Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Christian Thams gjenåpnet snarvei på Strandheim

DSC_0017.JPG

Her gjenåpner Christian Thams (alias Torstein Grønningen) den gamle snarveien mellom platået ved Strandheim-villaen og sagbruket nede i fjæra. Orklang og Mannskoret Lerka bød på et musikkspill skrevet av  Irene Volden. . Det demonstrerer avstanden mellom verdensmannen Thams og arbeidsfolket på Øra.
* Se bilder.

Forfatter og historiker Elsa Reiersen åpnet seansen ved "Damphuset" fredag. Mursteinsbygningen huset dampmaskina som drev saga, og er det eneste bevarte bygget fra sagbruksdriften.

Historisk grunn
- Vi står på historisk grunn, poengterte Reiersen, for akkurat her utviklet tre generasjoner Thams en pionerbedrift. Den gjorde fiskere til sagbruksarbeidere og en ubetydelig plass innerst i Orkdalsfjorden til et industristed med hele verden som marked.

- Christian Thams var en gründer, kreativ og optimistisk. Slike folk ligger gjerne fire-fem år foran andre, sa Elsa Reiersen, som har forsket på Thams.

Orkedalsøren ut i verden
Skipsplank til England var lenge den største eksportartikkelen  fra Orkanger (Orkedalsøren). Christian Thams fornyet bedriften da han tok over etter sin far på 1890-tallet. En eventyrlig epoke startet med eksport av ferdighus til alle verdenshjørner. Thams og Strandheim Brug var først ute på flere områder, blant annet med en spesiell type elementhus.

Kvalitetene ved denne bedriften førte også til at den etter hvert så mye omtalte Thams-kirka ble produsert her, like ved det vi nå kaller "Damphuset".

DSC_0004.JPG

Slitne sagbruksarbeidere tilbake på Strandheim i tidsriktige arbeidsklær.

DSC_0006.JPG

Forfatter og historiker Elsa Reiersen: - Christian Thams var en pioner. Han reiste rundt i verden og hentet impulser utenfra.

DSC_0018.JPG

Arbeidsfolket nede ved Bruket, Christian Thams oppe i høyden. Nærmere hverandre kom de aldri. Musikkspillet til Orklang og Lerka kretset rundt avstanden og kontrasten mellom verdensmannen Thams og sliterne på Orkedalsøren. Handlingen er hentet fra Litj-Johan på Nerøra, skrevet av Irene Volden.

DSC_0014.JPG

Arbeiderne med lua i handa, det vil si en har glemt å ta av seg hatten for Thams.

DSC_0022.JPG

Kvinnfolka (fra Orklang) kommer med mat til karene på Strandheim Bruk.

DSC_0023.JPG

Orklang og Lerka sang oss gjennom en lokalhistorie som også satte spor etter seg i en rekke andre land.

DSC_0035.JPG

Her kommer sosieteten, representert ved Thams´familie og mektige nettverk blant samfunnseliten i en rekke land.

DSC_0039_1.JPG

Turnere fra OIF avsluttet arrangementet ved Strandheim.

PS1 - håndballsamling på Orkanger:
Denne helga blir en av de livligste noensinne på . I tillegg til alt som skjer på Orkangerdagene er OIF Håndball vertskap for 150 håndballtalenter fra Midt-Norge og Nord-Norge.

PS2 - byfest i gata lørdag :
Det blir underholdning fra scene på torget, langbord i gata og 22 utstillere. Godværet kom som bestilt.

På torget får du oppleve feks "Nils Arne Eggen", danseoppvisning, barneshow og musikk med det fremragende bandet "22 - tjueto" (blant andre Magnus Børmark og Sturla Fagerli Larsen.

Arrangementet i Orkanger by varer fra 11 til 16. Mer info hos Orkdal kommune.

BangSkilt.JPG

 

Orkanger ble by for nesten nøyaktig ett år siden - 1. juli 2014. Ny byfest i gata vår lørdag.

 

 

Publisert 19.06.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse