Besøkstall

66 716 denne måneden

17 050 861 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Maratonmannen er borte - takk for minnegave til Orkanger Velforening

Konrad_S__thre.jpg

Orkanger Vel takker for minnegave ved Konrad Sæthres bortgang. Konrad ble 98 år gammel. Han var en sprek profil i bybildet på Orkanger i  flere generasjoner - kjent for flere NM-titler i lange løp.

For 72 år siden - i 1950 - var Konrad Sæthre med på dugnad for å lage løpebane i  Idrettsparken. Han satte norgesrekord på halvmaraton for veteraner 65 år gammel og gjennomførte sin siste hele maraton i en alder av 69.

20 runder i Gammelosen
Konrad løp 20 ganger rundt Gammelosen i strekk (prøv det). Vi  kunne se ham svømme i fint tempo ute i vannspeilet da han nærmet seg 90. Han trente med rullatoren som støtte helt til det siste.

Konrad Sæthre var en del av Orkanger, og hjertet hans banket for hjemstedet, OIF og arbeidet til velforeninga. Her er noen klipp fra et intervju med Konrad i Orkanger-Idrett da han fylte 90 år i 2013:

Renset lungene
"Trolig har ingen fra Orkanger løpt lenger og representert OIF i flere løp enn nettopp Konrad Sæthre i Jernbanegata. I ungdommen var han aktiv både i fotball, svømming og ski ved siden av friidrett. Konrad ble fast inventar på de fryktede stafettlagene til OIF på 1950-tallet.

Jobben i en atmosfære av kvarts- og svovelstøv på Thamshavn styrket neppe oksygenopptaket, men Konrad er overbevist om at han løp lungene fri for møkk på lange, rensende treningsturer i marka. Helgene gikk gjerne med til konkurranser. Konrad Sæthre har NM-titler i diverse veteranklasser på 1500, 3000, halvmaraton og i terrengløp.

1950_08_26___pning_l__pebanen_Konrad_S__thre_l__per_inn_til_seier_p___1500_m.jpg Konrad fremst i fint driv på åpningsstevnet i Idrettsparken i 1950.

Ut på tyttebærtur
Morgenen etter en maratonseier i Drammen ringte daværende ST-journalist og eks fotballproff Roger Albertsen på døra for et intervju. Men kona kunne bare beklage. Konrad hadde løpt på marka for å se etter tyttebær.

- Jeg har aldri opplevd det som vondt å løpe langt. Det er godt å kjenne at kroppen begynner å virke. Ting går av seg selv. Litt drikke, så er du i full fyk igjen, sier Konrad Sæthre.

Satset på damesykkel
Ekte løpeglede, et rått konkurranseinstinkt og den sosiale kontakten med folk i idrettsmiljøet landet rundt holdt Konrad i gang langt inn i pensjonsalderen. Til slutt skrantet den ene hofta. Da begynte han å sykle – på en damesykkel uten gir for å få ekstra treningseffekt."

 

Publisert 28.01.2022


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse