Besøkstall

315 denne måneden

56 721 076 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Sjukehuset 100 år: Må spare 16 millioner - fikk kunst

OSS_i_hundre148_nett.jpg

Noen ganger er timinga bare utrolig: Lørdag kveld feiret Orkdal sjukehus 100 fantastiske år med stor fest. Samtidig har St.Olav hospitals direktør - orkdalingen Nils Kvernmo - gitt sjukehuset beskjed om å kutte 16 millioner kroner. På festen i Orklahallen kom Kvernmo med et kunstverk i gave, som ble overrakt sjukehusets leder Ida Lise Salberg. (Foto: Marit Mjøen).

Nå er ikke det dramatiske kuttet Kvernmos verk. Eieren Helse Midt-Norge har pålagt hele St.Olav-systemet å spare voldsomt. Administrasjonen foreslår for styret i Helse Midt-Norge hvordan det skal skje på neste års budsjett.

For Orkdal sjukehus tilsvarer sparebeløpet drifta av en sengepost. Ida Lise Salberg håper å klare kuttene ved å fjerne 18 senger, overføre akuttpasienter fra Melhus til Trondheim og drive mer fleksibelt.

Nok om det: Lørdag kveld var det høye glass, god mat, taler og gaver for å markere at hundre år har gått siden driftige kvinner la grunnlaget for sanitetens sjukehus.

OSS_i_hundre161_nett_1.jpgNils Kvernmo kom med et kunstverk i presang til 100-åringen.  Og fylkesmann Kåre Gjønnes (bildet t.h.) , også han orkdaling, overrakte en skulptur av St. Olav - altså Olav den hellige - som slett ikke var så hellig i alt han foretok seg før han møtte døden på voldsomt vis i 1030.

Men helgenkongen har uansett fått sjukehusene i fylket oppkalt etter seg. Og Orkdal sjukehus` historie er både spennende og imponerende.

Bygginga startet på dugnad i 1908 - først som sjukeheim. Sanitetskvinnene presset på for stadig å utvikle det som snart ble et ankerfeste for folket i dalføret. Sjukehuset fikk operasjonsstue i 1930.

På slutten av 1980-tallet var daværende OSS truet av gradvis nedlegging. Sanitetsforeninga sørget i stedet for ekspansjon og nybygg. Ved en taktisk genistrek fikk de dronning Sonja (da kronprinsesse) til å legge ned grunnsteinen til et nytt servicebygg i 1989. Motstanderne sto sjakk matt.

Helse Midt-Norge kjøpte eiendommen av sanitetsforeninga for 132 millioner kroner i 2004. Det skjedde etter reformen der  staten overtok drifta av sjukehusene fra fylkene.

Bare Orklahallen var stor nok til å huse ansatte og prominente gjester lørdag kveld. Leder Gurine Husdal i Orkdal sanitetsforening var selvsagt til stede. Og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell figurerer på en stor del av bildene i STs bildeserie fra sekvensen med velkomstprat.

I dag får folk flest delta i feiringa. Alle er hjertelig velkommen til åpen dag med omvisning på sjukehuset.

Til slutt et bilde av forsamlinga til bords der OIF i helga spiller åtte håndballkamper:

OSS_i_hundre111_nett.jpg

 

Publisert 19.12.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse