

Arve Slørdahl er Orklas mann på Løkken. 

- Hvis dette blir stående som siste ord, så føles fem års arbeid med dokumentasjon bortkastet, sier Christian Falch.

dokumentar_4_1.jpgHan mener at adm. dir. Arve Slørdahl møter seg selv i døra med påstanden om intet nytt. For 21.juli 2009 sa Slørdahl til ST at det så langt ikke er dokumentert at Orkla Gruber var tyskervennlig.

Christian Falchs film mener å dokumentere nettopp tyskervennlighet og intimt samarbeid med nazistene, noe som i så fall må være nytt.

  - Jeg er skuffet over at ST ikke tok tak i selvmotsigelsen. Arve Slørdahl får lov til å ufarliggjøre filmen. Han husker visst ikke sine egne uttalelser fra i fjor, sier Falch. 

Her er noen av Falchs eksempler på tyskervennlighet og -samarbeid:

* Orkla produserte opp til 15 prosent mer enn det tyskerne krevde. 

* Orkla-direktør Torry Kiær og hans kone var omgangsvenner med Terbovens næringsminister Carlo Otte. (Terboven var Hitlers fremste representant i Norge.) Opplysningene kommer fra Ottes ikke utgitte memoarer, som er en ny kilde til kunnskap.

dokumentar_20orkdal_20032_1.jpg

* Antallet omkomne arbeidere nådde en topp under krigen pga. uforsiktighet for å nå akkorden. 

* Ansatte på Thamshavn fikk ikke gå i bomberom ved flyalarm. Produksjonen skulle holdes oppe.

 * Kiær satt i presidiet i det tyske handelskammer i Norge, hvor han ved minst to andre anledninger møtte Terboven.

* Britiske etterretningsrapporter beskriver Kiær som ekstremt lite samarbeidsvillig med de allierte. Han gjorde ifølge rapportene sitt ytterste for å hindre ansatte i å delta i illegalt arbeid.

 * Landssviksaken mot Torry Kiær ble henlagt av Jens Chr. Mellbye. Mellbyes far var den som fikk Kiær valgt inn i det tyske handelskammer.

* Gruvene nådde en topp i produksjonen i 1943. Volumet overgår alle tall fra fredstid.

* Rovdrift fikk ei gruvesjakt til å rase sammen fordi den rikeste malmen befant seg i gruvas støttepilarer.

 * Dokumentasjonen tilbakebeviser Orklas påstander om tyske trusler om dødsstraff ved nye sabotasjeaksjoner.

  * Den berømte "skatten i fjellet" - 1,9 millioner tonn rik malm som angivelig ble gjemt unna for tyskerne - blir i filmen avslørt som ren bløff. 

Lista kan forlenges, ifølge Christian Falch.

Selskapet hans arbeider nå for å få NRK til å kjøpe «Kampen om Thamshavnbanen». På Facebook krever stadig flere at filmen vises på landsdekkende kino.

Falchs film framstiller i realiteten Orkla-konsernets offisielle versjon av holdningen under krigen som historieforfalskning.

Adm. dir. Arve Slørdahl sa til ST etter premieren at de ikke hadde noen grunn til å tvile på at opplysningene i filmen er korrekte. 

- Hvorfor har da selskapet fortsatt med å spre en motsatt versjon i alle disse årene? spør Falch.

 

Publisert 22.03.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

ErikP 25.03.2010 08:59
Søra er faktisk ikke det mest oppsiktvekkende når det gjelder Falch's film. Mye mer overraskende er det faktum at Adresseavisen ikke har skrevet et ord, og ikke anmeldt filmen en gang! Og at Adresseavisen ikke griper fatt i saken, som burde ha STOR interesse, et av norges største industriselskap de siste 30 år, med solide røtter i Adressas næromeråde, anklages for å ha lagt grunnlaget for sin økonomiske dominans i etterkrigstiden med massivt økonomisk samarbeid og leveranse av krigsviktige varer til tyskerne. Deres direktør anklages for å ha hatt tette personlige bånd til Terboven, og å ha hatt sentrale verv i den viktigste samarbeidsorganisasjon med tyskerne under krigen, og for - med subversive midler å ha forsøkt å få den britiske ambassaden i Stockholm til å utstede "attest" for at Orkla Grube AB ikke samarbeidet med tyskerne..... At Adresseavisen tier en så spennende historie i hjel, nå når det foreligger en solid dokumentasjon, kan bare komme av at Avisen fortsatt har dårlig samvittighet. Som kjent var Adresseavisen selv en av de få avisene som kom ut under krigen med nazistiske medarbeidere og som et solid støtteorgan til partiet NS! Det er bare å oppsøke Adressa selv og be om å få de gamle årgangene til gjennomsyn! Jeg har gjort det og ble kvalm!

Sirkus Margido 24.03.2010 15:24
La oss håpe at noen større medier (unnskyld til journalisten) tar opp denne saken. Dagsavisen, DN, Morgenbladet og Klassekampen burde ha grepet fatt i dette stoffet og stilt Slørdahl til veggs. At Avisa ST heller ønsker et koselig portrettintervju med bygdas eneste filmskaper, enn en avslørende, journalistisk fremragende artikkel, bør ikke komme som en overaskelse på noen. Søra er avisa for deg som liker å lese om hestskitbingo, laksefiske og ungdom som er flinke til å danse.

Mørk 23.03.2010 19:17
At Orkla ufarligjør Falchs fremragende film, er ingen overraskelse. Orklas mørke krigshistorie er jo prøvd hemmeligholdt i 65 år.

sann 23.03.2010 19:09
En sannhet som er destruktiv og negativ vil i de fleste tilfeller bli prøvd bortforklart. I dette tilfellet er Orkla/Salvesen og Thams,Slørdahl og Søra ingen unntak. Dessverre.

Per AK 22.03.2010 23:42
Orklas behandling av Deinbollfamilien etter krigen, var totalt avslørende. Tidligere bevis fra Lita Deinbollog nå fra Falchs film, om at Orkla på mange områder var Tyskervennlig, kan ikke bortforklares. Det er og blir en skam for alltid.

Nick 22.03.2010 17:24
For den observante leser så uttalte Slørdahl også at de ikke hadde noen grunn til å tvile på fakta i filmen. Dermed faller argument om lettvint omgang og vriing på faktua ut i denne omgang.

PT 22.03.2010 14:39
Mulig Orklas mann på Løkken synes filmskaperen "vrir på fakta og har en lettvint omgang med sannheten" å dermed ikke ser noen grunn til å uttale seg...

erikp 22.03.2010 17:24
Større sjanse for at "mannen på Løkken" er en smule forbannet på Kilden, som har gravet fram omhyggelig gjemte dokumenter, i en jakt som har strakt seg fra Løkken, via Oslo til Tyskland og over til England og helt til USA..... Man hadde nok håpet at dette var skjult en gang for alle, men sannheten skal fram til slutt! Orkla er bare toppen på isfjellet; i alle mytene som skjuler vår krigshistorie, er myten om hele folkets motstand mot nazistene den mest løgnaktige, samfunnstoppene samarbeidet tett med tyskerne fra FØR 9. april 1940, fortsatte med det praktisk talt hele krigen og var komfortable med det. Panikken meldte seg først mot slutten, når regjeringen i London varslet landssviksaker før økonomisk svik! Og for å sette ting i perspektiv: kritikken mot London-regjeringen, som var en samlingsregjering, "for å ha tapt i 1940", fikk stor støtte fra de økonomiske toppene, og det er jo logisk, sett i ettertid!

ErikP 22.03.2010 14:18
" Rovdrift fikk ei gruvesjakt til å rase sammen fordi den rikeste malmen befant seg i gruvas støttepilarer." Jeg håper de som i fjor forsøkte å latterligjøre mine opplysninger om dette er såpass redelige at de nå tar det til seg og ber om unnskyldning for sin oppførsel på nettet. Å være kunnskapsløs kan kanskje unnskyldes, sett på bakgrunn av den historieforfalskning Orkla Grube AB dreiv på 50 og 60-tallet. Men å opptre frekt og arrogant når man i virkeligheten ikke har kunnskap er trist, de som gjør det fremstår som mobbere, og unnskyldning er på sin plass - akkurat som Orkla-konsernet nå, en gang for alle, må renske spøkelsene ut av skapet og komme med den virkelige historien og ta avstand fra egen lefling med nazismen under krigen. Inntil så skjer vil konsernet ikke få fred, en kan ikke løpe fra sine egne gjerninger og holdninger til evig tid!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse