Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Det koster 35 mill å gjøre Orkdals nye bygg lovlig

04012009053_2.jpgOrkdal kommune betaler 10 millioner kroner for Idrettsbygget på Follo med ti mål tomt. I ST sier ordfører Gunnar H. Lysholm at dette er et godkjøp, og at kommunen kan leie ut til blant annet fagskole og voksenopplæring. Men: Ifølge selger Sør-Trøndelag fylke vil det koste 35 millioner kroner (!) å gjøre bygge lovlig etter forskrift om miljørettet helsevern.

 

Dette framgår av fylkets egne tekniske undersøkelser, tatt inn i den såkalte Skolebruksplan 3.

Orkdal vgs er ikke bare den klart trangeste videregående skolen i fylket. Store deler av bygningsmassen er ulovlig for bruk til undervisning.

Det er den direkte årsaken til at fylket MÅ gjøre noe på Follo. TIP er flyttet til lovlige lokaler i Meldal. Linjene kjemi/prosess og service/samferdsel får bli på Follo hvis Orkdal kommune betaler 10 millioner for tomta med Idrettsbygget.

                                        Nedbygging

Kommunen betaler altså 10 millioner for å unngå videre nedbygging. Dette blir framstilt som en triumf i ST i dag - både på lederplass og av ordføreren.

Anonyme (!) eiendomsmeglere sier at 10 millioner kan være en god pris - hvis feks Fesil Sunergy kommer med mange hundre arbeidsplasser.

I dag er dette usikkert. I et saksframlegg fra mai fastslo rådmannen i Orkdal at 3,6 millioner er riktig pris. Dette er basert på dagens tomtepriser i kommunen.

                                        Prisrekord

Det har aldri vært betalt i nærheten av 1000 kroner pr kvadratmeter for et boligområde i Orkdal.

At man vil betale 10 millioner for å hindre nedbygging på Follo er en politisk sak. Det er opp til den enkeltes personlige syn å avgjøre om dette er en god eller dårlig POLITISK investering.

Men pr i dag er 10 millioner en ØKONOMISK blodpris. Hva framtidas marked bringer er ren spekulasjon, og eiendomsspekulasjon skal muligens kommunen ikke drive med?

                                        Ut av sentrum

Mye er uklart:

* Det foreligger ingen sikker plan for hva Orkdal kommune skal bruke Idrettsbygget til. Fagskolen Lysholm snakker om ligger faktisk i Meldal. Voksenopplæringa ligger i Orkanger sentrum. I verste fall må kommunen bruke titalls millioner for å få benytte bygget til undervisning.

* Politisk er det kontroversielt å flytte aktivitet både fra Meldal og fra sentrum i Orkdal. Nå bruker kommunen åtte millioner på Orkdal 2040 for å planlegge "en kompakt og levende bykjerne med attraktive sentrumsfunksjoner i gangavstand."

Orkdalslistas Gunnar H. Lysholm er samtidig klar for å flytte både voksenopplæringa og etter hvert ungdomsskolen ut av Orkanger. Han var også klar for å flytte bane 3 til Follo, men ST2_2.jpgsnudde.

For en drøy måned siden foreslo Berit Solem (Ap) å utrede kommunalt kjøp av ST-eiendommen (bildet) for å planlegge et mulig kulturkvartal i sentrumskjernen.

Det var meningsløst, ifølge ordføreren.

Nå skal Lysholm kjøpe et saneringsferdig bygg til ti millioner - uten å vite hva bygget eller tomta skal brukes til.

Hans Kringstad

 


   

Publisert 28.01.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse