Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nesten null folkevekst: Orkdal kan miste millioner fra staten

DSC_0049.JPG

Orkdal kaller seg regionsenter i vekst, men i siste kvartal vokste ikke folketallet i det hele tatt. Rådmannen advarer om at dette kan bety tap av mange millioner kroner i overføringer fra staten de neste årene. Den økonomiske situasjonen i Orkdal blir brått betegnet som alvorlig.
* PS: Kommunen må betale 6 mill. kr. for sin egen tomt på Grønøra.

Det økonomiske alvoret skyldes en kombinasjon av tre ting, ifølge rådmannen:

  • Mindre overføringer fra staten og lavere skatteinntekter. 
  • Overforbruk på enkelte områder, som hjemmetjenesten.
  • Fond og reserver er snart tømt.

Mangel på tilflytting til "regionsenter i vekst" er en av flere faktorer. I årets første kvartal sank faktisk folketallet med en. Rådmannen er spent på andre kvartal, fordi folketallet per 1. juli er med og avgjør hvor mye penger staten overfører neste år.

Vi må ha "en uvanlig stor vekst i andre kvartal for å unngå millionsvikt i rammetilskuddet for 2016", skriver rådmannen pessimistisk.

Ingen markedsføring likevel
Da ordfører Gunnar H. Lysholm lanserte bystatus som ide i 2013 etter råd fra konsulenter, var selve poenget å markedsføre Orkdal overfor potensielle innflyttere. Men noen markedsføring har det ikke blitt ett år etter vedtaket.

Mens Skaun vokser i rekordfart, er det stagnasjon i Orkdal bare 10-15 minutter unna.

Hjemmetjenesten må spare
Nå ser det ut til at noen av de svakeste gruppene må ta den økonomiske belastningen. Hjemmetjenesten har et overforbruk sammenlignet med budsjett. Blant annet følgende tiltak er varslet:

  • Ingen ledige stillinger skal besettes.
  • Redusert bruk av vikarer ved sykefravær.

Rådmannen skriver at hjemmetjenesten egentlig burde vært styrket, ikke redusert.

Generelt i kommunen skal nå både innkjøp og ansettelser skjæres inn til beinet.

Ødelagte biler
En litt kuriøs utgiftspost har også overrasket Orkdal kommune. Kommunen leaser to VW Transportere, som skal leveres tilbake etter en viss periode. Leasingfirmaet krever at kommunen betaler omfattende karosseriskader på bilene først. De er bulket for 145 000 (!)

Resultatet er at det er mer lønnsomt å kjøpe bilene enn å reparere dem før innlevering. Prisen ble 377 000.

Kjøper sin egen fabrikktomt
I formannskapet onsdag anbefaler rådmannen at Orkdal kommune bruker 6 mill. kr. på å kjøpe Pilkington-anlegget på Grønøra - som kommunen eier.

Tomta er på 17 dekar, og det står en stor og litt nedslitt fabrikkhall etter glassfabrikken der.

Anlegget tilhører Orkdal kommune, men en intrikat leieavtale med Pilkington fra 1996 har ført til hodebry og juridiske forhandlinger i fire år.

Kortversjon av striden:
Pilkington har rett til å kjøpe hele anlegget for 11 kroner (!) i 2018 hvis selskapet har produksjon i lokalene. Pilkington la ned glassproduksjonen i 2011, men har leid ut til annen, begrenset virksomhet.

* Orkdal kommune har hevdet at leieavtalen dermed er misligholdt og at kommunen har råderett over anlegget.

* Pilkington mener framleie er godt nok, og at selskapet kan kjøpe hele sulamitten for 11 kroner om tre år.

Rådmannen mener det er en god avtale for Orkdal kommune å kjøpe Pilkington ut av leieavtalen for 6 mill. kr. i år. Anlegget kan være verdt det tredobbelte, ifølge næringssjef Aage Schei.

gr__n8.jpg

Bildet er tatt i 2010. Allerede da virket Pilkington-anlegget fraflyttet.

 

Publisert 15.06.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Mari 18.06.2015 09:30
Hei! Jeg er nyinnflyttet i Orkdal, og opplever at mer eller mindre alle naboene våre er par der en er vokst opp i området, og partner er innflytter. Det forklarer kanskje hvorfor alle kjenner alle, men er vanskelige å bli kjent med for oss som er helt ukjent med området. Vi har skjønt at frivilligheten står sterkt i kommunen, så vi heiv oss selvfølgelig på det tvert. Vi er i etableringsfasen, og vil nok bidra litt til befolkningsvekst såfremt vi blir boende her. Mitt ønske og tips: ta vare på naboene dine! Inkluder nyinnflyttede slik at de føler seg hjemme og blir værende. Og jeg vil selvfølgelig fortsette å prakke meg på naboene, så håper dere har kaffen klar! For det har jeg, det er bare ingen som har kommet innom enda. ;)

Ole 16.06.2015 09:17
Mens hjemmetjenesten åpenbart ligger nede og blør, velger kommunen å betale millioner for en kopi av ei stavkirke! At kampanjistene har samvittighet til å fortsette med prosjekt heimatt når de hører status i eldreomsorgen er meg en gåte

Mye er gjort feil 15.06.2015 23:27
Det er helt tydelig at Orkdal kommune og den politiske ledelse har bommet fryktelig i mange år på infrastruktur og sentrumsutvikling. Når folk prioriterer utflytting fra kommunen isteden for tilflytting er mye rav ruskende feil.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse