Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger får eget øl: Kolbanussen Mikrobryggeri kommer

Mikro__l.jpg

Denne boligen kommer snart til å huse Orkangers eget ølbryggeri. Ole Andreas og Elisabeth Opphaug står klare til å starte Kolbanussen Mikrobryggeri. Du vil forhåpentligvis finne lokalprodusert øl både i butikker og på serveringssteder.

Det eksklusive brygget skal etter planen gjære i John Kolbanussens gate 9. 

Foretaket Kolbanussen Mikrobryggeri har søkt Orkdal kommune om å bruke kjelleren i boligen til næringsvirksomhet - altså ølbrygging.

Orkdal kommune etterspør noen flere opplysninger om rømningsveier/brannsikkerhet, og ber mikrobryggeriet sende nabovarsel.

OK fra politiet
Politiet har ingen innvendinger mot at ekteparet Opphaug får produsere og selge øl med inntil 4,7 prosent alkohol (pils).

Småskala produksjon av øl og mat har virkelig slått gjennom de siste årene. Mange nye ølmerker har hatt stor suksess på det lokale markedet, blant annet i Trondheim.

Ole Andreas Opphaug har eksperimentert med ølbrygging som hobby i lang tid. Nå er reseptene klare for to varianter av et ekte, profesjonelt Orkanger-øl som kan bli en hit lokalt.

Samtidig vil bruken av navnet Kolbanussen bringe en av stedets store helter fram i lyset igjen. John Kolbanussens gate, der mikrobryggeriet kommer, er oppkalt etter hovedpersonen i en redningsdåd med nærmest bibelsk tilsnitt på Orkdalsfjorden.

Kortversjon:
John Kolbanussen reddet så vidt livet mens åtte andre omkom da en båt kullseilte i uvær ute på fjorden i 1840. En annen båt seilte forbi havaristen uten å hjelpe - trolig fordi man da måtte ha kastet egen last på sjøen.

Kolbanussen klamret seg til det kantrede skroget mens den antatte redningen bare seilte videre. En etter en forsvant de åtte andre skipbrudne i dypet.

Rollene byttet
De to som forlot havaristen måtte forklare seg for retten, men ble ikke straffet. Senere sto John Kolbanussen ute på mælen og fulgte en båt med blikket mens den strevde i hardt vær. Om bord var de to som hadde unnlatt å hjelpe ham.

Med ett kantret de. Med livet som innsats la John Kolbanussen ut på Orkdalsfjorden og reddet livet til dem som hadde sviktet ham selv og åtte andre.

Det kunne ha vært en legende, men er en sann historie. Nå vil minnet om denne helten fra Orkanger vekkes til live med skummende øl.

PS - nye opplysninger:
Orkangerboka er hovedkilde til denne beretningen. Olav Gravåk har trålet gamle arkiv og funnet mange nye opplysninger. En utdypende versjon er å finne i Årbok for 2014 fra Orkdal Historielag.

Les også tidligere artikkel på orkangervel.no.

DSC_0015.JPG

Det står et enkelt minnesmerke over John Kolbanussen ved Orkanger kirke.

 

Publisert 16.07.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse