Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Dette kan få status som severdighet: Trehusbyen Nerøra

Sveli.JPG

Gamle Orkanger blir trolig skiltet som severdigheten "Trehusbyen Nerøra". Et enstemmig kommunestyre støttet onsdag forslaget fra Småbylista.

Å få status som severdighet er ingen selvfølge. Men rådmannen har nå fått i oppdrag å fremme en skiltsak for slik godkjenning. Her må Statens vegvesen uttale seg som skiltmyndighet.

Småbylistas ide er:

* et vanlig symbol for severdighet ved nordre avkjørsel på E39
* ei stor tavle ved Blåsmo-krysset der ny Coop Extra kommer.

Tavla bør vise til handel og servering i sentrum, og til badeplasser, båtklubb og "Trehusbyen Nerøra" med symbol som severdighet i motsatt retning.

Småbylista tok opp saken som forslag i en såkalt interpellasjon. Tanken er at status som severdighet også vil heve statusen til Nerøra som historisk viktig miljø og øke bevisstheten rundt de unike kvalitetene på stedet. På sikt kan det gjøre Nerøra flottere.

Kommunen eier rønne
Mye gjenstår både når det gjelder å redde uthusmiljøet, å gi fasader opprinnelig preg og feks lage et helhetlig nett av gatelys som er estetisk tilpasset bygningsmiljøet. Orkdal kommune eier bygg som forfaller midt i hjertet av Nerøra. Nå skal det tas stilling til salg eller sanering, ifølge ordføreren.

Johan_Richters_gate_8.jpg

Dette er kommunens eiendom i hjertet av Nerøra.

Småbylista stilte tre spørsmål til ordføreren i tillegg til det konkrete forslaget. Det førte til en lang debatt som i stor grad handlet om Frelsesarmeen, som nå ligger ute for salg. Bygget er det siste møtestedet på Nerøra. Området har heller ikke næringsvirksomhet som trekker folk lenger.

Et NTNU-prosjekt anbefalte for noen år siden å lage treverksted i Frelsesarmeen for at huseiere kunne kunne lære av fagfolk og hente inspirasjon ved restaurering. Ordføreren mener et kjøp må kobles til neste års budsjett, og da er bygget trolig solgt.

Kommunen leier lokaler på Strandheim som står tomme, og kan brukes til et slikt formål.

DSC_0139.JPG
 
Frelsesarmeen ligger ute for salg og kan bli revet for å gi plass til større leilighetsbygg.

John Kolbanussen
På Uansett er Nerøra omsider iferd med å komme seriøst på dagsorden. Skilting med status som en severdig trehusbebyggelse kan være et første steg fram fra glemselen sammen med den digitale turstien som er oppe. Men den er det trolig få som finner fram til fordi området nesten er ukjent utenfor lokalmiljøet.

Ordfører Oddbjørn Bang ønsker seg et spel om John Kolbanussen som bidrag til å løfte fram Nerøra. Ikke hørt om mannen? Du kan google den ukjente helteskikkelsen fra gamle Orkanger.

Orkanger Vel laget tidligere en bildeserie som kaltes Trebyen Orkanger -i flere deler.

 

Publisert 04.09.2019


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse