Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkangeruka: Fjøset går til Egon - sabotasje mot nazistene

DSC_0009.JPG

* OIF med symbolsk start på riving av Fjøset. Plankene går til Egon-restauranter, Orkdalsbanken gir 750 000.
* Historier fra grusuttaket - gutter drev sabotasje mot mini-Thamshavnbanen.

På bildet over river Torgeir Fagerli i Orkdalsbanken det første bordet av fjøsveggen på Nedre Rømme. Banken ga samtidig 750 000 i støtte til det planlagte flerbrukshuset. Daglig leder Knut Even Wormdal i OIF er håndlanger.

DSC_0007.JPG

OIF-kasserer Tor Bach virker fornøyd med sjekken på 750 000 kroner.

- Vi liker ord som flerbruk, sambruk og aktivitet. OIF driver lokalsamfunnsutvikling, sa Torgeir Fagerli.

Dusj i fraukjeller i 62 år
OIF skal eie huset, men det er inngått intensjonsavtaler om leie med Orkdal Janitsjar og Orkdal Røde Kors. Orkanger Aktivum er også inne, og Orkdal kommune ser en mulighet til å løse behovet for seremonirom ved spesielle anledninger.

Kommunen har vedtatt å støtte med 1,5 mill. kr. Kostnadsrammen er 19,1 mill. Den som vil kan nå kjøpe bordkleding til 10 000 kr per stk - det er tross alt snakk om en bygning med Orkangerhistorie i veggene. Fraukjelleren har vært dusjanlegg siden 1954.

Egon fra Orkanger
Her sitter det mye svette, glede og forvtilelse i veggene. Uansett er der klart at Egon-kjeden vil kjøpe kleding. restautantene har grov, rustikk innredning. Fjøsveggene passer utmerket. Snart kan du se inn i en vegg fra Orkanger når du spiser taco hos Egon.

Planlagt riving i sommer, byggestart i høst og finish tidlig i 2018.

Den ukjente sabotasjen
De fleste har hørt om heroiske sabotasjeaksjoner mot Thamshavnbanen under krigen. Fredag kunne Einar Trettøy (86) fortelle om smågutters sabotasje mot jernbanen som gikk med grus fra "hølet" der Idrettsparken ligger i dag og fram til fjorden - ved dagens molo ved Terna.

- Vi guttungene likte ikke tyskerne og fant på mye for lage trøbbel for dem. Vi laget ofte små ras over jernbanelinja ved Hermetikken. En gang puttet Gilbert Ofstad og jeg en stein inn i en pens på banen ved Hermetikken. Grusvognene sporet av. Vi rømte ved å svømme ned elva forbi utedoen ved Hermetikken. Gilbert svømte rett under. Vi kom unna, men etter det torte vi ikke gå ned til Hermetikken mer. I stedet prøvde vi å kortslutte strømkabler for tyskerne, fortalte Einar Trettøy.

DSC_0004.JPG
Einar Trettøy (86) - sabotør mot Hitlers hær som guttunge på Orkanger.

200 krigsfanger
Peter Deinboll jr. & co var altså ikke de eneste jernbanesabotørene i dalføret...

Historien var en av mange som kom fram under en vandring med tyskernes grusuttak som tema. John Atle Krogstad fortalte om de anslagsvis 200 russiske krigsfangene som slet som slaver på Orkanger. Grusen brukte tyskerne til å bygge blant annet de bombesikre ubåtbunlerne Dora i Trondheim.

DSC_0003.JPG
Mange møtte fram på Rudolf Larsens plass for å høre historier fra krigsårene på Orkanger.

 

Publisert 24.06.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse