Besøkstall

70 068 denne måneden

35 957 104 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdal brøt loven da ny rådmann ble ansatt

ingvill_kvernmo_1_1.jpgMangel på åpenhet: Orkdal kommune hemmeligholdt fire av åtte søkere til stillingen som rådmann. Det var ulovlig, slår Fylkesmannen fast.

En av de "hemmelige"søkerne var Ingvill Kvernmo, som fikk jobben.

Orkdal kommune brøt Offentlighetsloven. Fylkesmannen har derfor opphevet vedtaket om å hemmeligstemple fire av søkerne. Fylkesmannens avgjørelse er endelig, og kan ikke påklages.

Lovlig ansettelse
I ettertid har beslutningen ingen annen praktisk betydning enn at den komplette søkerlista er offentlig hvis noen vil se den. Selve ansettelsen er lovlig.

Det var ST som klaget på kommunens hemmelighetskremmeri  da søknadsfristen gikk ut og søkerlista var klar. Kommunen hadde sladdet fire av åtte navn etter ønske fra søkerne - inkludert Ingvill Kvernmo.

Avisa hadde helt rett i at Orkdal kommune brøt loven, men behandlinga av klagen tok så lang tid at saken for lengst var avgjort da Fylkesmannen fattet sitt vedtak 14. april.

Kommunen sa nei to ganger
Orkdal kommune bidro selv til å forhale prosessen ved å avvise to runder med krav om innsyn fra avisa:

Avisa ba om innsyn 15. februar.

Orkdal kommue sa nei 22. februar.

Avisa ba på nytt om innsyn, og fikk enda et avslag 29. februar - nå med en dypere begrunnelse. Men begrunnelsen holder ikke. Fylkesmannens konklusjon forenklet og i kortform:

Åpenhet viktig
Hvem som søker stillingen til en sentral posisjon som rådmann har offentlig interesse. Offentligheten (innbyggerne mv) skal vite hvem som konkurrerer om en slik stilling.

Åpenhet skal blant annet hindre at usaklige hensyn spiller inn ved ansettelser.

PS: All kommunal virksomhet er i prinsippet offentlig - altså åpen. Bare unntaksvis kan kommunen holde ting hemmelig for folk.

Det kan være lov å sladde søkere, men da må det foreligge helt spesielle grunner.  Fylkesmannen slår fast at det ikke forelå noen slike grunner verken for Ingvill Kvernmo eller de tre andre.

Kvernmo blir nå øverste adnministrative leder for Orkdal kommunes arbeid med åpenhet og offentlighet.

 

Publisert 19.04.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

utfløtter 22.04.2016 00:52
Dette er typisk i vårt samfunn.Ingen reagerer på ulovligheter lenger, og ordet konsekvens er blitt et fremmedord.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse