Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Det blir ingen u-skole på Follo

04012009060_1.jpgDet kommer ingen felles ungdomsskole på Follo - i hvert fall ikke de nærmeste årene. Utbygginga av ny skole på Grøtte vil gå som planlagt. Det bestemte et enstemmig Orkdal formannskap onsdag. Politikerne vil utrede felles ungdomsskole på lengre sikt. Vedtaket betyr at kommunen ikke har noe å tilby fylket som kan sikre 60 elevplasser på Orkdal vgs.

Bakgrunnen:

Den en gang så anerkjente Orkdal vidaregåeande skole er et anlegg i forfall. Eieren, Sør-Trøndelag fylke, vil bygge ned skolen og overføre linjer til Meldal vgs. Der er det god plass og gode lokaler.

Å opprettholde tilbudet i regionsentret Orkdal vil bli for dyrt, mener fylkeskommunen. Fylket vil ha ca. 30 millioner i bidrag  fra Orkdal kommune for å sikre full drift på Follo.

Det politiske flertallet i Orkdal har unnlatt å utrede en ny skole plassert ved Orklahallen, kunstgressbanen, handel, kulturhus og næringsliv. Ingen vet hva prisen for utbygging og drift ville ha blitt. Næringsforeninga har argumentert sterkt for en slik utredning.

I stedet har de folkevalgte bedt rådmannen finne ut hva kommunen kan tilby på Follo. Resultatet var - ikke overraskende - magert:

* En kommunal storhall på Follo er økonomisk svært uheldig og ekstremt dyrt (43,6 mill. kr.).

* Kjøp av tomta der det falleferdige idrettsbygget står vil ikke monne økonomisk.

* Det vil heller ikke idé nummer tre; å overføre voksenopplæring og flyktningeundervisning til Follo.

Men en ting vil bidra:

* Å bygge en felles ungdomsskole på Follo. Det vil gi store innsparinger og faglig gevinst for en kommune som har vedtatt å bli en av landets ti beste skolekommuner innen 2012 (noe som selvsagt er en illusjon).

Da må det handles raskt. Grøtte-planene må fryses, ifølge rådmannens forslag.

Det vil altså ikke politikerne. Utredning av en felles ungdomsskole vil de ha, men ikke som noen hurtigløsning som kan friste fylket.

Rådmannen foreslår for øvrig to alternativer. Det økonomisk gunstigste innebærer at de tre ungdomsskolene på Orkanger, Grøtte og Svorkmo legges ned - og at Evjen barneskole i tillegg forsvinner. Evjen-elevene skal fordeles på Orkanger og Grøtte.

Dette ble for drastisk for formannskapet. Politikerne vil ha mer tid.

Forhandlingene med fylket om bidrag som kan redde 60 elevplasser har for øvrig ikke startet. Tida renner ut. Det mest sannsynlige utfallet er slik:

* 60 elevplasser (kjemi og prosess, service og samferdsel) går til Meldal.

* Fylket bygger en liten hall (dobbelt gymsal) som erstatter idrettsbygget.

Lærerne på Follo gikk for øvrig ut i ST onsdag og støttet ideen om et skolesenter der ungdomsskole og videregående skole samarbeider på Follo.

Tidligere er det gitt uttrykk for motsatt synspunkt; at blanding av u-skole og videregående skole kan være faglig uheldig. Men da dreide debatten seg om en annen plasssering - på Orkanger...

 

 

Publisert 21.05.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse