Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

The Winners: Fra USA for gjensyn med Thams-paviljongen

Dugnad.jpg

De tidligere eierne av Thams-paviljongen har tatt turen fra USA til Orkanger for å se på arbeidet med å gjenreise bygget. Ekteparet Scott og Jennifer Winner solget klenodiet til Orkdal kommune, etter at det i mange år var selve smykket i friluftsmuseet Little Norway.

Ca. 40 pensjonister jobber jevnt og trutt med gjenreisingen inne i det tidligere Bygg og Bo-lokalet på Beitøra.

På bildet over kan du se konturene av byggverket. Bunnramma er lagt.

Forsinket
Paviljongen vil ikke stå klar til Orkanger-dagene i juni 2017, slik planen var. Fortsatt er det uavklart hvor på tomta ved rådhuset den 123 år gamle stavkirkekopien skal gjenoppbygges.

Scott og Jennifer Winner drev Little Norway i Wisconsin inntil besøket og inntektene falt slik at de ble tvunget til å stenge. Orkdal kommune kjøpte "Thams-kirka" for 100 000 dollar.

Bygd på Strandheim
Paviljongen med de rike utskjæringene ble bygd på Strandheim Brug på Orkanger i 1892/93. Den har fristet en omflakkende og spennende tilværelse etter at å ha representert Norge ved verdensutstillingen i Chicago. Tyggegummikongen Wrigley (varemerket lever fortsatt) brukte den som kino på fritidseiendommen sin før utvandrede nordmenn med sterke følelser for Norge innlemmet bygget i et nostalgisk fedreland i miniatyr.

Les tidligere artikler.

Utstilling i Oslo
Ferden tilbake til Norge har fått stor oppmerksomhet både i notske og amerikanske medier. Den bidrar til å sette Orkdal og Thams-historien på dagsorden. Nå blir bygningen også gjenstand for faglig oppmerksomhet i Oslo.

Neste uke åpner arkitekturutstillingen Repair i Galleri ROM. Der er Thams-paviljongen tema. Ekteparet Winner skal dit også.

Se utstillingens nettside.

Winner.jpg
Scott Winner foran paviljongen før den ble demontert og fraktet til Orkanger.

 

Publisert 31.08.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse