Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

God jul fra Orkanger Vel - til alvorlig ettertanke for alle

unnamed_2.jpg

Orkangervel.no ønsker leserne en riktig god jul. Det går mot lysere tider.
Inngangen til årets høytid setter livet i Orkdal og Norge i et tankevekkende perspektiv. En ung mann bosatt på Orkanger, Mahmod Hosseini (26), er likvidert på besøk i Afghanistan - landet han flyktet fra som barn.

Ribbe eller lutefisk? Plastikk eller ekte gran? Regn eller julesnø?

Utfordringene står i kø også på Orkanger når julefreden skal senke seg over travle mennesker i et av verdens rikeste og tryggeste land. 

En av innbyggerne våre reiste til Afghanistan for å møte familien sin. Noen kommanderte ham ut av en bil på landeveien. De skjøt og drepte ham med kaldt blod, muligens vilkårlig, muligens som straff for å velge et liv i Norge.

Åstedet ligger bare noen timers flytur unna Trøndelag. Det tilhører likevel en annen verden. Mahmod (26) dro dit i håp om også å gi ektefellen en trygg tilværelse i Orkdal. De skulle reise tilbake sammen denne jula.

Livet som flyktning
Han var en av oss, men med en barndom og oppvekst ingen som er født på Orkanger - eller i Norge - kan forestille seg:

*  Flyktet fra Afghanistan til Iran som 10-11 år gammel gutt, uten foreldrene, men sammen med andre voksne.
* Levde som barnearbeider med 15 timers arbeidsdager i en fabrikk som produserte dameklær.
* Kom til Norge som 17-årig asylsøker i 2008, og ble bosatt i Orkdal i 2009, uten å kunne lese eller skrive.
* Lærte seg norsk fort, tok utdanning som elektriker og ble et engasjert medlem i OIF fotball, som bidro til smertefri integrering. Han gikk gradene som dommer i klubben.
* Mahmod jobbet nå i Relacom og kjøpte nylig egen leilighet på Orkanger. Han planla et godt liv her for seg og ektefellen.

Mahmod var medisin mot hverdagsrasisme. Med væremåten sin kunne han knuse alle myter om innvandrere og asylsøkere; han var sympatisk, åpen, hjelpsom, målbevisst, arbeidssom og samfunnsinteressert.

Et ungt menneske er drept. Like fullt klarer enkelte nordmenn å benytte også denne tragedien til å spre fordommene sine på nettet. 

Da Mahmod kom til Norge i 2008, visste han ikke om mor var i live. Far var død. Nå reiste han fra Kardemomme by på Orkanger til et av verdens farligste land blant annet for å møte sin mor igjen.

Noen valgte å likvidere den fotballinteresserte elektrikeren med adresse Orkanger. Det skjedde der vi setter vår ære i å returnere så mange asylsøkere som mulig. Taliban terroriserer sitt eget folk og skrur klokka mange hundre år bakover.

Mahmod gikk i 17. maitog for demokrati, en styreform vi tar for gitt men som fungerer bare på deler av kloden. Han  meldte seg inn i Arbeiderpartiet tidligere i år.

Verden og virkeligheten rykker nærmere Orkanger denne jula. Det kan muligens gjøre ønsket om "God jul" til noe mer enn en floskel.

Hans Kringstad

13000288_1190405360971120_5966930539440405724_n.jpg

Taliban likviderte Mahmod Hosseini fra Orkanger og to andre som var på reise i Afghanistan mandag.

 

Publisert 24.12.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

utfkøtter 25.12.2017 14:54
Dette var en trist historie.En flott ung mann blir frarøvet sitt liv på en grusom måte.Fordomsfulle nordmenn er heldigvis i mindretall.Mahmod minnes derfor som en hedersmann fra folket på Orkanger.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse