Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Trolig resultat: Bang ordfører med Venstre/FrP på vippen

DSC_0006.JPG

Oddbjørn Bang (Sp) blir trolig Orkdals ordfører de neste fire årene. Venstre fikk bare to i kommunestyret, men havnet på vippen og kan velge mellom Bang og Finn Hoff (Ap). Venstre fortsetter mest sannsynlig samarbeidet med Orkdalslista og FrP.
* Kvinnene har tapt valget - se hvem som kom inn nederst.
* Elendig valgdeltakelse, verst igjen på Orkanger.

I så fall blir det 18-17 i kommunestyret med følgende flertallsgruppe:

Sp (7), Orkdalslista (5), Høyre (2), Venstre (2), KrF (1) og FrP (1). Da ligger det an til at Oddbjørn Bang og Gunnar H. Lysholm (bildet)  bytter roller og blir henholdsvis ordfører og varaordfører. PS: Lysholm sier at han IKKE går inn som varaordfører.

Venstre/FrP må med
Bang er altså avhengig av å få med seg både Venstre og FrP.

Venstre blir i så fall garantisten for å verne den røde streken, styrke sentrum og hindre spredning av varehandelen til Laksøra - i strid med Orkdal 2040.

De to fra Venstre får også en nøkkelrolle i havnesaken, der kampen om avbøtende tiltak for å berge naturverdier og bomiljø vil pågå i mange år.

Bang & Lysholm kan også invitere Pensjonistpartiet eller Småbylista i stedet for FrP. Pensjonistpartiet har imidlertid bygd ei liste basert på motstand mot barnevernssaken og Lysholms/kommunens håndtering av denne.

Den andre mulige konstellasjonen er Ap (10), Småbylista (4), Pensjonistpartiet (2), Venstre (2) og SV (1).

Men Venstre i Orkdal har aldri samarbeidet med Ap og varslet før valget at Oddbjørn Bang er partiets ønske som ordfører. Partiet får da med Orkdalslista og FrP på kjøpet.

Ordførervalg
Resultatet i Orkdal preges av at det har vært et ordførervalg i favør Oddbjørn Bang. Sp og Oddbjørn Bang gjorde et brakvalg også utenfor eget kjerneområde. Ap gikk bare litt fram fra et svakt resultat ved forrige valg.

Orkdalslista ble nesten halvert - fra 9 til 5 mandater - men er nest størst med god margin på såkalt borgerlig side og kan kreve varaordføreren.

Småbylista doblet fra to til fire.

Fortsatt få kvinner
Kvinnene i Orkdal ser ut til å ha tapt valget igjen. Menn kommer trolig til å dominere lederposisjonene i stor grad slik valgresutatet ble. Veteranene er menn, og mennene er i stort flertall.

Alle partiene unntatt Venstre  i den sannsynlige flertallsgruppen har menn som listetopper. Men Venstres listetopp Hanne Kvernmo Rye kom ikke inn i kommunestyret. Det gjorde Lavrans Skuterud og Torstein Grønningen.

Orkdal fortsetter som mannsbastion. 14 av 35 i kommunestyret er kvinner.

Disse kom inn i kommunestyret, i rekkefølge etter stemmetillegg/personstemmer/slengere:

Arbeiderpartiet (10)
Finn Hoff, Marit Mjøen, Trude Tevik Gulbrandsen, Knut Even Wormdal, Oddvar Kjøren, Tina Øyås, Tormod Solem Slupphaug, Mette Skog, Øyvind Lund Lorentsen,  Heidi Vatn.

Senterpartiet (7)
Oddbjørn Bang, Hilde Hoston, Rasmus Skålholt, Oddbjørn Almli, Hanne H. Bjørkli, Gunnar H. Husby, Eli Solhus.

Orkdalslista (5)
Gunnar H. Lysholm, Eva Solstad, Bjørn S. Kirkholt, Jørgen Indergård, Turid Østhus.

Småbylista (4)
Berit Westrum Johansen, Øyvind Bakken, Bjørn Johan Vullum, Marit Skjetne.

Venstre (2)
Lavrans Skuterud, Torstein Grønningen.

Høyre (2)
Joar Syrstadeng, Marie Richter.

Pensjonistpartiet (2)
Torstein Larsen, Janne Isdal Svorkås.

FrP (1)
Tore Slørdahl.

SV (1)
Kjell Rønningsbakk

KrF (1)
Ivar Konrad Gangås.

Se alle detaljer, blant annet hvem fikk flest personstemmer og slengere.

Valgdeltakelsen ble bare 56,2 prosent. Orkanger lavest (men forhåndsstemmer ikke fordelt på kretsene). Se detaljer.

 

Publisert 15.09.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Nikki 17.09.2015 11:51
Noen av årsakene til den ekstreme lave valgdeltagelsen er ganske sikkert grendestriden. Folk er lei av den rett og slett. Noen røster påstår at den ikke eksisterer men det er jeg uenig i. De aller fleste saker vedrørende infrastruktur, plassering av viktige og strategiske institusjoner osv styres av partier og maktpersoner med egeninteresse både innenfor politikk og idrett. Sentrumsutviklingen er et godt eksempel. Det bevilges på millioner i ekstern hjelp om hvordan sentrum skal utformes(Orkdal 2040) men svaret og resultatet fra byplanleggere blir motarbeidet. Innenfor idretten er det faktisk enda værre. Krangling om penger, midler, støtte osv rundt de mest populære idrettene. Det er helt naturlig at knyken og Orkdal IL står for vinteridrettene. OIF skulle naturligvis vært det samme for sommeridrettene, ikke minst for håndball og fotball ettersom OIF har anleggene og ligger i sentrum. I steden foregår under overflaten en gigantisk maktkamp på Orkanger innenfor fotball der faktisk tre klubber(Orkanger, Orkla/Orkdal) kjemper for de samme banenene, banetider, sponsorer og faktisk spillere helt ned i barneskolealder. Det er en situasjon som fremmer grendestriden og som er uholdbar i lengden. Jeg kan uttale meg om dette forholdet da jeg har levd med det i flere år nå. Og det er barna det går utover. Det er mye å ta tak i fremover, men å late som om grendestriden ikke eksisterer er fatalt.

lav deltagelse 16.09.2015 18:02
En viktig ting å ta med seg videre for alle politikere i kommunen er den ekstremt lave valgdeltakelsen. Hva er årsaken og hva kan ev gjøres for å øke den.

Gerd Nordli 16.09.2015 14:50
Hvis partiet Venstre,som varmt snakker om de svake i samfunnet,nå går sammen med FrP og Orkdalslista,viser de nok en gang at de ikke er å stole på.Orkdal trenger forandring.Det får de ikke med denne konsultasjonen.

Attraktivt eller ikke 15.09.2015 10:09
Blir Kringstads gjetninger riktige vil Orkdal og Orkanger by fortsatt få lite eller ingen tilflytting. Flertallsgruppen har de seinere årene stått for en politikk med spredning av sentrumsfunksjoner. Dvs lite fokus på å skape et attraktivt bymessig sentrum og minimal tilrettelegging for urbane og ønskelige bomuligheter i sentrum. Trenden for at ingen vil bosette seg i Orkdal vil bli vanskelig å snu.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse