Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Folkemøte: Forfaller Nerøra? Hva skal vernes på Orkanger?

hus9.jpg

* Står vern av gamle bygninger i veien for utvikling av et levende Orkanger sentrum?
* Hvorfor er ikke de kulturhistoriske verdiene på Nerøra kjent?
* Skal vi bare la utrydningstruede uthus forsvinne?
Folkemøte om Orkanger på rådhuset mandag kl. 18.00 Møt opp!

Trehus, vern og byutvikling er stikkord når Orkdal kommune inviterer til møte i kommunestyresalen.

Les om programmet.

Nerøra
Vi starter der. En gruppe studenter fra NTNU har satt søkelyset på det som er gjentatt ofte uten at Nerøra kommer seriøst på dagsorden:

Her - på gamle Orkanger - finnes et av de beste eksemplene på bevaringsverdige trehusmiljø i Norge. Det finnes ingen handlingsplan for å bevare og synliggjøre denne attraksjonen, og ingen tiltak for feks å få til næring i den gamle bydelen.

Orkdal 2040 resulterte i en byggeskikkveileder. Her heter det at uthusene på Nerøra representerer en utrydningstruet bygningstype. Liklevel fortsetter uthusene å forfalle.

Orkanger historie har foreslått å velge ut enkelte deler av miljøet og prioritere vedlikehold av disse. NTNU-studentene har valgt seg fem bygg for å vise hvordan de kan brukes til å skape aktivitet og samtidig sikre vern. Ett av mange forslag er å gjøre ett av byggene om til et bygningsvernsenter.

Rapporten fra studentarbeidet heter for øvrig "Byreparasjon og ny bruk." Les om prosjektet.

Orkdalsveien_nord_1.JPG

Et miljø vi tar for gitt og aldri har markedsført.

Vern i ny bykjerne
Sæther-tunet har satt vern vs. utvikling på dagsorden. Har våningshsuet en slik verdi at det skal bli stående på nøkkeltomta, midt i veien for et godt anlegg for myke trafikanter?

Anført av Johannes Lipphardt i Orkdal kommune er vern av gamle trehus og mest mulig bruk av tre i nye hus løftet opp som satsingsområde.  Lipphardt og plan- og forvaltningssjef Ingrid Voll var for øvrig uenige om Sæther-tunet.

Men ikke bare Sæther-huset er et konkret eksempel på en konflikt mellom vern og utvikling:

* Nå skal OIF bygge nytt flerbrukshus på Nedre Rømme. Vern av fjøset med fraukjelleren er faktisk spilt inn, men det skjer ikke.

* Det er foreslått varig vern av våningshuset på Nedre Rømme - Orklas klubbhus - slik som det står. I likhet med Sæther-huset er dette et upraktisk bygg, uegnet for funksjonshemmede. Ungdomsklubben måtte flytte ut.

Bankstua er flyttet til bykjernen. Den ligger nesten midt i veien og står stort sett tom. Små og upraktiske rom. Ingen greide å drive lønnsom næring i disse lokalene over tid.

Derimot er andre viktige trebygg i handlegata/Orkdalsveien sikret uten noe kontrovers: De danner et flott miljø: Biblioteket, Jenssen-gården (Boao) og Apoteket (advokat Aae).

PS: Hva med helsestasjonen, det gamle "Stekhuset", som trolig skal vike plass for Thamspaviljongen? Bygget er ikke veldig gammelt, men det har særpreg, har en variert historie og utgjør noe av stedets profil. Vil noen verne?

Nye bygg
Tre skal være et viktig element i nye bygg på Rømme Øvre. Opprinnelig var det foreslått nærmest en treby med såkalte punkthus i indrefileten, men kravene er moderert. Salvesen & Thams foreslår å lage et tun med trematerialer og tradisjonelt preg på Sæther - bare de får rive våningshuset, som er i svært dårlig forfatning.

__vreR__mme.jpg

Eksempel på tun i sentrum - konstruert ved hjelp av Bankstua.

Rosenvik i massivtre
Orkdal kommune skal bygge for vanskeligstilte på Rosenvik i år, og her er massivtre løsningen. Dette er miljøvennlig, men teknisk ganske krevende - og dyrere.

Tre blir sikkert tema også når Amfi snart skal bygge på Statens Hus-tomta, den mest synlige i hele Orkdal. Amfi/Coop truet nokså utilslørt med å bygge stygt her for Biltema dersom politikerne ikke tillot handelspark på Laksøra.

Har du forresten sett den helsvarte bakveggen på Kiwi/skysstasjonen? Den skulle kles med tre for mange år siden, men ingenting har skjedd trass i kommunens satsing på tre og estetikk.

Riv eller vern?
Møtet er altså mandag kl. 18. Satt på spissen kan debatten dreie seg om å rive eller å verne. I praksis handler det om å veie flere hensyn opp mot hverandre, og å finne kompromisser.

Sentrum_august08_009_2.jpg

Fasade i trebyen Orkanger - bilde tatt i 2008. Denne veggen skulle kles med spiler i tre. Utsatt pga planer om et p-hus. Hvor er p-huset?

 

Publisert 14.02.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse