Besøkstall

66 716 denne måneden

17 050 861 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Trebyen Orkanger del III: Sveligata og andre vakre strøk

DSC_0031.JPG

Her ser du ei husrekke i Sveligata. Store deler av Orkdals befolkning har ganske sikkert aldri satt sine bein her. Det er synd for dem og for Nerøra. Nerøra er like nedvurdert som det faktum at Orkanger er en historisk spennende treby med perler av velholdte, gamle hus.

Vandringene blant vakre trehus er et apropos til påstander om at vi utrydder trehusmiljøet ved å bygge nytt i den nye bykjernen, på Sæther-tunet. Se tidligere guidede turer:

Trebyen Orkanger del I: Orkdalsveien.
Trebyen Orkanger del II: Fjordgata med mer.

DSC_0030.JPG

Vi fortsetter i Sveligata. Den starter på mælen (Strandveien) og ender i Kåresgata - ved huset der forfatteren Johan Bojer ble født. Fint og stedstypisk uthus.

DSC_0032.JPG

Smått er godt mange steder på Nerøra. Det kan være lavt under taket, men trivselsfaktoren er høy. Også her skimter du et godt vedlikeholdt uthus i Sveligata.

DSC_0033.JPG

Nyt denne modne skjønnheten av et Nerøra-uthus. Legg merke til det gamle strøminntaket i porselen oppunder mønet.

DSC_0029.JPG

Ett av få hus med mørke farger, også det i Sveligata. Mange av boligene på Nerøra er over 200 år gamle. Her bodde en stor del av arbeidsstokken til Christians Thams da Strandheim Bruk var i drift fram til 1915.

DSC_0028.JPG

Fjordgata sett fra Sveligata via Elvegata. En ekte by har gater.

DSC_0034.JPG

Sveligata løper ut i Kåres gate nummer 12. Orkanger Vel satte opp denne vesle plaketten for drøyt ti år siden. Orkdal kommune har ikke vært spesielt flink til å formidle historien fra dette gamle stedet, men nå kommer snart en lenge varslet digital tursti.

DSC_0027.JPG

Små fisker- og arbeiderboliger danner en skarp kontrast til svære trønderlåner lenger oppe i bygda. De forteller en helt annen historie. Her et lite sjarmtroll fra Strandveien.

DSC_0035.JPG

Kaffistova i Kåres gate - et legendarisk serveringssted gjennom mange generasjoner. Huset ble bygd ca 1835, ifølge Orkanger histories kartlegging av bygninger i denne gata. I gamle dager ble eiendommen også kalt Nøisomheten og Riangården. Butikker og kafeer forsvant gradvis til Orkdalsveien inntil det meste av næringsvirksomheten i Kåres gate døde ut for ca 30 år siden.

DSC_0017.JPG

Kåres gate 17. De som begynner å bli voksne kan nok svakt huske skomaker Thorsø med lærforkle bak disken i dette huset, og fullt av skadde og reparerte sko i hyllene.

DSC_0036.JPG

Pent og stilrent i Dordigata, og baksida er ofte enda mer spennende enn fasaden som bildene viser. Dordigata er dessverre kjent for forfallet ved den vernede Middelskolen. Den tar vi ikke med bilde av i ei slik vandring.

DSC_0038.JPG

Da tar vi en kjapp avstikker til Nygata, som slett ikke er ny. Også her aner vi et vakkert uthus i bakgården - et av de mest utpregede kjennetegnene på Nerøra, men en type bygninger som det har blitt stadig færre av på grunn av forfall eller riving. Orkdal kommune har nå opprettet et fond som kan være til hjelp for enkelte eiere.

DSC_0039.JPG

Det er ikke størrelsen det kommer an på, heller ikke i Nygata.

DSC_0040.JPG

Pent også nederst i Njardar gate...og så ett av signalbyggene:

DSC_0003.JPG

 

Inngangspartiet på Strandheim. Dette var Thams-familiens bolig fra 1870. Salvesen & Thams holder prakteiendommen vedlike og har kontor her i dag.

DSC_0004.JPG

Thams´residens og kontoret ved Strandheim Bruk er intakte kulturminner av høy verdi i trebyen Orkanger. Både historien og arkitekturen er verdt å ta vare på.

DSC_0045.JPG

Vinterhaven på Strandheim. I noen av husene du har sett over hadde nok arbeidsfolk sin fulle hyre med å holde varmen vinters tid.

Trebyen Orkanger er et smykke vi la på kistebunnen. Det er så mange hus å vise fram at vi må lage en del IV også. Den kommer snart - blant annet fra et ekte smug på Øra.

 

 

Publisert 13.03.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse