Besøkstall

114 080 denne måneden

29 411 201 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Vil ikke snakke om sentrum før Laksøra-vedtak

Sentrumsgata.jpg

Orkdal kommune utsetter et lenge varslet folkemøte om sentrumsutvikling til etter vedtaket om å spre handelen til Laksøra. Det opplyste rådmannen i formannskapet onsdag. Møteserien om Orkdal 2040 har raknet på samme måte som selve sentrumsplanen.

Slipper kunnskap
Dermed unngår Orkdal kommune en ny anledning til å få ubehagelig kunnskap om sentrumsdød før neste slag mot Orkanger sentrum.

Kommunestyret skal hastebehandle Laksøra-saken 25. oktober. Det bestemte Orkdalslista, Sp, Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet i formannskapet onsdag.

Rådmannen satser på et folkemøte om sentrumsutvikling ei ukes tid etterpå.

Bakgrunn
Etter forslag fra ordfører Oddbjørn Bang  i desember 2015 vedtok kommunestyret å sette ned et Orkdal 2040-utvalg for å gjennomføre noen av prinsippene fra Orkdal 2040. Rådmannen fikk oppdraget.

Mer enn ett år senere endte det omsider med følgende opplegg:

Seks folkemøter med tema som berører Orkdal 2040 i løpet av 2017. Det første ble arrangert 6. mars om "Hvordan skape en levende småby". Deretter kom et møte i juni om næringslivet.

Sentrumsutvikling
sto så på programmet, men siden juni har absolutt ingenting skjedd med møteserien.

På møtet om "Levende småby" i mars  var rådene fra fagfolk entydige som vanlig: Sats på sentrum, bygg på Rømme, ikke spre handelen, unngå sentrumsdød.

Salvesen & Thams lanserte ideen om kino på Rømme for å stimulere gata og trekke folk til bykjernen.

Les artikkel om møtet: Bygg sentrum via opplevelser på Rømme.

Vil stoppe kino-ide
Folkemøtet hadde null verdi, også det som vanlig. I ettertid har ordfører Oddbjørn Bang samlet troppene sine bak lukkede dører og sikret flertall for å spre handelen til Laksøra i strid med faglige råd.

I tillegg jobbes det bak lukkede dører for å torpedere ideen om kino noe annet sted enn på rådhuset.

Et møte om sentrumsutvikling ville ha artet seg på samme måte som møtet i mars. De faglige rådene er de samme uansett tittel på møtet: Samle funksjoner, ikke spre dem, stimuler bykjernen, oppnå gangavstander (som Orkdal 2040-planen).

Lek med kvadratmetre
Når handelen først skal spres i strid med Orkdal 2040, er minimumsareal på byggene et viktig verktøy for å redusere skader på sentrum.

Storhandel ønsker vanligvis fra 3000 kvm og oppover. Biltema bygger nå bygg på 4000-5000 kvm.

I ST forrige uke sa ordfører Oddbjørn Bang og flere at de ville gå for minimum 2000 kvm butikkareal (ikke inkludert lager).

Men i formannskapet hadde ordføreren & co krympet dette arealet til 1800 kvm - inkludert en type lager som publikum har adgang til.

Hvem fant på det?
Også denne endringen har skjedd bak lukkede dører, slik hele saken startet i det skjulte i 2013 med de nye eierne av Laksøra - Olav Thon, Lars Løseth og Coop og Orkla Møre.

Hvem som har funnet på det merkelige kravet om 1800 kvm inkludert publikumslager får du trolig aldri vite. Dørene er lukket. Er 1800 kvm inkl publikumslager ideen til forslagsstiller Jørgen Indergård (O), eller ei oppskrift fra investorene?

Feil om Jysk til OTI
* Jo lavere minimumsareal, dess større risiko for sentrumsdød og fare for at ubebygde tomter i sentrum blir liggende brakk.
* Jo lavere minimumsreal, dess større mulighet for at Coop/Amfi feks kan flytte Jysk fra Amfi til Laksøra. 

I hovedutvalg forvaltning nylig kunne tidligere ordfører Gunnar H. Lysholm opplyse, som ledd i skryt av Thon/Løseth & co, at Jysk skal flytte til OTI.

Men informasjonen fra Lysholm er feil. Jysk er ikke på vei til OTI.

Hans Kringstad

DSC_0171.JPG

Slik ser det ut i det definerte Orkangers sentrum, men handel skal spres til andre siden av elva.

 

Publisert 06.10.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Nikki 06.10.2017 22:37
Hva er årsaken til at flertallsgruppen ikke hensyntar 2040 og alle rådene fra byplanleggere og fylkesmann? Hvorfor flyttes folkemøtet til etter at alt er avgjort? Hadde Eva Joly fått gjennomgått denne prosessen hadde det kommet frem litt av hvert. Synd at hun har blitt pensjonist.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse