Besøkstall

41 741 denne måneden

10 522 011 i år

Annonse

Annonse

Annonse

I dag kjøper Orkdal kommune Thams-paviljongen

ThamsUSA1.jpg

Kl. 15 (i dag) torsdag kjøper Orkdal kommune Thams-paviljongen i Little Norway for 100 000 dollar (litt over 800 000 kroner). Kjøpekontrakt signeres via et møte på Skype. En delegasjon fra Orkdal reiser til Wisconsin 3. september for å demontere bygget.

Dette opplyser Arne Asphjell i Prosjekt Heimatt.

Kjøpekontrakten:
Fungerende rådmann Svein Henry Berdal og kultursjef Kai Roger Magnetun representerer Orkdal kommune ved kontraktinngåelsen. Selgere er Scott og Jennifer Winner. Ekteparet er de siste som drev det nå nedlagte museumsanlegget Little Norway, der den såkalte Thams-kirka var hovedattraksjon.

Kostnader:
Selve kjøpet utgjør bare en liten del av kostnadene på anslagsvis 6 mill. kr. inkludert verdien av dugnad. Prosjekt Heimatt budsjetterer med bidrag fra næringslivet, fra Orkdal kommune og fra folk flest (folkemillionen). Det siste skjer ved salg av 1000 andeler til 1000 kr stykket.

Plassering:
Er ikke avklart. Prosjekt Heimatt-gruppa går sterkt inn for ett av tre alternativer ved Bårdshaug Herregård (se bildet under). Men både Rømme Øvre og Strandheim, der byggesettet ble laget, er nevnt i debatten.

Thams_tomter.jpg
Thams-paviljongen plassert i en skisse av Bårdshaug-platået. Det ene alternativet krever at kommunen river tjenestesentret.

Videre arbeid:
Demontering, transport og gjenoppbygging står for mesteparten av kostnadene. Enn gruppe fra Orkdal reiser til USA 3.september. Demontering starter 7. september. Målet er å gjenreise Thams-paviljongen på Orkanger til Orkanger-dagene i juni neste år, og å få kongelig besøk til åpninga.

Stor interesse i USA:
Lokal-TV i Wisconsin dekker kontraktsinngåelsen og vil følge det videre arbeidet. Thams-kirka er et velkjent klenodium i delstaten.

President Cheryl Will-Schlesser i Sons of Norway i paviljongens hjemby Mount Horeb har allerede vært på Orkanger på befaring.

I morgen (fredag) kommer flere amerikanere på besøk. Arne Asphjell tror paviljongen åpner for økt USA-turisme i Orkdal etter å ha vært en severdighet "over there" siden 1893.

Ukestur til USA:
Men først kan det bli turisme andre veien. Orklareiser planlegger en ukestur for at folk kan få se Thams-kirka der den står i dag. Neste uke vil Prosjekt Heimatt åpne stand ved Amfi der det blir informasjon både om andelssalg, tur til USA og om prosjektet generelt.

Tidligere artikler blant annet:
Kan tas ned på dugnad i september.
Nå skal det samles inn en million.
Hvor skal Thams-kirka lande?

Les om prosjektet på Facebook.

ThamsUSA4.jpg

Bygget er rikt utsmykket. Det representerer lokale håndverkstradisjoner av ypperste kvalitet (treskjæring), lokal industrihistorie (Thams) og det representerte det nasjonalt bevisste Norge ved verdensutstillingen i Chicago i 1893.

 

Publisert 23.07.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse