Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdal lekker ungdom og kompetanse - Skaun vokser

DSC_0037_1.JPGOrkdal er "regionsenter i vekst", men vokser knapt lenger. Skaun har fått 600 flere innbyggere enn Orkdal de siste fem årene. Ungdom som forlater oss kom denne uka med tankevekkende kommentarer i ST:

* Lag et attraktivt sentrum med urbane tilbud.

* Folk utenfra kan ha fordommer mot profilen som industristed.

- Sats på sentrum og PR, sier Berit Westrum Johansen - nå Småbylista.

# Nøyaktig slik har Orkanger Vel argumentert i flere år.
# Orkdal Arbeiderparti satte fokus på sentrumsutvikling ved siste valg, og ble hardt straffet av velgere utenfor Orkanger.
# Småbylista Orkdal gjør det samme igjen - enda sterkere enn sist.
# Logikken er enkel: Et attraktivt sentrum styrker hele Orkdal.

Berit Westrum Johansen går fra Orkdalslista og er toppkandidat for Småbylista ved høstens valg.  Det ungdommene sier lyder som et ekko av Småbylistas politikk.

Westrum Johansen ble intervjuet i ST torsdag på bakgrunn av artikkelen om ungdomsflukten og manglende folkevekst i Orkdal.

Her er noen stikkord fra intervjuet:

* Vi må skape et urbant sentrum for å trekke til oss nye innbyggere. Flerbrukshus i sentrumsgata er det mest effektive vi som kommune kan bidra med.

* Skaun viser at du kan få sterk vekst uten å tilby nye arbeidsplasser. De som flytter inn skaper jobber selv om de arbeider et annet sted. Mer folk gir mer omsetning innen handel og annen næring, og behov for flere ansatte i feks skole og barnehage. (PS: Orkdal taper nå overføringer fra staten fordi kommunen ikke vokser lenger).

* Markedsføring er nøkkelordet. Vi må markedsføre Orkdal og Orkanger profesjonelt for å få tilflytting. Det er vel investerte penger.

Markedsføring???
Ordfører Gunnar H. Lysholm foreslo bystatus for Orkdal i 2013 etter råd fra konsulenter. Etter mye og men - og bruk av mye tid (som er penger) - stemte et flertall for bystatus i mai 2014. Hele poenget var å bruke bystatus i markedsføring for å få opp innbyggertallet.

Ordfører på ferie
Etterpå har Orkdal kommune ikke gjort noe som helst for å markedsføre Orkdal/Orkanger profesjonelt mot målgrupper som er mulige å påvirke. Ordføreren selv, altså forslagsstilleren, var på ferie i utlandet den dagen han hadde bestemt at vi skulle bli by: 1.juli i fjor.

Bad.JPG

Folk tok fri og jobbet dugnad for at Orkangers første dag som by ikke skulle ende som en flopp. Her dekker TV-Adressa massebading for svømmeanlegg i Gammelosen.

Frivillige måtte sørge for at markedsføringa fikk et kick-off på selve dagen. Dessverre har det så langt blitt med avsparket, selv om Salvesen & Thams har forsøkt på egen hånd.

I Malvik har man for eksempel laget film for å vise hvor kjapt det er å pendle til Trondheim - eller å bruke storbyens tilbud.

Stollek med nye boliger
I samme reportasje i ST torsdag opplyser Eiendomsmegler1 Orkanger at 70-80 prosent av de nye leilighetene og tomtene i Orkdal går til orkdalinger. Salvesen & Thams har fått fart på boligbygginga, men så langt har den først og fremst utløst en stollek internt i Orkdal. Fortsetter det slik, stopper utbygginga av seg selv.

Kjent for støy og tungtrafikk
Orkdal kommunes omdømme står i tillegg foran en dramatisk utfordring: Utbygging av storhavn for lager og transport kommer uten at vi har håp om nye vegløsninger de neste 10-15 årene. Orkanger og Råbygda/Gjølme vil i stadig større grad bli kjent for problemer med og protester mot trafikkstøy.

Når ungdommen velger storbyen tappes Orkdal for den kompetansen som skulle ha utviklet lokalsamfunnet. Skaun har etter hvert en mye yngre befolkning.

DSC_0003.JPG

Ny storhavn skaper ikke industri, men svære lagerplasser for kontainere og tømmer - og kolonner av trailere Malvik og Stjørdal ikke ville ha. Orkdal har langt dårligere vegsystem enn kommunene som takket nei.

Noen fakta om Orkdal og Skaun:

2005:
Skaun har 6063 innbyggere - Orkdal 10 512. Differanse: 4449
2010:
Skaun har 6626 innbyggere - Orkdal 11 276. Differanse 4650
2015:
Skaun har 7668 innbyggere - Orkdal 11 722. Differanse 4054

Noe dramatisk har skjedd i styrkeforholdet Skaun/Orkdal de siste fem årene. Skaun vokser fort, mens Orkdal vokser gradvis mindre og endte på minus første kvartal i år.

Samlet vekst siste 10 år:
Skaun 25 % - Orkdal 10 %

Samlet vekste siste 5 år:
Skaun 13 % - Orkdal 3 %

Samlet vekst siste 12 måneder:
Skaun 3,7 % - Orkdal 0,8 %

Ledelsen i Orkdal har ikke fulgt opp med et eneste profesjonelt grep etter at ordføreren fikk flertallet med på å vedta bystatus for mer enn ett år siden.

Nå har Småbylista Orkdal programfestet markedsføring for å få folk til å flytte inn i stedet for ut av "regionsenter i vekst".

Flyfoto_20140527_020.jpg

Orkdal trenger flere innbyggere med kompetanse til å fylle viktige samfunnsroller og utvikle næringslivet. Folk foretrekker Skaun.

 

Publisert 25.07.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse