Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Politisk flertall: Velger å gamble med Orkanger sentrum

La_gata_blomstre1.JPG

Orkanger sentrumsforening ble ikke hørt: Et flertall i Orkdal formannskap stemte tirsdag for å spre varehandelen slik at Orkanger får enda en handelspark. Sju politikere trosser faglige advarsler, tar sjansen på å svekke bykjernen og legger opp til mer bilbruk.

Slik stemte politikerne:

7 ja til detaljhandel på Laksøra:
Oddbjørn Bang (Sp), Jørgen Indergård og Eva Solstad (Orkdalslista), Finn Hoff (Ap), Tore Slørdahl (FrP), Torstein Larsen (PP) og Lavrans Skuterud fra miljøpartiet Venstre.

4 for å opprettholde dagens plan som tillater bla hagesenter (som Plantasjen), byggevarer, biler, fritidsbåter og landbruksmaskiner:
Knut Even Wormdal og Marit Mjøen (Ap), Berit W. Johansen (Småbylista), Kjell Rønningsbakk (SV).

Ap er altså splittet. Frp møtte for Høyre. SV møtte for en fra Ap med forfall.

Kassene skal være 2000 kvm
Rådmannen foreslo varehandel i bygg helt ned i 1500 kvm. Det politiske flertallet justerte opp til minimum 2000 kvm for såkalt storhandel.

2000 kvm er ikke mye større enn dagens Europris. Bransjeglidning regnes imidlertid som det største problemet, og Biltema er et klassisk eksempel. Det som var bilvarehus er i dag regulære kjøpesentre.

Slike handelskonsepter er skreddersydd for å få etablere seg på billigere tomter og bygge billigere (og styggere) enn i sentrum. Konsekvensen er mer bilbruk og økt risiko for sentrumsdød.

Hastesak
Nå skal planforslaget ut på høring. Deretter blir det en ny runde i formannskapet i høst og til slutt endelig vedtak i kommunestyret i november. Dette er hastebehandling; et halvt år raskere enn opprinnelig planlagt.

Orkanger sentrumsforening har bedt om at Laksøra tas ut av planen slik at det blir tid til å gjennomføre grundigere utredninger omkring spredning av handelen.

Nei til innsikt
Både rådmannen og et politisk flertall sier nei til mer kunnskap.

De sju politikerne stemte tirsdag for en politikk som er motsatt av Orkdal 2040. Ifølge Orkdal 2040-planen skal vi bygge tilbud innen gangavstand fra hverandre. Dagens vedtak betyr tvert imot enda en satelitt i bilavstand fra både OTI, gata og Amfi.

Norges lengste sentrum
Orkanger får et sentrumsområde på 2 kilometer der folk kjører mellom alle tilbud. Dette er et endelig farvel med Orkdal 2040, samtidig som kommunen ironisk nok baler med en møteserie om ideene bak 2040-planen.

I Orkdal 2040-arbeidet advarte arkitektkontoret Per Knudsen med at "all erfaring tilsier at denne typen gater (sentrumsgata) dør ut om konkurransen fra butikksentra blir for stor eller handelen spres for mye".

Forskning advarer
I planforslaget viser rådmannen til en undersøkelse Transportøkonomisk Institutt har gjort i 20 norske byer. Konklusjonen er den samme som i andre studier: Spredning svekker sentrum.

Coop og Amfi-gruppen har presset på for en lønnsom omregulering på Laksøra siden selskapene kjøpte tomta for noen år siden. Det er billigere å bygge for Biltema på Laksøra  enn på Statens Hus-tomta.

Orkdal 2040-prinsippet om gangavstander faller til fordel for de økonomiske interessene til to milliardforetak.

Sentrumsgata.jpg

I tillegg til å spre handelen har Orkdal kommune aldri vært villig til å styre aktivitet til gata. Alt skal ligge ved rådhuset.

 

Publisert 20.06.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse