Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger 2017: To uker igjen - Orkla er årets tema

DSC_0200.JPG

Fredag 16. juni åpner 2017-versjonen av Orkanger-dagene. I år ekspanderer arrangementet til Fannrem og Råbygda. Dugnadskarene på bildet lager rustikk pub på Nedre Rømme.

Knut Even Wormdal, Ben Baldwin og John Olav Gjølmesli legger ned utallige arbeidstimer hvert år for å holde Orkanger-dagene i gang. Det startet som en planlagt nabofest i 2000 og har blitt en årviss tradisjon som samler folk fra fjern og nær.

Fjøspub
På Nedre Rømme innreder nå den harde kjerne i Orkanger Aktivum pub med bordkleding, vinduer og dører hentet fra fjøset. Fjøset er borte for å gi plass til OIFs nye flerbrukshus. (Vidar Liøkel hadde gyldig forfall da bildet ble tatt. Han dukker vanligvis opp der det er mulig å jobbe gratis for en god sak.)

Elva er tema
Orkla danner den røde tråden i årets program. Elva har ikke bare gitt navn til dalføret og det som nå er en by, den var lenge viktigste samferdselsåre og selve livsnerven i dette samfunnet.

Elv_og_naust_70_tallet.jpg

Dagens Gammelosen på 1970-tallet, da dette fortsatt var Orklas hovedløp. Hele området skulle fylles opp som industritomt. Bare et 30 meters belte med trær var tenkt som buffer mot boligområdene. Da som nå var en stor del av politikerne helt uinteressert i miljø, trivsel og estetikk på industristedet Orkanger. Svake konjunkturer  og ildsjeler som Leif Metliaas (V) og Gunnar I. Ustad (Ap) i Orkanger Vel reddet Gammelosen.

Orkla forårsaket tragedier
Samtidig som vassdraget ga livsgrunnlag representerte det også en lunefull trussel. Orkla tok mange menneskeliv og rev med seg hus og hjem oppe i dalføret og helt ned på Nerøra da store flommer slo inn.

Senere er elva temmet ved hjelp av flomvern og kraftutbygging. Den nederste delen er kanalisert gjennom Grønøra industriområde, og litt lenger opp har Orkdal kommune nå utviklet turområdet Orklaparken. Elva kommer igjen til sin rett som rekreasjonsområde for flere enn laksefiskerne.

Fire timer langs Orkla
Under Orkanger-dagene (lørdag 17. juni) blir det turmarsj fra Fannrem stasjon og ned til Gammelosen. Det er satt av fire timer til den 10 km lange vandringen. Ved Evjensfallet er det lagt inn en stopp for at ordfører Oddbjørn Bang skal forestå offisiell åpning av Orklaparken.

Lenger ut i festuka (lørdag 24. juni) forteller Endre Evjen og Folke Forfang historier fra Orklas nedre del. Du vil finne historiske og nye bilder av elva både ved OTI, Amfi og på Nedre Rømme.

Byfest for Orkland 24. juni
Samme dag finner den store byfesten sted i sentrumsgata. Her blir det pussig nok skiskyting i tillegg til underholdning og servering. Lag og virksomheter fra hele den kommende Orkland kommune er invitert til å presentere seg.

DSC_0031.JPG

Bilde fra byfesten under Orkanger-dagene i fjor.

Fra onsdag 21. juni blir Nedre Rømme tradisjonelt treffsted. Her vil du også finne bildeutstilling av bla. den eldre trehusbebyggelsen på Orkanger.

OIFs damelag i fotball spiller hele tre 2. divisjonskamper hjemme i løpet av uka. Og i Råbygda er det klart for andeløp i ei annen elv; Skjenaldelva (17. juni). Samme kveld er det nok en gang tid for den årlige festen i Hermetikken.

Les mer hos Orkanger Aktivum. Sett flere kryss i kalenderen.

Gj__lmebrua.jpg

I 1935 kom Gjølmebrua (hengbrua) som gjorde det mulig å krysse Orkla uten båt på Orkanger.

 

Publisert 01.06.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse