Besøkstall

152 123 denne måneden

152 123 i år

Annonse

Annonse

Annonse

OIF bygger nytt: Farvel til fraukjeller og 50 år med fotsopp

DSC_0014.JPG

Nå faller Fjøset i Idrettsparken for å gi plass til OIFs nye flerbrukshus. Det skjer 64 år etter at fraukjelleren ble innviet som dusjanlegg. Her fikk man fotsopp allerede på 1970-tallet, ifølge Knut Steens humoristiske orientering til ST lørdag.

Flere historier lenger ned. Først noen fakta om det kommende flerbrukshuset:

  • OIF er eier og byggherre. Det er inngått avtaler med Orkdal Røde Kors og Orkdal Janitsjar. Bygget blir tilpasset disse foreningenes behov.
  • Sal og store rom, kjøkken og kontor i første etasje. Lager på loftet. Løsningen med låvebru blir beholdt.
  • Fire garderober i sokkelen (redusert fra seks pga kostnader.)
  • Totale kostnader ca 20 mill. kr. - største investering i OIFs historie.
  • Riving og grunnundersøkelser er anslått til ca 500 000 kr. OIF har søkt Orkdal kommune om å dekke 400 000.
  • Noe bordkleding blir å finne i Egon-restaurant(er). Økonomisk betyr ikke salget mye, men morsom gjenbruk.

Fra_hovedbanen_1.jpg

Omtrent slik blir nybygget. Det er gjort flere justeringer i løpet av planlegging og prosjektering (Ill: On).

Håpet er at garderobene i sokkelen er klare til fotballsesongen 2018, og at hele bygget står ferdig høsten 2018.

Verdens vakreste fraukjeller
Da har det gått 65 år siden fjøset på Nedre Rømme ble dusj- og garderobeanlegg i Idrettsparken. ST omtalte hendelsen slik i mars 1953:

"Rømme gård  blir nå betegnet som verdens vakreste fraukjeller. Garderobene er åpnet; fem dusjer og fem klosetter. Det nye badeanlegget vil sikkert virke stimulerende på idrettslivet. Det er neimen ikke alle fraukjellere forunt."

Begeistringen avtok.  De primitive garderobene overrasket mange gjestende lag, feks Rosenborg som har spilt cup i den ellers flotte Idrettsparken.

DSC_0002.JPG

Det siste bildet fra innsida. Hvis disse veggene kunne snakke, så...Nei, kanskje like greit at de er stumme.

Knut "Knute" Steen, tidligere sideback og nå leder av garasjegjengen i Idrettsparken, spissformulerer forholdene ved å vise til fotsopp helt siden 1970-tallet i ST.

Det muntre miljøet oppveide plassmangel og tvilsom hygiene. Knute Steen var selv en sentral figur både på banen og i garderoben da OIF Fotball trakk et stort publikum og representerte den sterke identiteten til Orkanger.

DSC_0001.JPG

Akkurat nå er det mulig å se tvers gjennom fjøset på Nedre Rømme. Noen av ytterbordene finner veien inn i Egon-restauranter. Mye arbeid er allerede gjort på dugnad - takstein og inventar.

Okangerhistorien sitter i innerveggene, som nå faller. Sett fra innsida kunne en kampdag i Fjøsets glansdager arte seg slik:

Stram lukt av varmesalve, en strøm av gode historier og vennlig mobbing, dyp klang fra to-tre langpils på bunnen av sportsbagene - og så et kakk på vindusruta.

Utenfor sto Helge "Rømmesen" Rømme og forlangte lagoppstillinga før alle andre. Oppmann Finn "Fini" Nielsen overbrakte den, gjerne med en syrlig kommentar, og fikk noe enda mer sarkastisk tilbake.

"Rømmesen" overbrakte uttaket til andre OIF-veteraner på grasbakken ved fjøsveggen. Dette var karer som mente å besitte ekstreme kunnskaper om fotball generelt og OIF spesielt. De møtte trofast opp også på treninger. De fleste bar selvsagt utnavn.

DSC_0011.JPG

En siste hilsen før sanering: "Husk å sette på vifta når noen dusjer".

Innenfor veggene satt blant andre spillende trener Harald Sunde, halvparten av radarparet Iversen/Sunde, med fortid i RBK, Racing Mechelen i Belgia og på landslaget. Harald Sunde lo så hele den korte kroppen ristet i hjemmegarderoben.

Foran enkelte treninger var treneren fullstendig utmattet etter å ha kjørt fra Trondheim. Det skyldtes ikke føret i Børsberga, men passasjerens beretninger fra ungdomstida i Orkdal. I passasjersetet satt B-lagets Bjørn Årlivoll. I førersetet satt den tidligere fotballprofen og flirte pusten ut av lungene.

"Veit dåkk ka han fortalt no?", kunne Sunde si i garderoben mens han forsøkte å skaffe seg armslag til å dra den gule trøya over hodet.

DSC_0015.JPG

OIF bygger nytt hus med låvebru. Nå krever forskriftene innvendig
heis mellom hovedetasjen og garderobene i sokkelen, og også en heisanordning ved brua.

I 2018 kommer ei ny tid med bedre plass, unoverselle løsninger og mte mer aktivitet i et moderne bygg  i samme stil som det fjøset som nå forsvinner.

Les kritisk artikkel fra 2010 - Idrettsparken, 50 år uten forandring.

Da ser du hva slags revolusjon som har skjedd i Idrettsparken siden med friidrettsanlegg, nye fotballbaner, renovert klubbhus og snart et stort flerbrukshus, alt i regi av OIF.

DSC_0013.JPG

Utsikt fra loftet. Her ligger det fortsatt høy.

 

Publisert 25.02.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse