Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Du må til Danmark for å finne en Orkangervej med villaer

O3.JPG

Slik ser det ut like ved Orkangervej i den vesle byen Gråsten helt sør i Danmark. Googlebilen har ikke vært helt inne i denne villaveien, men vi vet litt om strøket likevel...

Orkanger badmintonklubb har sørget for å gjenopprette kontakten med Orkangers gamle vennskapsby Gråsten - se tidligere artikkel.

Orkdal har nå gitt navn til alle gatestubber og veier. E39 fra Bårdshaug til Råbygda har fått navnet Orkangerveien (visste du det?). Det bor færre her enn i Orkangervej i Gråsten.

Piken med svovelstikkene
Bildet over viser gata som fører inn til Orkangervej. I Orkangervej er det registrert 21 bolighus. Gata ligger ikke så langt unna den store attraksjonen i Gråsten, Gråsten slott. Dette er dronningfamiliens sommerbolig.

Slottet er fra 1600-tallet, og det er kjent blant annet for at H. C. Andersen bodde her da han skrev eventyret om Piken med svovelstikkene.

O1.JPG

Den blå streken er Orkangervej. Gråsten slott ser du til venstre på kartet, omgitt av store parkanlegg og dammer.

Mens Orkanger kommune ble innlemmet i Orkdal, ble Gråsten en del av Sønderborg kommune. Kommunesammenslåingene bidro til at svært tette vennskapsbånd, blant annet med utveksling av skoleelever, gikk i oppløsning.

Film med Dronningen
Gamle Orkanger kommune traff godt da Gråsten endte som vennskapsby. Slottet, staselige parkanlegg og de kongeliges nærvær gjør at Gråsten er et velkjent sted. Byen ligger nær grensa til Tyskland og er godt kjent også der.

Les mer om Gråsten slott.

Sønderborg kommunes hjemmeside forteller nå om filmopptak fra da Dronningen og hennes følge kom med kongeskipet i sommer, og om ringridning (historisk ryttersport og opptog) i Gråsten. Programmet er sendt på en tysk-fransk kanal.

O4.JPG

Fra sentrum i Gråsten. Danskene er flinke til å ta vare på  bykjernene og til å legge til rette for at folk kan gå og sykle. I Orkdal satser vi på mest mulig bilkjøring og handelsspredning.

I Gråsten har man også utvidet parkeringa ved slottet slik at det blir lettere for alle turistene å sette fra seg bilen.

Kanskje du skal legge neste års ferietur til Gråsten og se på slottet, de kongelige og Orkangervej?

Gråstens gate vokser
PS: Snart kan flere på Orkanger få adresse Gråstens gate. Salvesen & Thams planlegger utbygging av rekkehus på Rømme Øvre (Sæther), inn mot Gråstens gate. Salgsstart kan komme første kvartal i 2017.

arte_film.png

Fra TV-opptak med dronning Margrethe i Gråsten i sommer. Bildet er hentet fra Sønderborg kommunes hjemmeside.

 

Publisert 26.11.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse