Besøkstall

315 denne måneden

56 721 076 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Lite kjent tragedie: Orkanger torpedert, fem døde

skipsbilde_Orkanger_1928_1.jpgVi har nettopp presentert den eneste mannen i verden som er kjent under navnet Orkanger (se artikkel lenger ned). Tre skip har også båret det stolte navnet. Alle tilhørte rederiet Westfal-Larsen i Bergen, og ingen av dem eksisterer lenger. Det første "Orkanger" (bildet) led en tragisk skjebne. Fartøyet ble senket i Middelhavet 13.juni 1940.

"Orkanger" var på vei fra Abadan i Iran (Persia) til Malta fullastet med brenselsolje idet en italiensk ubåt gikk til angrep. Det skjedde i Middelhavet, nordvest for Alexandria i Egypt.

Dette var det første norske skipet som ble senket av italienske ubåter under andre verdenskrig.

Den første torpedoen rev opp dekket. Oljelasten sprøytet over hele fartøyet. Mannskapet gikk i livbåtene. En av båtene lå ved skutesiden da torpedo nummer to traff. Her ble fire mann drept. En døde senere på sykehus i Alexandria. De fem omkomne var fra Hordaland og Sogn og Fjordane.

Den torpederte "Orkanger" ble bygd i Frankrike i 1928 for rederiet Westfal-Larsen. Skipet hadde en toppfart på 11 knop.

skipsbilde_Orkanger_1955_1.jpgWestfal-Larsen døpte et nytt skip "Orkanger" i 1955 (bildet). Dette var et større fartøy, bygd i Skottland.

Det norske rederiet solgte "Orkanger" for 450 000 dollar i 1968. Skipets nye navn ble "Bayete". Den tidligere "Orkanger" ble levert til opphogging i 1974.

I 1970 ble tankskipet "Orkanger" nummer tre (nederste bilde) levert - denne gang fra Nylands Mek i Oslo.

skipsbilde_Orkanger_1970_1_1.jpgBåten fikk Panama-flagg og navnet "Stainless Orkanger" i 1992. Senere samme år forsvant Orkanger-navnet til fordel for "Stainless Fighter". Høsten 1988 sprang skipet lekk ved Rio Grande og slapp ut svovelsyre. Båten ble sendt til opphogging i 1999.

Orkanger-navnet gikk altså ut av sjøfartshistorien i 1992.

De aller fleste av Westfal-Larsens skip fikk navn med endingen "anger". Noen var ekte stedsnavn, andre var rene konstruksjoner.

Du finner mer informasjon på disse lenkene:

Orkanger I.

Orkanger II.

Orkanger III.

Anger-båtene.

 

 

 

Publisert 24.07.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse