Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkangervel.no: Spennende stilling ledig - ingen lønn

DSC_0002.JPG

Fra nyttår opphører orkangervel.no som nettsted for lokale nyheter og meninger - med mindre noen vil ta over ansvaret. Velforeninga kan ikke friste med lønn, men med en viktig og spennende oppgave.

Hvis du har lyst til å prøve, ta kontakt med leder Jan Aage Mortensen. Kontaktinfo her.

Ti år er nok
Undertegnede avslutter oppdraget nyttårsaften etter å ha hatt ansvaret i nesten ti år, siden oppstart våren 2008.

I denne perioden har nettsida levert nærmere 3000 artikler om politikk, nyheter, aktiviteter og rariteter - en god del alvor og litt skjemt.

Hovedformålet har vært å "informere og gi kunnskap om saker som angår folk på Orkanger, og å øke interessen for stedsutvikling."

Hvis hver artikkel i snitt tar 1,5 timer inkludert forarbeid, bildebehandling osv, tilsvarer det ca tre årsverk. Den arbeidsmengden er vanskelig over tid å kombinere med heltidsjobb i Trondheim og andre gjøremål.

Men den eller de som eventuelt overtar kan selvsagt legge lista lavere.

Viktige inntekter
Jeg har tatt ett år av gangen fordi vi selger annonser for hele kalenderår. Det skyldes at ei dugnadsbasert forening som Orkanger Vel mangler et apparat for kontinuerlig salg. De samlede annonseinntektene siden starten er likevel på vei mot en million kroner. Alt har gått til gode tiltak på Orkanger.

Kritisk blikk på makt
Orkangervel.no har tatt oppgaven som maktkritisk og uredd talerør i lokalsamfunnet. Journalistikk handler dypest sett om å sette søkelys på makt og maktbruk.

Personlig mener jeg behovet for et supplement til ST er minst like stort i Orkdal i dag som da vi startet i 2008, uten dermed å ha sagt noe spesielt galt om ST.

* Makt korrumperer (sies det).
* Makt gir mersmak.
* Mørklagt makt ender gjerne i misbrukt makt.

Det siste gjelder feks om:
* Politisk og administrativ ledelse i Orkdal smelter for tett sammen uten at noen sier fra.
* Visse investorer skaffer seg monopol på handelsarealer (bygg og tomter) på Orkanger og driver skjult lobby for å endre spilleregler.
* Pampene i Norges Idrettsforbund bruker statlige penger på dyr vin fordi de kan nekte noen å se dem i kortene (inntil presset ble for stort).

De svakeste lider
Åpenhet må til for at demokratiet skal fungere. Orkdal kommune dummet seg ut på Orkdal helsetun ved å møte åpen kritikk med straff høsten 2015. Denne og andre saker etterlater inntrykk av at kommunen vår ikke har noen god kultur for åpenhet. Men hvem bryr seg?

Det bør du gjøre, blant annet fordi:

* Våre svakeste er de første som taper når makta stenger dørene og slokker lyset.
* Demente ved helsetunet, psykisk utviklingshemmede ved kommunale boliger og andre som er avhengig av at andre stiller opp for dem, risikerer mest når fin fasade blir viktigere enn selvkritisk åpenhet.

Orkanger - byen i Orkdalsregionen
Dette er navnet på ei Facebook-side der alle artikler fra orkangervel.no er delt. Denne sida har i dag nesten 3000 følgere. Den  bør få leve videre som en gratis markedsplass for nyheter og meninger.

Derfor vil alle foreninger som har noe på hjertet som angår folk på Orkanger få dele artikler på denne sida. Du kan bare sende ferdig stoff til hans.kringstad@gmail.com.

Lag og foreninger får snart tilbudet på e-post, men jeg fanger sikkert ikke opp alle. Dette er altså et tilbud om å nå gratis ut til mange mennesker om du har en nyhet, en mening eller skal gjennomføre et arrangement.

Åpent for politiske partier
Også politiske partier er velkommen til å dele på FB-sida uansett farge (unntatt brun). I 2009 fikk alle partier tilbud om å bruke kommentarfelt/gjestebok på orkangervel.no, siden bare Ap benyttet muligheten den gangen. Forsøket på å oppmuntre til debatt endte i boikotterklæring fra Venstre, og stort sett kritikk fra andre partier over to sider i ST pga misnøye med meninger.

Kanskje er den demokratiske ryggmargsrefleksen sterkere nå enn i 2009, kanskje ikke.

Skummel blogg kan gjenoppstå
Til glede for noen og irritasjon for andre kan det hende at jeg puster liv i bloggen Orkdalsmakta igjen. Den var skarpere i formen enn det meste av stoffet på vel-sida. Bloggen krever mindre arbeid enn å oppdatere et nettsted mange ganger i uka. Orkdal og Orkanger trenger sårt til en dose kvass politisk kritikk av og til, derfor kan Orkdalsmakta snart gjenoppstå-

Hvordan makt møter kritikk, sier mye om kvaliteten på demokratiet vårt. I Orkdal strøk vi med glans både da det strammet seg til ved Orkdal helsetun og da orkangervel.no tok seg den frihet å invitere partiene til å bruke nettstedet til debatt.

Hans Kringstad

DSC_0070.JPG

Uortodoks men viktig demokratisk ytring dokumentert av Orkangervel.no. I 2015 slo folk ring om akutten ved Orkdal sjukehus.

 

Publisert 26.12.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

gerd nordli 31.12.2017 01:10
Det er trist at dette nettstedet nå blir lagt ned.Hvem skal nå fronte mye av de sakene Orkdal kommune ikke ser seg kompetente til å gjennomføre? Håper det finnes en samfunnsinteressert innbygger som kan føre dette videre.Takk derfor til Hans Kringstad for glimrende utført jobb!

Kari Fagerholt 28.12.2017 18:56
Takk for mange fine artikler over flere år

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse